Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 24.08.2012.
16:35
tportal.hr A

Putin vlada Rusijom, a ko vlada njime?

Moskovski holding Minčenko napravio je izveštaj o hijerarhijama, vezama i mehanizmima po kojima funkcioniše tajni, spoljni režim Vladimira Putina. Glavni zaključak izveštaja je da Rusijom ne upravlja svemoćni Putin preko svoje "vertikale vlasti", već politbiro (termin je aluzija na izvršni organ Komunističke partije u sovjetskoj prošlosti) sastavljen od osam ljudi, osam vođa klanova koji se međusobno takmiče za moć i uticaj.

Vladimir Putin - medijator osmočlanog društva koje upravlja Rusijom
 

Putin u toj borbi ima ulogu moderatora koji brine o ravnoteži snaga. Stalnim kadrovskim rotacijama i manipulacijama on obezbeđuje da se nijedan klan previše ne osili. Putinov uticaj sastoji se u usmeravanju njihovih interesa tako da "klanovi međusobno ulaze u klinč u kojima on kao vrhovni arbitar donosi rešenja".

Drugi važan zaključak kaže da je Putin povratkom u Kremlj degradirao uticaj ruske vlade stvorivši niz paralelnih političkih tela unutar predsedničke administracije čije se nadležnosti poklapaju s formalnom egzekutive - vladom premijera Dmitrija Medvedeva.

U Minčekovom "Politbirou" čak petorica od osmorice dolaze iz Putinovog rodnog Sankt Peterburga - nijedan nije Moskovljanin. Zbog toga se odavno šuška da savremenom Rusijom upravlja "piterski klan". Putinovo poverenje ne stiče se preko noći; sa većinom članova Putin se poznaje preko 20, a sa nekim i preko 30 godina.

Članovi "Politbiroa"

Sergej Čemezov (60 godina, Irkutska oblast) - General pukovnik sibirske provincije smatra se vođom klana koji upravlja ruskom vojnom industrijom. Izuzetan uticaj daje mu funkcija direktora Rostehnologije, državne korporacije osnovane sa zadatkom da privuče investicije i poveća efikasnost, razvojne perspektive i izvozni potencijal ruskih hi-tech i vojnih kompanija.

Rostehnologija koordinira rad gotovo milion ljudi u Rusiji. Putin i Čemezov su se upoznali još 80-ih godina u Istočnoj Nemačkoj, gde je sadašnji predsednik radio kao KGB-ov špijun, a Čemezov kao predstavnik sovjetske kompanije Luč.

Igor Sečin (52 godine, Sankt Peterburg) - Putinov specijalac za najdelikatnije poslove u rasponu od žarenja i paljenja ruskom energetikom do prodaje oružja Venecueli i najnovijih dogovora sa američkim kompanijama. Danas je predsednik državne naftne kompanije Rosnjeft i sve uspešniji menadžer.

Njegov tajni klan sastavljen od "jastrebova" iz obaveštajnih i represivnih struktura ranije se navodio kao najrigidniji unutar ruskog sistema. Očekuje se da će vremenom uticaj tog bivšeg KGB-ovca na obaveštajne strukture opadati jer je prebačen iz vlade na menadžersku poziciju; u izveštaju se taj manevar opisuje kao deo Putinove taktike vladanja koja se sastoji u komadanju postojećih grupa kako nijedna ne bi narušila ravnotežu i poljuljala njegov status.

Sergej Sobjanjin (54 godine, Tjumenjska oblast, Sibir) - Novi gradonačelnik Moskve, naslednik donedavno neuništivog Jurija Lužkova. U javnosti se ne ističe ni približno jako poput prethodnika, ali u izveštaju "Minčenka" navodi se da je Sobjanjin stupanjem na čelo ruske metropole, u kojoj se koncentrišu strahovite količine novca i moćnika iz cele zemlje, uspeo da izbalansira odnose s najvećim delom oligarhijskih struktura čiji se interesi često sukobljavaju. Uz to, smatra ga se liderom grupe guvernera lokalnih oblasti od kojih većina dolazi iz rudno bogate oblasti oko Urala.

Grupa biznismena i guvernera koja čini klan u sferi najunosnijeg biznisa u Rusiji - energetike - postavlja se i kao rival grupi Igora Sečina. Sam Timčenko, koji čak više ni nema rusko državljanstvo (živi u Švajcarskoj), sa svojim naftno-gasnim biznisom u kmpaniji Gunvor navodno je toliko privilegovan da ga Putin drži kao protivtežu monopoistima Gasproma.

Vjačeslav Volodin (Saratovska oblast) - Izveštaj ga naziva novajlijom u "Politbirou". Novajlijom od 48 godina koji je posle opozicionih protesta u administraciji predsednika nasledio omraženog kremaljskog ideologa Vladislava Surkova. Volodin stiče ogroman uticaj jer kao zamenik šefa predsedničke kancelarije "monopolizuje funkciju političkog menadžmenta".

Najslabija tačka Volodinovog klana je nepostojanje snažne ekonomske baze i nepoverenje od strane starog Putinovog "peterburškog kruga".

Sergej Ivanov (59 godina, Sankt Peterburg) - Šef predsedničkog kabineta koji je zamalo postao i predsednik države 2008. godine, ali se Putin tada dlučio za nešto liberalnijeg Dmitrija Medvedeva. Ivanov je još jedan član "Politbiroa" koji dolazi iz Sankt Peterburga, a iza sebe ima karijeru u KGB-u i Putinovo poverenje koje se bazira na poznanstvu koje traje još od 80-ih godina prošlog veka - možda i duže.

Zvanično je zadužen za nacionalnu bezbednost, a nezvanično, za čuvanje leđa Putinu, odnosno stvaranje ravnoteže između opisanih režimskih elita koje se unutar Kremlja i "na terenu" bore za uticaj.

Dmitrij Medvedjev (47 godina, Sankt Peterburg) - Odlukom da se ne kandiduje za drugi predsednički mandat izgubio je značajnu koaliciju činovnika i biznismena koji su ga podržavali. Odustavši od namere da nadvlada Putina, izgubio je i neke svoje igrače, ali je svojom skromnošću verovatno osigurao dugoročni opstanak u vrhu poretka.

Prešavši na poziciju premijera preuzeo je upravljanje režimskom partijom Ujedinjena Rusija. Suprostavljene poslovne sile u zemlji moraju da se takmiče za njegovu naklonost. Minčenkov izveštaj naglašava da je Medvedev posle odlaska iz Kremlja dobio mogućnost da formira svoj klan sa snažnom ekonomskom bazom.

POVEZANE VESTI

Petak 24.08.2012. 16:42
Какви су ово узалудни покушаји да се та држава дестабилизује? Не бирају средства да би то реализовали.Нека Бог чува руски народ и Русију.
Petak 24.08.2012. 18:19
Poznati US geopolitičar William Engdal je rekao nedavno: "Američki State Department iza kulisa vode i cijelu 'igru' u Rusiji. Istu su stvar napravili u Ukrajini 2004. godine. Putinov stil vladanja svakako nije po volji zapadnih demokracija, no radi se o ruskom nacionalistu koji će pod svaku cijenu braniti ruske interese u teškim vremenima koja dolaze. Zbog toga SAD financijski podupire dokazano korumpirane opozicijske lidere. U Rusiji vlada nezadovoljstvo Putinom, ali većina Rusa s kojima sam razgovarao smatra da je Putin generalno najbolji izbor za teška vremena kroz koja Rusija prolazi. Ta je zemlja zapravo u stanju neobjavljenog Hladnog rata s SAD-om, nametnutog od strane Washingtona."
Petak 24.08.2012. 19:16
Novinari su najveća bagra. Mi dobro znamo ko su novinari. Dokazali su se u devedesetim godinama.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online