Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 17.12.2011.
14:31
Z. M. - Vesti A

EK ruši austrijski Zakon o imigraciji?

Evropska komisija (EK) smatra da zakonom propisano potrebno znanje nemačkog jezika za imigraciju u Austriji nije u skladu sa evropskim pravom, tako da bi taj deo mera za integraciju stranaca mogao pasti. EK smatra da postavljanje uslova o položenom testu znanja nemačkog jezika ne doprinosi, već sprečava integraciju.

Kako živeti i raditi u Austriji bez znanja nemačkog?

Od prošlog leta u Austriji je stupio na snagu novi zakon o imigraciji, koji od stranaca, koji žele da se usele u Austriju, zahteva znanje nemačkog jezika. Sličan zakon je EK već jednom ranije "srušila" u Holandiji.


Evropskom sudu EK je napisala da države članice imaju pravo da zahtevaju "integrativne mere", između ostalih i testove znanja jezika, ali te mere treba da podstiču integraciju, a ne da budu nepremostiv uslov za ulazak u zemlju.

EK se pri tom poziva na pravilnik o spajanju porodica, u kojem stoji da spajanje porodice doprinosi sociokulturološkoj stabilnosti, koja olakšava integraciju stranaca iz zemalja izvan EU. Taj cilj se ovom merom, međutim, minira.

Izjašnjavanje EK nema neposredni uticaj na austrijske zakone, ali će srednjeročno dovesti do ukidanja pravila o znanju nemačkog jezika, smatraju pravnici.

U Holandiji zakon pao

 

U Holandiji je zahtev za poznavanje jezika pao krajem septembra a važio je samo za državljane Turske što je bilo u suprotnosti sa pravilnikom o spajanju porodica, ali i važećim sporazumom sa Turskom. Ukoliko Evropski sud bude osporio zakon zbog testa iz nemačkog pre doseljavanja, onda bi mogla pasti i obaveza ispunjavanja takozvanog Integrativnog sporazuma.


"Evropski sud će se priključiti mišljenju EK", uveren je pravnik Johanes Pajerl.
Prema njegovim rečima, ako se sada neko obrati Sudu, za jednu do dve godine biće doneta odluka, koja će potom dovesti do ukidanja zakona.


"Da će preduslov znanja nemačkog jezika važiti još par godina je nerealno", uveren je Pajerl.

Pročitajte još: Merkel: Multikulturna Nemačka je propala

POVEZANE VESTI

Subota 17.12.2011. 16:37
Sta ste vi mislili da ste suverena drzava pa da donosite zakone kao hocete? E, pa nece moci. Bilo je nekada, sada odlucuje Brisel. Znaci, imate da primate belosvetsku bagru, i oni mogu da pricaju kako zele i praktikuju svoje divljacke obicaje, biju zene, prodaju deci itd.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online