Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 26.01.2012.
00:42
Beta A

Evropa gubi milion radnika godišnje

Svetska banka je u najnovijem izveštaju upozorila da će Evropa u narednih pet decenija godišnje gubiti oko milion radnika i da će za rešenje problema manjka radne snage biti potreban novi društveni konsenzus, saopštila je sinoć ta institucija u izveštaju u kojem je analizirala 45 zemalja Evrope, među kojima je i Srbija.

"Sa stanovništvom koje ubrzano stari i opadajućim natalitetom, a bez izmena u politici zapošljavanja, imigracija i penzija, Evropa će izgubiti oko milion radnika svake godine u narednih pet decenija, a projekcije radne snage u Evropi pokazuju da će se radna snaga smanjiti sa 325 miliona na 275 miliona", piše u izveštaju Svetske banke objavljenom u Briselu.

Ko će da radi u budućoj Evropi?

Izvestaj Svetske banke obuhvata 45 zemalja, među kojima je i Srbija: 27 članica Evropske unije, zatim Island, Lihtenštajn, Norvešku i Švajcarsku, osam kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo u EU (Albanija, Bosna i Hercegovina, samoproglašena Republika Kosovo, Makedonija, Crna Gora, Srbija i Turska), kao i šest zemalja iz Istočnog partnerstva (Jermenija, Azerbejdžan, Belorusija, Gruzija, Moldavija i Ukrajina).

Ukazuje se i da uprkos tome Evropljani smanjuju radno vreme, kao i da Amerikanci danas rade mesec dana više u poređenju sa Holanđanima. Francuzima, Nemcima i Šveđanima, i osetno duže nego Grci, Španci, Mađari i Poljaci.

"Muškarci u Poljskoj, Turskoj, Mađarskoj i Francuskoj odlaze u penziju više od 8 godina ranije nego sredinom 60-ih", navela je Svetska banka i upozorila da to stvara ogroman pritisak na javne finansije, koje su ionako već opterećene troškovima servisiranja velikog javnog duga.

"Evropa će morati da radi na više frontova i da rešava preteća pomanjkanja radne snage: da povećava konkurentnost radnih mesta, unapređuje mobilnost radne snage, popravlja način na koji se omogućuju rad i socijalna pomoć, kao i da preispita imigracionu politiku. Za ove promene biće potreban nov društveni konsenzus", zaključuje se u izveštaju Svetske banke.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 26.01.2012. 00:46
Uplasila se EU smanjuju se robovi,gde naci novo roblje,da zadovolji EU prohteve.......?!
Četvrtak 26.01.2012. 02:29
Vlasnici ''Svetske Banke'' su masoni...najace tajno drustvo koje broji najaca 33 stepenika tamnice - mulimilijarderi sveta koji drze sve moguce agencije,institucije,banke i jos mnogo toga... Zatvorite satansku crkvu u Americi,pa cete videti sta ce biti cik cik !!! probaj...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online