Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 06.12.2011.
06:37
N. Jokić - Vesti A

Prevare u EU (2): Mafija pljačka evropski budžet

"Shvatila sam, pripremajući izveštaj o "EU i organizovanom kriminalu", da čak ni institucije poput Europola, Eurodžasta i Interpola, nemaju međusobno dovoljno prohodnih kontakata, već održavaju površnu komunikaciju. Zadatak naše parlamentarne komisije za borbu protiv mafije, koja će raditi na međusobnom povezivanju tih agencija, dovešće ih sve za isti sto kako bismo se suočili sa problemima organizovanog kriminala na konkretan način i zatim koordinirali rad", objašnjava za "Vesti", Sonja Alfano, italijanska poslanica u Evropskom parlamentu.

Autoput u Kalabriji: Kriminal uzeo deo od 3 odsto vrednosti
 

Zvanični izveštaji nadležnih potvrđuju da mafijaške organizacije i organizovani kriminal izvlače astronomske sume iz budžeta EU. Kombinujući prevaru, ucenu, korupciju i otimanje, organizovani kriminal i mafija su se uvukli u komplikovanu birokratsku arhitekturu Unije i deluju uglavnom nekažnjeno.


U 2010. godini Bugarska i Italija bile su najčešći predmet istraga koje je vodio OLAF (Evropski ured za borbu protiv pronevera). Od ukupno 419 istraga, čak 81 otpada na Bugarsku, a 41 na Italiju. Na trećem mestu je Belgija sa 37 istraga, uz olakšavajuću okolnost da u ovaj zbir ulaze i istrage vođene oko mućki u centrali EU u Briselu.
 

Prevare u EU:

1. Mafije moćnije od država?

Na četvrtom mestu ove neslavne liste je Rumunija (36), a slede: Nemačka (34), Grčka i Velika Britanija (23), Španija (22), Francuska (20), Poljska (17), Holandija (13), Češka (10), Portugal (8), Mađarska i Luksemburg (7), Austrija i Slovačka (6), Irska, Litvanija i Malta (5), Kipar, Slovenija i Švedska (3) i Letonija (2).


Ove istrage omogućile su da OLAF u kasu Unije vrati 68 miliona evra. Najčešće pronevere novca dešavale su se kod predpristupnih fondova (32,9 miliona evra) i subvencija za poljoprivredu (11,9 miliona evra).
 

Mafijaši se "ugradili"

Evropska nevladina organizacija Biro za istraživačko novinarstvo (BIJ) izveštava da kalabrijska mafijaška organizacija Ndrageta samo u jednom delu južne Italije kontroliše 250 preduzeća koja dobijaju subvencije Evropske unije. "U poslednjoj deceniji, Ndrageta je izvukla iz evropskih fondova bar 400 miliona evra", kaže novinar Federiko Gati. Drugi primer mafijaškog biznisa na račun poreskih obveznika EU je izgradnja autoputa dugog 450 kilometara između Salerna i Kalabrije. Organizovani kriminal je iz evropskog budžeta za ovu saobraćajnicu "prelio" 3 odsto vrednosti.

 

Bugari priznaju, Italijani kriju

Dok je štampa u Sofiji posvetila mnogo prostora izveštaju OLAF-a prenoseći da je Bugarska ponovo "šampion u korupciji", taj isti izveštaj je u italijanskim medijima - prećutan. Ne slučajno. Sonja Alfano objašnjava da je istraživačko novinarstvo u Italiji "zamrznuto" - do pre neki dan državne medije držala je pod kontrolom Berluskonijeva vlada, a privatni su bili vlasništvo Berluskonija ili njegovih ljudi. Uz to, novinari su loše plaćeni i zastrašivani, pa rade kako im se kaže.


Sutra - Prevare u EU (3): Potkupljivi evropski poslanici

POVEZANE VESTI

Utorak 06.12.2011. 09:13
pa naravno...krade se svuda...verovatno ce lopingeri reci da je korupcija najveca na Balkanu...oni to ocenjuju i mi smo uvek dno...nema vece korupcije nego na Zapadu.....samo su to oni suptilno odradili...u zakon ubacili LOBIRANJE....pazi lepog izraza za davanje mita da bi neko nesto za tebe uradio...a taj neko je iz drzavne uprave ili je blizak tome....to je jedna paukova mreza koja se uvek preplete gde je velika lova...logika nalaze sledece....VELIKA LOVA-VELIKA KORUPCIJA.....i obratno naravno...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online