Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 04.11.2011.
22:16
Večernje novosti A

Stigli sa “Marsa” i dobili 95.000 dolara

Posle 520 dana boravka u uslovima sličnim onim na Marsu, u petak se šest dobrovoljaca vratilo u svakodnevni život. Ruski specijalisti su pratili zdravstveno stanje ali i ponašanje kosmonauta koji su “leteli” i “sleteli na Mars”. Bio je to jedan od najvećih eksperimenata kosmičke medicine.

Jedan od članova "ekspedicije", Rus Suhrob Kamolov, izlazi iz "kosmičkog broda"

Po izlasku iz kosmičkog broda, šest kosmonauta se srelo sa rodbinom i prijateljima a dobiće i nagradu od 95.000 dolara.


Inače, upravo 520 dana je potrebno da čovek stigne do Marsa i vrati se na Zemlju. Ekipu dobrovoljaca su činili građani Rusije Aleksej Sitejev, komandir “kosmičkog broda”, lekar Suhrob Kamolov, istraživač Aleksandar Smoljevski, pa Francuz, inženjer Šarl Romen, i istraživači Italijan Dijego Urbina, kao i Kinez Van Juz. Kinez je u kosmičkom brodu za Mars proslavio dva svoja rođendana.


Do sada kosmonauti nisu proveli toliko vremena u takvim uslovima. Rekorder boravka u kosmosu je inženjer Sergej Krikaljov koji je 1991-1992. proveo 311 dana. Od žena, rekorderka Amerikanka Pegi Uitson sa 180 dana.


Cilj eksperimenta je bio da lekari spoznaju kako da se rešavaju mogući zdravstveni problemi na tako dugačkom putovanju.Pratilo se kako reaguje čovekov organizam na tako dugom putu u uslovima ograničene rezerve hrane i kiseonika. Kosmonauti su bili ograničeni i u komunikacijama sa Zemljom.
 

Najteži eksperiment

Dva kosmonauta su izašla iz broda na površinu “Marsa”. Oni tvrde da je taj deo eksperimenta bio najteži. Aleksandar Suvorov ističe da su ta dva kosmonauta pokazala i svojevrsnu hrabrost jer su morali da podnesu i velike fizičke napore.

Aparature koje prate zdravlje kosmonauta pokazale su da nijedan od njih nije imao ozbiljnije probleme. Posebno su zadovoljni psiholozi koji kažu da je “sačuvan timski duh”.


- Vrlo je važno da je i naša tehnika besprekorno radila u uslovima koji su slični onima koji će biti kad se i stvarno bude letelo na Mars - objašnjava šef projekta Aleksandar Suvorov.


Profesor Jurij Bubejev, šef tima psihologa, kaže da je vrlo važan deo eksperimenta održavanje dobrog raspoloženja kosmonauta.Sva ta iskustva koristiće se i za rad na Međuranodnoj kosmičkoj stanici, koja se sada nalazi u Zemljinoj orbiti.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online