Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 31.12.2011.
07:44
Vestionline A

Mađari doneli zakon koji ''prkosi'' MMF-u i EU

Mađarski parlament izglasao je sporni zakon o centralnoj banci i druge zakone koji mogu omesti predstojeće pregovore s Međunarodnim monetarnim fondom i Evropskom unijom o finansijskoj pomoći.

MMF i EU su se ovog meseca povukli iz preliminarnih razgovora sa Mađarskom zbog insistiranja vlade premijera Viktora Orbana da se uvedu zakoni koji omogućavaju politički uticaj na centralnu banku i smanjivanje njene nezavisnosti.

Iako je parlament prihvatio nekoliko amandmana da bi se zakon usaglasio sa zahtevima Evropske centralne banke, neke od najkontroverznijih odredbi su ostale nepromenjene.

Zakon će povećati političkaj uticaj na centralnu banku

Novi zakon daje premijeru ovlašćenje da imenuje viceguvernera centralne banke, dok je ranije dva zamenika postavljao sam guverner. Monetarni savet, koji kontroliše kamatne stope, biće provećan sa sedam na devet članova, a njihovo imenovanje će zavisiti i od parlamenta.

Za zakon je glasalo 293 posanika, dok su četiri bila protiv. Zakon su podržale dve vladajuće stranke - Orbanov Fides i demohrišćani, kao i desničarska opoziciona stranka Jobik.

Poslanik Fidesa Antal Rogan rekao je da se zakonom jača nezavisnost centrlane banke i jamči nezavisan rad te instituciji i monetarnog saveta. Drugim odobrenima zakonom otvorena je mogućnost za sjedinjavanje Nacionalne banke Mađarske i finansijskog regualatornog tela, čime se zapravo, kako ocenjuje agencija AP, smanjuje značaj guvernera.

Rogan je rekao da vlada neće tražiti to sjedinjenje tokom mandata aktuelnog guvernera koji ističe početkom 2013. godine. Nacionalna banka Mađarske je, međutim, u saopštenju izdatom uoči glasanja izrazila zabrinutost da će promene "ugroziti stabilnost mađarske ekonomije".

Zabrinustost je izrazila i Evropska centralna banaka, dok je Orban nastojao da ublaži bojazan oko mogćeg neuspeha dogovora o pomoći sa MMF-om i EU.

"Pregovori s MMF-om nisu ključni", poručio je Orban i naveo da će ako ne bude kredita iz predostrožnosti MMF-a, Mađarska biti u stanju da se sama održi.

Uprkos Orbanovim rečima, raste zabrinutost investitora oko Mađarskih ekonomskih perspektiva - prinosi na petogodišnje i desetogoišnje obveznice porasli su skoro za jedan odsto na 9,7 odsto.

POVEZANE VESTI

Subota 31.12.2011. 14:45
Nesvesno Madjari guraju prst u oko svetskom poretku u kome su banke iznad pojedinaca, naroda i drzava. MMF je institucija koja treba u dogledno vreme da se sa odabranima prtvori u vladara planete( ako im bude islo po planu), ali u jos izrazenijem obliku nego do sada slucno kao u holivudskim filmovima. Madjari su rezonovali sasvim ispravno i logicno, ali ovo sigunro nece odgovarati svetskim mocnicima tako da ce iskoro uslediti "postrojavanje" i reperkusije...
Subota 31.12.2011. 22:32
Mali pomak, ali znacajan. Americki kongres doduse takodje postavlj guverenere FED-a, ali trik je u tome, da oni imaju samo izvrsnu ulogu, i ne mogu da se mesaju u esecijalne odluke bankarske bande, niti da imaju uvida u njihove privatne poslove. Znaci samo magla za oci, ali ipak svako smanjivanje moci Rotsildskih privatnih centralnih banaka vodi ka spasu od ropstva i istorijske prevare.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online