Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Subota 29.12.2012.
22:13
Večernje novosti A

Teksašani traže otcepljenje

Igrom slučaja ili ne, tek u trenutku kada se u američkim bioskopima prikazuje film “Linkoln“, Sjedinjene Države počinju da nalikuju vremenu vladavine ovog predsednika koji je vodio Ameriku pre vek i po, u vreme velike ustavne, vojne i moralne krize. U trenucima sećanja na 16. predsednika SAD koji je u američkom građanskom ratu uspeo da sačuva Uniju, savremenom Amerikom počinju da se šire secesionističke težnje. Više od 700.000 Amerikanaca iz više od 40 američkih saveznih država potpisalo je peticiju za otcepljenje iz zajednice.

Mapa SAD: Deo slagalice koji fali - Teksas

Teksas, koji je u tom pogledu otišao najdalje sa oko 120.000 potpisnika, sledi desetak država - Južna Karolina, Džordžija, Luizijana, Florida, Misuri, Tenesi, Severna Karolina, Alabama, Oklahoma i Ohajo - koje su prikupile 25.000 i više potpisa, što je broj koji obavezuje Belu kuću da u roku od 30 dana odgovori na zahtev.


Zbog čega Amerikanci postaju nezadovoljni zajednicom? Teksašani se u peticiji žale da SAD pate ekonomski “zbog nehata savezne vlade da reformiše unutrašnje i spoljne troškove“. Peticija iz Virdžinije obrušava se na “korupciju, laž, prikrivanje, uključujući potencijalnu krađu glasova“, dok se u medijima množe naslovi “Eksplozija secesionističkog pokreta“, “Da li je secesija odgovor...?“
 

Istorija

Između 1777. i 1791. godine Vermont je bio nezavisna republika. Teksas je objavio nezavisnost od Meksika 1836. godine i bio suverena nacija do 1846, kada se priključuje SAD. Kalifornijska republika trajala je 26 dana 1846. godine, pošto se otcepila od Meksika, a potom ušla u SAD. Havaji su bili kraljevina od 1810. do 1893. godine, a republika od 1894. do 1898. godine. Potom su postali američka teritorija, dok nisu dobili državnost 1959. godine.

Iako, analitičari smatraju da nijedan od ovih pokreta u državama SAD nije dostigao kritičnu tačku, jer broj pristalica ne prelazi 0,2 odsto ukupnog stanovništva Amerike, činjenica je da su rašireni na više od 40 država, kao i da je mnogo onih koji ustaju u odbranu zajedničke države. U državama gde su pokreti relativno masovni, guverneri su požurili da se distanciraju. Konzervativni guverneri Alabame i Teksasa su rekli “ne“ otcepljenju, dok je njihov kolega iz Luizijane, čiji građani su odmah posle Teksašana pokazali najveći entuzijazam za otcepljenje, ideju nazvao “ludom“.


Jer, svako pominjanje secesionizma budi sećanja na jedan od najtraumatičnijih perioda u američkoj istoriji, građanski rat, koji je odneo oko 750.000 života, kada su južne konfederalne države progasile nezavisnost 1861. godine. Stvari postaju ozbiljnije kada se dođe do pitanja može li, i kako, država da se isključi iz saveza?


Ustav SAD predviđa način da nove države uđu u Uniju, pa tako ne bi bilo problema da američka teritorija Portoriko, čiji su se građani u novembru na neobavezujućem referendumu izjasnili da se priključe SAD, postane država. Ustav, međutim, ne predviđa način za odvajanje saveznih dražava.


Istorija pamti da je Nova Engleska težila otcepljenju tokom rata protiv Britanske imperije 1812, kao i da je pobuna promeksičkih snaga u pograničnim oblastima ugušena 1915. Ali, otkako je Abraham Linkoln odneo pobedu 1865. godine nad pristalicama konfederacije, smatra se da je američki građanski rat odgovorio na pitanje o secesionističkim težnjama. Kada se jug predao snagama koje su se borile za Uniju, ideja secesije je, tumače stručnjaci, pokopana.
 

Katalonija

Više od 31.000 Amerikanaca je potpisima od Bele kuće zahtevalo da podrži pravo naroda Katalonije da odluči o sopstvenoj budućnosti - unutar, ili van Španije. Manje od 500 Amerikanaca se zalaže za podršku ostanku Katalonije u Španiji.

- Ako je ijedno ustavno pitanje rešeno građanskim ratom, onda je to ovo - nema prava na otcepljenje! - kategoričan je Antonin Skalia, sudija sa najdužim stažom u Vrhovnom sudu SAD.


Da stvari, ipak, nisu beznačajne, ni jednostavne, govori i podatak o svojevrsnom “ratu“ peticijama podnetim Beloj kući. Protiveći se zahtevima za otcepljenje sugrađana, više od 2.000 Amerikanaca je potpisalo peticiju kojom se predlaže da se secesionistima oduzme državljanstvo, “jer je krvavi građanski rat jednom zasvagda odlučio za sve da ostanu ujedinjeni u SAD“. Mnogo više ih je za još drastičniji metod - 26.000 Amerikanaca predlaže čak deportaciju svih koji se zalažu za otcepljenje.


Najzad, 19.000 Amerikanaca zahteva da “se države mirno odvoje i stvore zajednički novu naciju“, pozivajući se na Deklaraciju o nezavisnosti 13 ujedinjenih država Amerike od Velike Britanije iz 1776. godine, koja kaže:


- Kada tokom ljudskih događaja postane neophodno za narod da raskine političke sprege koje su ga povezivale sa drugim, i preuzme odvojeno i ravnopravno mesto među moćnima na zemlji, na koje mu zakoni prirode i prirodnog Boga daju za pravo, dužno poštovanja mišljenja čovečanstva od njega zahteva da objavi razloge koji ga nagone na odvajanje - podseća se u peticiji.


Bela kuća, zasad, ćuti.

POVEZANE VESTI

Subota 29.12.2012. 22:38
Cim padne petro $ ......(nadam se uskoro,... samo ako to zemlje BRIKS-a odluce, moze biti za par godina).... delice se USA na siromasne i bogate drzave -- klasika..! Da se brane ili napadaju je druga prica (rat-sever-jug?! ) i ne verujem .... ali licnog im oruzja ne nedostaje...!
Subota 29.12.2012. 23:16
Ма нек се је... Само што даље од нас ! Све је то багра настала од сваковрсних скитница и авантуриста из целог света. Где то може да буде људски народ?
Subota 29.12.2012. 23:57
South will rise again!puno podrska za Texas!ODMAH DA SE PRIZNA!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online