Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 18.04.2011.
22:24
Srna A

Ruski muftija traži promenu državog grba

Vrhovni muftija Centralne duhovne uprave muslimana Rusije Talgat Tadžhudin predlaže da se ruski državni grb promeni tako što bi se jedan od krstova na krunama dvoglavog orla zamenio islamskim simbolom - polumesecom, što je u ruskoj javnosti, čak i među muslimanima, ocenjeno kao opasna inicijativa.

Začudio i svoje vernike: Talgat Tadžhudin
 

Tadžhudin traži "samo" da se "ovenča" jedna glava orla polumesecom, a na drugoj da ostane krst, kao i da i na onoj kruni koja je na sredini budu i krst i polumesec, prenosi "Glas Rusije".

To će, prema mišljenju muftije, "pokazati jedinstvenost Rusije, koja je objedinila Istok i Zapad".

Osim toga, kako smatra muftija, ove novotarije će "pomoći deci da ne izgube patriotizam jer nijedan neprijatelj neće moći da iskoristi religizoni faktor da naškodi jedinstvu i celovitosti zemlje".

Logika je pomalo čudna, ocenjuje ruski radio, posebno ako se uzme u obzir to da je multikonfesionalna Rusija proživela sa svojim grbom mnogo vekova.

Moskovska patrijaršija je saopštila da je ruski grb "isproban vremenom" - istorijski grb nisu mogli da istisnu ni sovjetski simboli, koji se danas brzo zaboravljaju.

Tadžhudinov predlog nije začudio samo pravoslavne. Predlog da se na glavu orla stavi polumesec izazvao je nerazumevanje muftijine sabraće po veri.

Šef Izvršnog komiteta Ruske asocijacije islamske sloge Muhamedagali Huzin smatra da je to opasna inicijativa.

On kaže da u državnom simbolu nema pretnje po međureligiozni mir, a potpirivanje tog pitanja može da pojača ksenofobiju u društvu.

"Ako se izađe u susret želji Tadžhudina, onda će i jevreji i budisti poželeti da daju svoj doprinos usavršavanju grba. To bi dovelo do apsurda", smatra član Komisije Društvene komore Rusije za međunacionalne odnose i slobodu savesti Aleksandar Brod.

On kaže da mu nije jasno zašto muftija odjednom poteže ovo pitanje. "Moguće je da želi da privuče pažnju na probleme muslimana zato što, zaista, postoji porast islamofobije i postoje problemi sa izgradnjom džamija. Ali, ta pitanja treba rešiti na drugi način", navodi Brod.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 18.04.2011. 22:34
Класичан идиот. Још један сличан Зукорлићу, више се бави политиком него вером.
Ponedeljak 18.04.2011. 22:42
хахаха весељу нигде краја... Ево, захтевам и ја од овог ефендије да онај турбан носи само викендом, а у осталих пет дана овако - стетсон, шмитовку, шубару, камилавку и петком сомбреро! Да покаже свету да је мулти...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online