Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 16.09.2011.
12:52
Astronomski magazin A

Na Mars leti ruska raketa

Hruničevljev državni kosmički naučno-proizvodni centar iz Moskve razvio je koncept superteške rakete za letove na Mars na osnovama porodice raketnih nosača tipa "Angara“.

Maketa nove rakete: "Angara" će moći da ponese 120 tona tereta
 

"U sklopu programa slanja ljudi na Mars, a na osnovama konstruktorsko-tehnoloških iskustava raketno-kosmičkog kompleksa "Angara" i njenih modifikacija "Amur" i "Jenisej", razvijamo supertešku raketu sposobnu da na orbitu oko Zemlje ponese 120 tona korisnog tereta", izjavio je direktor Hruničevljevog kosmičkog centra Anatolij Kuzmin.

Ekspedicija na Mars, prema rečima stručnjaka Centra, predstavljala bi logičan

Pročitajte još:

Rusi i Evropljani šalju ljude na Mars

Ruski svemirski fijasko u 21. veku

nastavak dva prethodna kosmička programa – orbitnog oko Zemlje i lunarnog.

Prema zamisli Hruničevljevog centra, osvajanje Marsa će teći u fazama u koje spada početno istraživanje planete uz pomoć automatskih kosmičkih letilica, zatim pojedinačne ili grupne posete sa ljudskim posadama, i na kraju uspostavljanje baza na površini Crvene planete.

Kao najpogodnije za marsovski kompleks ruski naučnici vide nuklearne raketne motore, ali ih vide i "u dopunskoj funkciji snabdevanja energijom". U pogonskom režimu oni bi obezbeđivali let do Marsa, a u pasivnom - "snabdevanje strujom za neophodne uređaje", prenosi "Rasiskaja gazeta". Po rečima Kuzmina, u njegovim pogonima "već su isprobavani prototipovi takvih motora".

Ruski planovi za let na Mars?

 

Po mišljenju ruskih aeronautičkih stručnjaka, predstoji izrada projekta za sletno-uzletni brod za Mars sa posadom od 4 čoveka, kao i teretnog broda koji bi na površinu doneo oko 40 tona opreme. Lansiranje broda koji bi mogao da ponese ljude u Marsovu orbitu očekuje se posle 2037. godine.

Pored toga, Hruničevljev centar je preduzeo inicijativu za realizaciju 12-godišnjeg lunarnog programa sa ljudskom posadom (2025-2036) a ne 15-godišnjeg (2025-2040), kako su ranije predlagali stručnjaci iz ruske kosmičke industrije. Centar je ponudio da realizuje takav program, koji bi obuhvatao sve faze od gradnje orbitne stanice oko Meseca do gradnje stalne baze na površini.

Očekuje se da će orbitna stanica oko Meseca sa posadom od četiri čoveka biti izgrađena do 2025-2026. godine. Na površini Meseca će biti napravljena baza koja će u rasponu od dve nedelje moći da ugosti tim naučnika i inženjera.

POVEZANE VESTI

Petak 16.09.2011. 17:29
Uzletna putanja prvih raketa bez ljudske posade, ali sa dovoljnom rezervom nuklearnog goriva najbolje da ide preko Vašingtona. Model rakete da nosi naziv "Sorry".
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online