Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 25.04.2012.
05:07
Večernje novosti A

Švedska: Tužba voditelju zbog vređanja Srba

Srbi u Švedskoj odlučili su da tuže glumca i radio-voditelja Gerta Filkinga, koji je u emisiji stokholmskog Radija 1 grubo izvređao naš narod.

Gert Filking širio nacionalnu mržnju i zbog toga treba da odgovara
 

- Naši advokati razmatraju tužbu zbog širenja nacionalne mržnje protiv Filkinga i poslaće je sudu najkasnije početkom iduće nedelje - rekao je za ”Večernje novosti” Darko Mišić, predsednik Srpske omladinske organizacije u Švedskoj.


Filking je Srbe u emisiji nazvao ”Brejvicima, prokletim svinjama, psihopatama, retardiranima”.


Prema Mišićevim rečima, to je vrhunac medijske hajke protiv Srba u Švedskoj, koja kulminira posle prikazivanja filma o Srebrenici i mudžahedinima u Bosni i Hercegovini.


- Pretpostavljamo da sve to stiže iz bošnjačke zajednice u Švedskoj, koju vodi Jasenko Selimović - tvrdi Mišić.
 

”Izvinjenje”

Gert Filking izvinio se Srbima preko svoje stranice na ”Fejsbuku”, što je mogao da primeti mnogo manji broj ljudi od radio-auditorijuma koji je slušao njegovu ”brejvikovsku” teoriju. Darko Mišić kaže nam da Srbi takav način izvinjenja smatraju za još veću uvredu.

U filmu ”Srebrenica: izdani grad” norveškog autora Olea Fliuma, prikazanom prošlog leta na švedskoj televiziji, istaknuta je teza da je Alija Izetbegović žrtvovao Srebrenicu da bi podstakao Zapad na napad na Srbe, i sve to uz podršku Amerikanaca. U javnosti koja ”pravoverno” veruje u zapadnu istinu o Srbima kao ”lošim momcima”, to je izazvalo nemalo kontroverzi. Jasenko Selimović, državni sekretar u švedskom Ministarstvu za integraciju, optužio je televiziju za ”poricanje genocida”.


Filking je, kaže Mišić, poznat voditelj, a radio-emisija u kojoj je izneo svoje šovinističke stavove je slušana. Kakav je odnos švedskog javnog mnenja prema ovom slučaju?


- Mišljenja su podeljena: neki, nažalost, misle da je Filking u pravu, a ima i onih koji nam poručuju da je on neozbiljan i da mu ne treba pružati zadovoljstvo tako što će, usled tužbe, dobiti nezasluženu medijsku pažnju. Odlučili smo, ipak, da idemo na sud. Stav Srba u Švedskoj je da je od krucijalne važnosti da se podigne optužnica, kako više ime našeg naroda ne bi upotrebljavali kao štit i masku za svoja nedela - kaže Darko Mišić.

POVEZANE VESTI

Sreda 25.04.2012. 06:42
Potpuno su u pravu Srbi iz Švedske!
Sreda 25.04.2012. 10:05
Trbalo je tuziti i Sarpinga i sve one koji raspiruju rasnu mrznju.Trebamo da ucimo od Jevreja.Danas ne smijes ni pomislis nesto protiv njih,a kamoli da izgovoris,jer se placa kazna ili se ide u zatvor.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online