Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 05.01.2012.
17:23
24sata.rs A

Hoking: Žene su misterija - bog nije

Stiven Hoking je fizičar koji se već više od pola veka uspešno nosi sa problemima kvantne mehanike. Njegov rad, koji je rasvetlio brojne tajne univerzuma, predstavlja izvanrednu pobedu volje nad teškom fizičkom onesposobljenošću. Iako je na pitanje da li bog postoji došao do naučnog odgovora, ugledni fizičar priznaje da i za njega postoji jedna nerešiva zagonetka - žene.

Jedan od najvećih kosmologa današnjice: Stiven Hoking
 

Priznati engleski teoretski fizičar i profesor matematike, koga je slava dovela i u televizijske serije kao što su “Simpsonovi” i “Zvezdane staze”, proslaviće 8. januara 70. rođendan. Tom prilikom će ove nedelje biti održana internacionalna konferencija u njegovu čast na Kembridžu.


Hokingov doprinos kosmologiji je ogroman, premda su mnogi sumnjali da će mu karijera potrajati nakon dijagnostikovane bolesti. Naime, Hoking je u studentskim danima oboleo od progresivnog neuromotoričkog oboljenja koje onesposobljuje i ograničava kretanje i govor.

Pročitajte još:

1. Hoking dobio najluđu opkladu u istoriji fizike?

2. CERN-ovo otkriće omogućava putovanje u vreme

3. Stiven Hoking: U kosmosu nema mesta raju

4. Stiven Hoking: Bog nije stvorio univerzum

Uprkos bolesti, Hoking je unapredio naše znanje o crnim rupama i "Velikom prasku", kao i o prostor-vreme singularitetima, dokazao Vilerovu hipotezu o očuvanju mase i naelektrisanja čestice kada ona dospe u crnu rupu.

Pored toga, Hoking je sa naučnog stanovišta ponudio i odgovor na večite zagonetke čovečanstva vezane za postojanje boga, zbog kog su mu mnogi poglavari verskih zajednica uputili oštru kritiku.

U svojoj knjizi "The Great Design" iz 2010. godine Hoking tvrdi da su priče o raju i životu posle smrti obične bajke namenjene ljudima koji žive u strahu. On odbacuje religiozna uverenja smatrajući da je ljudski mozak nalik kompjuteru i da ničeg nema nakon momenta u kom mozak neka od komponenti tog kompjutera prestane da funkcioniše.

- Za pokvareni kompjuter nema raja, niti zagrobnog života – tvrdi naučnik.

Njegove opaske povlače oštru crtu između Boga kao metafore i verovanja u vanvremenog tvorca koji upravlja čitavim kosmosom.

- Bog nije neophodan u objašnjenju postanka sveta, jer je svemir ontološki dovoljan sam sebi. Zahvaljujući sili gravitacije, i na osnovu zaključaka komplikovane matematičko-teorijske konstrukcije, koja je u savremenoj fizici označena kao M-teorija, moguće je stvaranje svemira ni iz čega – tvrdi on.

U intervjuu za britanski dnevni list "Gardijan", urađenom povodom Hokingovog 70. rođendana, ovaj bivši profesor matematike na Kembridžu, priznao je da postoji misterija koju nikada neće razotkriti.

- Iako sam mnogo vremena proveo razmišljajući o ženama, one su za mene ostale nerešiva zagonetka - priznaje naučnik.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 05.01.2012. 17:27
Nemate pametnije nista da napisete,nista se ne desava za vas u zemlji Srbiji,samo udarate po Bogu i ljudima,jasno je za koga radi ova stampa!!!
Četvrtak 05.01.2012. 19:55
Zena je kao vreme.Moras da je prihvatis takva kakva jeste.Ne mozes nista promeniti.
Ponedeljak 09.01.2012. 07:39
Žene su misterija samo za one koji se ne trude dovoljno da ih razumeju, najlakše je reći-one su prevretljive, i gledati fudbal ili film. U Hokingovom slučaju, baviti se naukom.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online