Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 23.12.2012.
00:48
Večernje novosti A

Rusi prave raketu “Sataninog sina“

Uz pomoć jake državne “finansijske infuzije” ruski raketni konstruktori rade punom parom pa će se već 2013. pojaviti prototip nove balističke rakete, a za desetak godina najmoćnija ruska raketa “vojvoda” dobiće svog naslednika. Upravo zbog toga, ali i zbog “ravnoteže straha”, Rusija će produžiti vek svojoj teškoj strateškoj raketi “RS-20 vojvoda” koju su na Zapadu zbog ogromne razorne moći nazvali “Satana”.

Raketa "RS-20", u Rusiji poznata i kao "vojvoda", na zapadu kao "Satana"
 

Ma šta govorili političari u Moskvi i Vašingtonu, trka u naoružanju dobija novi zalet, a Rusi ne skrivaju da će potrošiti mnogo novca da bi održali atomski paritet.


- “RS-20 vojvoda” će ostati na bojevom dežurstvu do 2022. godine - izjavio je general Sergej Karakajev, komandant raketnih jedinica strateške namene.


Rusi ne skrivaju da je “vojvodama” znatno prešao garantni rok, ali su stručnjaci uspeli da joj produže rok trajanja za 30 godina. “Vojvode” će ostati na dežurstvu dok se ne proizvede dovoljan broj raketa “topolj M” i “jars” kao i “bulava”, koje će biti na podmornicama.

Bez nekadašnje sovjetske tajnovitosti, Rusija je ovih dana saopštila da namerava da pravi novu tešku interkontinentalnu raketu na tečno gorivo koja će zameniti “vojvodu”. Tu novi raketu su ruski novinari već nazvali “Satanin sin”. Ministarstvo odbrane Rusije je početkom oktobra odobrilo projekt nove rakete. Zadatak da razradi tu raketu dobio je Državni centar “Makejeva” u Čeljabinskoj oblasti kao i Naučno industrijski kompleks mašinogradnje iz Reutova u Podmoskovlju.Kad oni završe posao raketu će praviti Krasnojarska fabrika mašina. Stručnjaci u Reutovu kažu da je za pravljenje nove rakete potrebno desetak godina.
 

Nema opasnosti od SAD-a

- U sadašnjoj situaciji američki PRO zaista nije opasnost ruskim raketama. Ali u sledećoj etapi, kad SAD napravi globalni PRO koji će moći da presretne balističke rakete, Rusija mora imati bržu raketu od presretača. Svima je jasno da ti američki presretači nisu zbog Irana jer interkontinentalne rakete ima Rusija - otvoreno kaže general Sergej Karakajev i ističe da je američki PRO antiruski.

Rusko rukovodstvo zna da ako izgube “atomski adut” Vašington ih uopšte neće doživljavati kao ozbiljnog partnera za razgovor.


- Poslednjih godina se deo savremenih raketa u atomskom arsenalu povećava i sada iznosi oko 30 odsto. Planira se da će broj novih raketa do 2016. biti 60 odsto a već 2021. Rusija će obnoviti čak 98 odsto svog raketnog arsenala - kaže general Sergej Karakajev.


Rusija trenutno ima 384 rakete, a najnovija u atomskom arsenalu je “jars” (raketa “RS-24”), koja koristi tvrdo gorivo. Ona je na transporteru i lako se može prebaciti sa jedne na drugu lokaciju. Napravio ju je Moskovski institut toplotne tehnike, a posebno je važno da može da u završnoj putanji odvoji atomske projektile. Zahvaljujući dodatnim brzim motorima raketa može da “dribla” tj. menja visinu pa i pravac leta.


- Do 2019. godine, kada će biti dovoljno savremenih raketa, “jars” će biti na dežurstvu, kao i mobilne rakete “Topolj” sa raketom “RS-12M” - kaže general Karakajev.


Nova raketa na tečno gorivo će biti gotova 2018. godine.


Koliko se sadašnja Rusija razlikuje od SSSR, dokaz je da se sada na stranicama listova vodi polemika među konstruktorima oko toga koja je raketa bolja i pouzdanija. U sovjetsko vreme se takva diskusija mogla voditi samo iza zaključanih vrata. Kao i u drugim zemljama koje proizvode rakete, jedan broj specijalista smatra da su daleko pouzdanije one na tvrdo gorivo.

Bar 10 godina ispred svih

Ako je verovati Juriju Solomonovu, glavnom konstruktoru Moskovskog instituta toplotne tehnike, po razradi strateškog raketnog oružja Rusija beži ostalim zemljama 10 do 15 godina. Govoreći ove godine u Savetu federacije RF Jurij Solomonov je objašnjavao da ne treba strahovati od američkih presretača i raketnog kišobrana.

- Ako ruski naučno-proizvodni instituti budu dobijali na vreme i dovoljno državnog novca, naše rakete će biti sposobne da zaobiđu i izbuše svaku protivničku odbranu - kazao je Solomonov.

Najglasniji protivnik pravljenja nove rakete “Satana” je konstruktor Solomonov, koji je autor “topolja”, “jarsa” i morske rakete “bulava”. Solomonov tvrdi da je pravljanje nove rakete “satana” nepotrebno bacanje para jer je raketama na tečno gorivo “prošao vek”. Konstruktor Solomonov uporno ponavlja da je bolje da se novac investira u sasvim nove tehnologije i rakete.


Na drugoj strani generali objašnjavaju zašto im je potreban “Satanin sin”.


- Ako Amerikanci razmeste svoje udarne ešalone presretača, mi moramo imati dovoljno svojih raketa. Zato je neophodno da se napravi i naslednik “Satane”, sa deset bojevih glava. To su rakete koje su na startu teške sto tona i imaju prednost u odnosu na one sa tvrdim gorivom jer mogu da nose znatno više bojevih glava. Raketa naslednik “Satane” imaće veći domet, što je vrlo važno. Upravo te rakete bi mogle da budu nosači visokopreciznog ruskog oružja globalnog dometa - objašnjava komandant ruskih raketnih jedinica general Sergej Karakajev.


Paralelno s tim, već 2013. Rusija će ispitati prototip nove mobilne rakete. U Moskvi ne skrivaju da rade na novoj raketnoj tehnici, a opet se razgovara i o pravljenju “raketnog voza” koji je imao Sovjetski Savez.

POVEZANE VESTI

Nedelja 23.12.2012. 05:47
Sta sve to vredi , kad ni jedna , bar " slujno " ne zaluta u Wasington ili Njujork , da bar malo upozore "Svetskog Policajca " , da ne gura Nos u svacije Dupe !!!
Nedelja 23.12.2012. 09:36
Bravo braco Rusi, samo malo pozurite, docice vrijeme kajanja onih koji su vas cijepali, gle sad cuda ptica feniks se ponovo dize iz pepela i to mnogo jaca. Svatice zapad i njihovi sitni sateliti ustase, balije i siptari koliko su Srbi hrabri jer su se borili i suprostavili trenutno najnjacoj sili. Mi se ponosimo na svoj hrabri narod!!!
Nedelja 23.12.2012. 09:39
Bravo braco Rusi, samo malo pozurite, docice vrijeme kajanja onih koji su vas cijepali, gle sad cuda ptica feniks se ponovo dize iz pepela i to mnogo jaca. Svatice zapad i njihovi sitni sateliti ustase, balije i siptari koliko su Srbi hrabri jer su se borili i suprostavili trenutno najnjacoj sili. Mi se ponosimo na svoj hrabri narod!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online