Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 05.10.2011.
18:48
B.B. A

Nemačka uvodi plaćanje putarina?

Ministar saobraćaja u vladi Nemačke Peter Ramzauer je za dnevnik "Bild" potvrdio da je sve spremno za uvođenje obaveze plaćanja putarine za putnička vozila na nemačkim autoputevima.

Foto: Ilustracija


 

Njegova partija, Hrišćansko-socijalna unija već duže vreme insistira na donošenju ovakve odluke, a na kongresu ove partije u petak biće predstavljen i konkretan predlog. Ramzauer je naglasio da je novac za održavanja mreže puteva neophodan jer je stanje na pojedinim putevima veoma loše i da je putarina jedini izlaz.


Kao primer za to koliko bi vozači morali da posegnu u džep uzeta je Austrija, gde godišnja vinjeta košta 76,50 evra. Punu cenu plaćali bi vlasnici vozila iz drugih država, dok bi za domaća vozila bio razrađen sistem olakšica. Ministar je posebno naglasio da i nemački vozači plaćaju putarinu u inostranstvu, pa ne vidi razlog da strani vozači koriste nemačke autoputeve bez nadoknade.

Konačna odluka o uvođenju putarina u Nemačkoj ne očekuje se pre 2013. godine. Kako je sam Ramzauer najavio, "vladajuća koalicija najpre mora da donese odluku, posle čega sledi predstavljanje različitih modela, koje drži u svojoj fijoci".

Ostaje samo da se vidi kako će ovaj predlog proći kod kancelarke Angele Merkel, koja se još u startu izjasnila protiv uvođenja putarine za vreme svog mandata.

Uvođenju putarina se protive i u Severnoj Rajni-Vestfaliji. Kao razlog se navodi to što autoputevi između Rajne i Vezera skoro pripadaju gradskom saobraćaju, rekao je ministar saobraćaja ove pokrajine Hari Fojtsberger.

- Ako je cilj da se autoputevi rasterete i da se vozači okrenu na sporedne puteve, u Severnoj Rajni-Vestfaliji to neće funkcionisati - poručio je Fojtsberger.
 

Različiti sistemi

 

Za sada se korišćenje autoputeva naplaćuje u dvadeset zemalja Evrope. Na osnovu pređene deonice autoputa plaća se u Francuskoj, Grčkoj, Irskoj, Italiji, Hrvatskoj, Makedoniji, Poljskoj, Portugalu, Srbiji i Španiji. Vinjete imaju Bugarska, Austrija, Rumunija, Slovačka, Švajcarska, Slovenija, Češka i Mađarska. Cena godišnje vinjete kreće se od 31,50 evra u Švajcarskoj do 148 u Mađarskoj. U Norveškoj se plaća korišćenje 140 mostova i tunela.

POVEZANE VESTI

Sreda 05.10.2011. 21:39
Košta spasavanaje evra u Grčkoj, a tek kada stigne Italija ima da plate kad iz kuće izađu na ulicu. Englezi izlaze iz te ludnice do kraja godine garantovano.
Četvrtak 06.10.2011. 00:50
Bilo je i ranijih pokusaja, ali su za sada uspeli da izdejstvuju naplatu za kamione. Uostalom svapski autoputevi su jos samo mit u pricama nasih gastajbajtera koji su dosli iz nekih vrleti, a realno zaostaju puno u odnosu na ostale zemlje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online