Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 01.02.2010.
11:10
Vestionline A

Izraelski vojnici trovali Palestince

Jedan izraelski brigadni-general i jedan pukovnik ugrozili su ljudske živote u izraelskoj ofanzivi na pojas Gaze prošle zime, ispaljivanjem municije sa belim fosforom u pravcu zgrade kojom rukovodi Agencija UN za pomoć (UNWRA), saopštila je izraelska vlada.

Belim fosforom gađali civile u Gazi: Izraelska vojska
 

U izraelskom odgovoru na izveštaj komisije UN o tronedeljnom sukobu u Gazi i optužbe da je Izrael počinio ratne zločine, navedeno je da su oficiri kažnjeni, jer su prekoračili svoja ovlašćenja.

U saopštenju nije navedeno kako su oficiri kažnjeni, ali su objavljena njihova imena. Radi se o brigadnom generalu Ejalu Ajzenbergu, komandantu divizije Gaza i pukovniku Ilanu Malki, komandantu brigade.

Time su bar delimično potvrđene optužbe međunarodnih organizacija protiv izraelske armije, komentarišu izraelski mediji.

U odgovoru na izveštaj UN navedeno je da je naređena istraga u vezi sa dodatnim optužbama protiv izraelske vojske. Izrael nije sarađivao s komisijom svetskog tela koju je predvodio Južnoafrikanac, inače Jevrejin, Ričard Goldston, bivši tužilac Haškog tribunala, i odbacio je optužbe da je počinio ratne zločine.


U izveštaju UN se i Hamas optužuje sa takve zločine, ali su kritike na račun Izraela oštrije zbog prekomerne upotrebe sile i propusta da se zaštite civili.



"Specijalna istraga je obelodanila da su u vreme vojne operacije u Tel al -Havi snage izraelske armije ispalile nekoliko artiljerijskih granata, kršeći pravila službe kojima se zabranjuje upotreba takve artiljerije kod naseljenih područja", navedeno je u izraelskom odgovoru, predatom u petak.

Portparol izraelske armije potvrdio je jutros da upotrebljena artiljerijska vatra predstavlja kršenje naredbi, iako, koliko je poznato, kako je rečeno, nije bilo žrtava u incidentu.

Incident se dogodio 15. januara prošle godine, dva dana pre kraja ofanzive "Čvrsto olovo". Izraelski mediji su objavili da se vojska borila s jedinicom Hamasa, naoružanom protivtenkovskim raketama i da je odlucila da upotrebi fosforni dim da stvori zaštitu kako bi hamasovci teže videli vojnike.

Izraelski obaveštajci tvrde da je između komande Hamasa i izraelskih snaga bila zgrada UNWRA.

Mnoge organizacije za ljudska prava optužile su izraelsku vojsku da je nelegalno koristila fosfornu municiju koju je ispaljivala iz topova od 155 milimetara i da je time izazvala teške opekotine kod mnogih Palestinaca.


Izraelska armija je isticala da je takva municija dozvoljena na osnovu međunarodnih konvencija i da slične granate koriste zapadne armije. Tvrdila je i da je takva municija korišćena na mestima koja su daleko od gusto naseljenih područja.

Izrael, za sada, odbija da povede nezavisnu istragu sukoba u kome je poginulo 1.400 Palestinaca, uglavnom, civila i 13 Izraelca, uključujući 10 vojnika.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online