Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Četvrtak 18.10.2012.
13:28
B92 A

Ledeno doba: Ove zime i do -30?

Balkan će ove zime biti posebno pogođen ledenim vremenom, a iz Evropskog meteorološkog centra prognoziraju temperature i do minus 30, prenosi Slobodna Evropa.

Foto: Arhiva
 

Ruski meteorolozi su pre nekoliko dana prognozirali nahladniju zimu u poslednjih 1.000 godina, a slično upozorenje je ovih dana stiglo i iz Redinga.

Kako navode u Evropskom centru za srednjoročnu prognozu, Evropu čeka neuobičajeno hladna zima kao posledica neuobičajeno toplog leta na severoistoka Evrope i većem delu Sibira. Najhladnije će biti na Balkanu.

Predviđanja su prokomentarisali klimatolozi iz regiona, koji podvlače da je u pitanju referentna ustanova, ali da je još rano za pouzdaniju prognozu.

"Prognoza, što se radi na duže staze sve je manje pouzdana. Još uvek nauka nema tako precizne metode. Ono što se može reći to je da će ova zima verovatno biti hladnija nego prethodne. Slabi uticaj El Ninja, iako je on daleko od nas, on je indikator klime na svetskom okeanu, tako da kažem. Tako da to u stvari znači selidbu toplih površinskih voda sa istoka na zapad. Iz Evrope ka Americi," kaže Željko Majstorović iz Sarajeva za "Slobodnu Evropu".

Beogradski meteorolog Branko Sparavalo je rekao da je prognoza "prilično smela".

"Pitanje je zaista koliko će se ta prognoza ostvariti. Vrednosti koje se navode, da će temperatura stići do minus 30 na Balkanu su dosta niske i takve vrednosti su veoma retke, ne samo u toku jedne decenije već i u toku veka. To je dosta smela prognoza i ne možemo se generalno pouzdati u te prognoze i one su još u eksperimentalnoj fazi", navodi Sparavalo.

Branko Micev, načelnik Centra za analizu i prognozu u Hidrometeorološkom zavodu u Podgorici, navodi da i on očekuje "sibirske talase" sa temperaturama ispod -20, ali da to važi samo za najhladnije dane i najhladnije delove zemlje.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 18.10.2012. 13:50
Pitali Indijanci svog vrača kakva ce zima biti.On se ode posavetovat sa duhovima, vrati se i kaže: biće duga i oštra zima!Indijanci odmah pođoše skupljati drva za zimu.Zima međutim omane.Bude kratka i blaga. Sledeceg leta opet ga pitaju kakva će biti zima.On promisli: prošla je bila blaga,ova garant mora bit hladna,vrati se i objavi da duhovi kažu da će naredna zima sigurno biti hladna i pogreši opet. I sledeća je bila blaga. Kad su ga trećeg leta Indijanci pitali kakva će biti zima, on im kaže da mora problem proučiti na planini duhova, te ode u Meteo institut i upita glavnog kakva će biti naredna zima. Duga i hladna! odgovori mu ovaj.Kako znaš?!Pa,indijanci već dve godine skupljaju drva!
Četvrtak 18.10.2012. 13:37
Najbolje da se svi djuture i privremeno nasele u Kroatskoj, tamo ce biti mlaka do umereno topla klima :Q))) kazu neki ovde "specijalisti" :D)
Četvrtak 18.10.2012. 17:48
Ima da prodajem zamrzivače k'o lud! Samo stavim reklamu:" Što bi se jeb.li na -30C,kad možete na - 15C ?!"
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online