Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 06.10.2011.
11:24
Blic A

Hiljade širom SAD: Okupirajte Vol strit!

Više hiljada demonstranata učestvovalo je juče u protestnoj šetnji pokreta “Okupirajte Vol strit” u Njujorku, kojima su se priključili i članovi njujorških sindikata i drugi nezadovoljni postojećim stanjem američkog društva.

Tom dosad najvećem skupu pokreta “Okupirajte Vol strit”, pored članova sindikata zaposlenih u gradskom saobraćaju, pridružili su se studenti, predstavnici ekoloških organizacija, borci za ljudska prava, ali i stanari njujorške Kineske četvrti kojima preti izbacivanje.

Protestna šetnja započela je okupljanjem na Foli skveru, u čijoj blizini se nalaze zgrade nekoliko gradskih i federalnih sudova. Hiljade demonstranata, neki u majicama svojih sindikalnih centrala, drugi u poslovnim odelima, pošto su mnogi na protest došli pravo s posla, krenule su odatle ka parku Zukoti, gde se nalazi njihov improvizovani nezvanični štab.

Na više američkih univerziteta studenti su se odazvali pozivu da bokotuju nastavu u znak solidarnosti. Ti “buntovnici s razlogom” kažu da su ekonomske nepravde ono što ih objedinjuje, pošto je pohlepa Vol strita pokrenula najveću krizu od ‘30-ih godina, a za to još niko nije odgovarao.

Među demonstrantima, koji kažu da predstavljaju 99 odsto stanovnika, nasuprot jednom procentu najbogatijih Amerikanaca, nema protivnika liberalnog kapitalizma, ali protestuju jer im se čini da odgovornost ne važi za one koji imaju moć.

Oni pokreću i druga pitanja kao što su sistem obrazovanja, ekologija i globalno zagrevanje, socijalna sigurnost. Oni su ovog puta tražili od policije dozvolu za održavanje protesta, što u Njujorku nije potrebno, ali ovako je demonstrantima omogućilo više prostora za delovanje, na primer blokiranjem čitavih ulica.

Za tri nedelje, pokret “Okupirajte Vol strit” postao je magnet za veliki broj nezadovoljnih Amerikanaca, u vreme kada većina stanovništva smatra da je zemlja na pogrešnom putu.

Najpre je nekoliko desetina njih nameravalo da podigne šatore na Vol stritu, što im nije dozvoljeno, pa su se praktično naselili u obližnjem parku, gde su doneli i dušeke za spavanje, a odakle su povremeno organizovali protestne šetnje.

U jedna takvoj šetnji, koje je vodila preko Bruklinskog mosta, u subotu se okupilo nekoliko hiljada učesnika. Pošto su neki od njih sa pešačkog dela prešli na deo mosta kojim se kreću vozila, intervenisala je policija i privela oko 700 okupljenih, a saobraćaj je bio blokiran nekoliko sati.

Američki mediji su sve do tada uglavnom ignorisali protest u Njujorku.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 06.10.2011. 13:24
А када ће те да протествујете што ваш режим убија цивиле по целом свету и намерно баца бомбе са радиоактивним уранијумом не би ли побио и будуће генерације??? Буните се само због тога што вас ударају по џепу, а злочине и убиства своје владе скоро сте поздрављали и народним весељем на трговима градова. Мрзим тај банкарски олош, ал морам да признам да помало и навијам да вас што више одеру, не би ли се сетили и других неправди и злочина који су чињени у ваше име док су другима отимали земљу и ресурсе, а ви здушно навијали и давали подршку најмилитантнијим снагама америке.
Četvrtak 06.10.2011. 18:59
Respekt! Kako se od 100-tinak ljudi stvorile hiljade (ako ne i vise) a svi su razlicitih profesija, skolovanja i nacionalne pripadnosti ali sa istim problemom se svi drze zajedno. Valjda ce se ova APATIJA u Srbiji slicno razdrmati...Sretno!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online