Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 18.12.2009.
10:49 >> 23:05h
Srna A

Lideri napuštaju samit u Kopenhagenu

Najuticajniji lideri na samitu Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama počeli su u petak uveče da napuštaju Kopenhagen bez postignutog sporazuma o smanjenju ispuštanja ugljen dioksida u atmosferu.

Svi slušaju pomno, ali još niko ne nudio univerzalno rešenje


 

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev otputovao je zbog ranije dogovorene posete Kazahstanu, a Kopenhagen je napustio i predsednik Brazila Luiz Injasio Lula da Silva.


Predsednik SAD Barak Obama i japanski premijer Jukio Hatojama takođe će napustiti dansku prestonicu tokom večeri, rekli su izvori iz njihovih delegacija.


Oni su sa još dvadesetak ključnih lidera pokušali da sklope novi sporazum o borbi protiv klimatskih promena.


Izvori sa konferencije kažu da su u toku konsultacije o usvajanju neobavezujućeg političkog okvira, dok bi sklapanje konačnog pakta bilo ostavljeno za sledeću godinu, prenosi francuska agencija AFP.


Neimenovane diplomate iz zemalja EU izjavile su da ono što piše u nacrtu koji je u petak uveče predočen delegacijama nije prihvatljivo za evropski blok.
 

Lideri zemalja UN nisu uspeli da usaglase tekst dogovora o klimatskim promenama.

"Još nema teksta o kojem bi šefovi država pregovarali. Nema rezultata ni po jednom pitanju. Imamo samo nekoliko nacrta. Veoma je teško. Vreme nam ističe", rekao je ranije u petak jedan od nemačkih pregovarača na konferenciji UN o klimatskim promenama, koji nije želio da bude imenovan. 

U Kopenhagenu bi trebalo da bude postignut sporazum kojim bi se izbegle nove poplave i suše koje su posledica globalnog otopljavanja. Tokom pregovora koji su počeli 7. decembra, vode se intenzivni razgovori o ciljevima smanjenja emisije štetnih gasova koji bi mogli dovesti do povećanja cene energenata i samim tim neophodnog odustajanja od upotrebe fosilnih goriva.

"Vladaju duboke nesuglasice u mišljenjima i stavovima o načinu na koje bi trebalo rešavati sporna pitanja. Daćemo sve od sebe do poslednjih minuta konferencije", rekao je švedski premijer Fredrik Rejnfelt posle pregovora koji su trajali celu noć.

Američki predsendik Barak Obama je u Kopenhagen stigao u petak ujutru, gde će se na marginama samita sastati sa kineskim premijerom Ven Đijabaom.

Prema izjavama izvora pregovarački timovi radili su celu moć na pripremi teksta nacrta sporazuma u kojem se poziva da se rast globalne temperatura održi na dva stepena Celzijusa i da se obezbedi fond od najmanje 100 milijardi dolara za siromašmnije zemlje za borbu protiv klimatskih promena.

Međutim, pregovori koji su trajali tokom no su prekinuti u petak ujutru bez dogovora o glavnoj temi sporazuma - vremenu i stepenu smanjenja emisija štetnih gasova.

Neimenovani visoki evropski pregovarač je rekao da još nije postignut nikakav dogovor i da je situacija očajna.

"Nema dogovora ni o tome kako da nazovemo tekst - deklaracija, saopštenje ili bilo kako. Bogatije zemlje žele da to bude politički obavezujući dokument čemu se mi protivimo", rekao je indijski pregovarač u Kopenhagenu.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online