Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 11.11.2011.
19:06
Kurir A

Radioaktivni jod detektovan u 4 evropske zemlje

Veoma niski nivoi radioaktivnog joda 131 detektovani su u Evropi, saopštila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA). Povećana radioaktivnost najpre je otkrivena u Češkoj o čemu je obaveštena IAEA, a izveštaji o većoj koncentraciji radioaktivnog joda 131 stižu i iz Mađarske, Slovačke i Austrije. Veruje se, međutim, da radioaktivne čestice ne predstavljaju rizik po zdravlje građana, navela je IAEA, a preneo Rojters.

Agencija, sa sedištem u Beču, koja radi pri Ujedinjenim nacijama, saopštila je da pokušava da utvrdi izvor radioaktivnosti za koju se, kako je navela, ne veruje da potiče iz oštećene nuklearne elektrane u japanskoj prefekturi Fukušima.

IAEA je saopštila da je informaciju o povećanoj koncentraciji radioaktivnog joda najpre dobila iz Češke, kao i da je reč o izotopu sa kratkim vremenom poluraspada od osam dana, naveo je Bi-Bi-Si (BBC).

Češka agencija za nuklearnu bezbednost je saopštila da je od kraja oktobra registrovala radioaktivni jod 131 na više stanica i da je obavestila IAEA sa namerom otkrivanja njegovog izvora.

Šef češke agencije Dana Drabova izjavila je da je do curenja radioaktvnog joda možda došlo prilikom proizvodnje radioizotopa koji se koriste u nuklearnoj medicini. Radioaktivni jod sigurno ne potiče iz nuklearne elektrane, rekla je Drabova i dodala da je gotovo sigurno izvor u inostranstvu.

Mađarska je detektovala minimalno povećanje radioaktivnog joda 131 na dve stanice prošle sedmice, saopštio je direktor Istraživačkog instituta za radiobiologiju dr Geza Šafrani. On je rekao da je minimalno povećanje radioaktivnosti registrovano 5. novembra na stanicama u Budimpešti i Miskolcu na istoku zemlje, ali da je to "daleko ispod nivoa nađenih posle Fukušime".

Ministarstvo za zaštitu životne sredine Austrije, takođe je izmerilo izvesne količine izotopa joda 131 u vazduhu na istoku i severu zemlje, a manje količine istog izotopa registrovane su i u Slovačkoj.

Zvaničnici u Španiji i Ukrajini nisu detektovali nikakve nestandardne nivoe radijacije, a iz Rumunije je saopšteno da nije bilo incidenata u jedinoj nuklearnoj elektrani u državi.

U najvećoj nuklearnoj katastrofi od Černobilja 1986, zemljotres i cunami koji su u martu pogodili Japan oštetili su nuklearnu elektranu Daići u Fukušimi, zbog čega je došlo do topljenja reaktora i curenja radioaktivnog materijala, uključujući jod.

Nekoliko dana i sedmica nakon nesreće, manje količine joda 131 za koje se verovalo da potiču iz Fukušime detektovane su na Islandu i u drugim delovima Evrope, kao i u SAD.

POVEZANE VESTI

Subota 19.11.2011. 22:44
zracimo se sa svih strana. zivi cemo se raspadati.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online