Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 16.12.2012.
12:38
B. Božin - Vesti A

Đavo iz paste za zube

Čokoladice koje pospešuju rast, probiotski jogurti koji jačaju imunitet, proizvodi od brusnice koji pomažu kod upale mokraće, ova pasta za zube će vas učiniti neodoljivim - sva ova neproverena i izmišljena reklamna obećanja od sada su i zvanično zabranjena. Evropska unija je odlučila da stane na put lažnim reklamama, koje potrošače zavaravaju, obećavajući im bolje zdravlje i izgled.

Pivo koje "skida" svaku žeu
 

Od 14. decembra važi novo pravilo Evropske službe za bezbednost životnih namirnica (EFSA) po kojem će proizvođači moći da reklamiraju zdrave proizvode samo ako je njihov pozitivan učinak i dokazan. Reklamne poruke tipa "povećava grudi", "smanjuje opadanje kose", "pomaže pri varenju", "povećava sposobnost pamćenja" neće smeti da se koriste ukoliko nemaju naučno pokriće.


- Potrošači moraju da steknu poverenje u zdravstvene efekte određenih proizvoda - smatra Ilze Ajgner, nemačka ministarka za zaštitu potrošača, jer ono što piše na pakovanju, mora da odgovara istini.


Još 2006. godine je objavljeno pravilo "helt klejms" (zdravstvene tvrdnje), a sredinom decembra se završava prelazni rok, posle kojeg neće biti moguće reklamne poruke poput "gvožđe doprinosi smanjenju preteranog opadanja kose". Proizvođači će morati ove i slične izjave prethodno da dokažu pred Evropskom komisijom.


Dosadašnja praksa je pokazala da u mnoštvu reklama samo polovina odgovara navedenim obećanjima. U 2008. godini je stiglo 44.000 zahteva proizvođača u zemljama-članicama. Od toga je EFSA naučno testirala 4.600, da bi na kraju dozvolu dobilo 222 reklamne poruke.


Ove skupe manipulativne reklame nas bombarduju na svakom koraku i imaju cilj da u nama stvore čežnju za stvarima. Ono što je đavolsko u reklamama jeste obećanje da će nam materijalne stvari doneti sreću i ispunjenost.


Neke od njih će ipak moći da ostanu, recimo, "kalcijum je potreban za očuvanje kostiju" ili "vitamin C doprinosi normalnoj funkciji imunog sistema".
 

Život kao oglas

Reklame imaju snažan uticaj na naš život. Statistike pokazuju da deca u proseku gledaju 2,8 sati televizijskog programa dnevno, a da odrasli gledaju prosečno četiri sata dnevno. To znači da u toku godine pogledaju 30.769 reklama, a to znači da će u periodu od 65 godina, prosečna osoba pogledati više od dva miliona reklama i da će joj ta aktivnost uzeti dve godine života.

POVEZANE VESTI

Nedelja 16.12.2012. 12:48
ono sto stvarno pomaze se ne reklamira..ide od usta do usta...provereno deluje ali taman da to neko sme javno da prikaze...propade farmaceutska industrija..ovi sto se reklamiraju su bezopasni vrte neke pare al evo vidim nece moci vise...
Nedelja 16.12.2012. 13:38
Ovakva je i reklama za "ulazak" u EU :D)) A pasta za zube...zdravija je Soda-Bikarbona.
Nedelja 16.12.2012. 12:57
Od svih proizvoda jedino zaista pomaže pasta za zube P.... Prosto neverovatno.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online