Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Subota 17.11.2012.
17:11
Politika A

Državljanstvo štiti Olbrajtovu od suda

Pošto su joj prošlog meseca pokvarili promociju knjige u Pragu, češko udruženje "Prijatelji Srba sa Kosova" ponovo pokušava da zagorča život svojoj sunarodnici Madlen Olbrajt, tužeći je sudu zbog toga što im je rekla "odvratni Srbi".

Da li Olbrajtova može da bude osuđena za vređanje Srba
 

Aktivisti ovog udruženja podneli su u utorak protiv nekadašnje državne sekretarke SAD u administraciji Bila Klintona prijavu za krivično delo vređanja naroda, rase, etničke ili druge grupe, prema članu 355. Krivičnog zakona Češke. Iz praškog tužilaštva je za agenciju AFP potvrđeno da su primili krivičnu prijavu češkog udruženja, ali nisu želeli dodatno da je komentarišu.

Olbrajtova je izazvala reakciju komentarom na potpisivanju svojih memoara "Praška zima" u knjižari "Neoluksor" u Pragu. Kako prenosi agencija Beta, aktivisti su pred nju umesto knjige postavili da im potpiše plakate koji optužuju SAD, NATO i Olbrajtovu za zločine protiv Srba u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, na Kosovu i tokom bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine i plakat o njenim poslovnim aktivnostima u privatizacijama na Kosovu.

U koškanju sa obezbeđenjem knjižare, aktivisti su vikali Olbrajtovoj da je "krvava baba" i "balkanski kasapin", optuživali je za ratne zločine, a ona je vikala na njih da odu i na kraju kazala: "Vi ste odvratni” i dodala "odvratni Srbi". 

Policija, koju je obezbeđenje pozvalo, saopštila je da su na mestu događaja proverili da nije bilo nikakvog prestupa ni razloga za istragu. Režiser dokumentarnog filma "Oteto Kosovo" i potpredsednik udruženja "Prijatelji Srba" Vaclav Dvoržak nije mislio tako i policiji je podneo prijavu protiv Olbrajtove.

"Bilo kakvo širenje etničke mržnje iz usta bivše političarke na visokom položaju, koja se izrazito angažovala u intervenciji NATO-a u balkanskom sukobu, ocenjujemo kao izraz cinizma i nepoštovanja svih žrtava", navodi se u saopštenju "Prijatelja Srba na Kosovu".

Koliko će se ovaj slučaj ozbiljno tretirati i da li će se uzeti u razmatranje s obzirom na američko državljanstvo tužene? Bivši sudija Vrhovnog suda Srbije Zoran Ivošević kaže da je bitno da je taj postupak pokrenut.

 

"Ako njeno američko državljanstvo može da je spase te neprilike, to će onda biti na sramotu Amerike i njenog državljanstva, a ne na sramotu onih koji su to pokrenuli", naveo je Ivošević za "Politiku".

On je dodao da sve do sada što se dogodilo ukazuje da je zaista reč o državi koja poštuje vladavinu prava. A da li će veze Madlen Olbrajt, koje nisu beznačajne, uticati na to ili neće, zavisi od međunarodnih odnosa i međunarodnog prava i eventualno obaveza Češke prema inostranim državljanima, odnosno Amerikancima.

"Mislim da bi ona trebalo da bude kažnjena. Naravno, to neće biti zatvor, ali može da bude neka novčana kazna. Bilo koja sankcija će značiti da je ona napravila ozbiljnu grešku i značiće da ubuduće treba da vodi računa šta govori", istakao je Zoran Ivošević.

Da li će ovaj slučaj u Češkoj ličiti na naš pokušaj suđenja Olbrajtovoj i najvišim zvaničnicima NATO i zemljama NATO u septembru 2000. godine? Podsetimo, tada je Okružni sud u Beogradu (u odsustvu) osudio Madlen Olbrajt, Bila Klintona, Žaka Širaka, Tonija Blera, Gerharda Šredera, Veslija Klarka, Havijera Solanu i još nekoliko funkcionera na po 20 godina zatvora zbog agresije na SR Jugoslaviju. Kasnije je ta presuda poništena.

Ivošević je istakao da to nije bilo ozbiljno suđenje nego pozorište, odnosno ruženje sudske vlasti.

"To nije uporedivo. Ovo u Češkoj za sada izgleda ozbiljno i imponuje zbog ozbiljnosti tog njihovog sudstva. Jer ta žena je poznata, Čehinja je, došla je da predstavi svoju knjigu i doživela je što je doživela. Da je to bila drugačija zemlja, ona ne bi imala nikakve neprilike. U neprilici bi bili oni koji je sada tuže", zaključio je Ivošević.

POVEZANE VESTI

Subota 17.11.2012. 17:16
Ову мора де је неки ружни усташа направио. Мржња јој из очију избија.
Subota 17.11.2012. 20:14
Mora da postoji neki zakon protiv ovakvog izgleda, ovo kako ona izgleda je ravno genocidu...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online