Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 23.02.2011.
09:41 >> 18:16h
Vestionline A

Libijske vlasti: U nemirima poginulo 640 ljudi?

Najmanje 640 ljudi izgubilo je život u protestima u Libiji protiv režima Moamera Gadafija koji su počeli 15. februara, saopštila je danas Međunarodna federacija za ljudska prava (IFHR).

Nemiri u Libiji iz dana u dan odnose sve više života
 

Ova cifra, u koju je ubrojano 275 mrtvih u Tripoliju i 230 mrtvih u epicentru protesta, Bengaziju, više je nego dvostruka veća od zvaničnog bilansa libijske vlade koji iznosi 300 mrtvih, rekla je AFP-u Suher Belhasen, šef IFHR-a, čije je sedište u Parizu.

Smatra se da je skoro polovina žrtava stradala u drugom po veličini gradu Bengaziju na istoku zemlje, koji je najviše pogođen nemirima.


Libijski ministar unutrašnjih poslova podneo ostavku

Libijski ministar unutrašnjih poslova Abdel Fatah Junes podneo je sinoć ostavku i pozvao oružane snage da podrže pobunu protiv lidera Moamera Gadafija.


"Podnosim ostavku na sve svoje dužnosti kao odgovor na revoluciju od 17. februara", poručio je Junes putem amaterskog video-snimka koji je emitovala televizija Al Džazira.


Junes je istakao da potpuno veruje u iskrenost zahteva libijskog naroda i pozvao je sve pripadnike oružanih snaga da odgovore na zahteve naroda.

Grčka će brodovima evakuisati i 15.000 Kineza iz Libije

Grčka će brodovima evakuisati i oko 15.000 kineskih državljana iz Libije i razmatra da odgovori na zahteve drugih zemalja da im pomogne da preveze njihove državljane, saopštilo je grčko ministarstvo javnog reda.


Kinezi će biti prebačeni do ostrva Krit odakle će biti organizovani letovi za Kinu, navodi se u saopštenju.


"Kineska vlada je unajmila tri grčka broda koji će otići u Libiju da prevezu od 13.000 do 15.000 Kineza, kao i Grke iz Bengazija", rekao je portparol grčkog ministarstva spoljnih poslova Grgoris Delavekuras, javio je AP.

U akciji spasavanja i trgovački brod

Jedan grčki brod trebalo bi da evakuiše oko 300 grčkih državljana iz luke Ras Lanuf, a dva vojna transportna aviona su u pripravnosti u jednoj bazi u blizini Atine.

"Brod će prevesti Grke, a ako bude moguće i nekoliko Evropljana. To je trgovački brod malog kapaciteta. Avioni su u pripravnosti i još nisu dobili dozvolu za sletanje kako bi prevezli preostale Grke", rekao je Delavekura.

Berluskoni razgovarao sa Gadafijem

Silvio Berluskoni

Italijanski premijer Silvio Berluskoni razgovarao je telefonom u utorak uveče sa libijskim liderom Moamerom Gadafijem, navodi se u kratkom saopštenju kancelarije premijera Italije, založivši se za mirno razrešenje krize u Libiji.


Berluskoni je, takođe, rekao Gadafiju da Italija ne naoružava demonstrante, kako je rekao libijski lider u svom jučerašnjem govoru, navela je italijanska agencija.

S druge strane, zvanična libijska novinska agencija JANA je izvestila da je "brat lider (Gadafi) tokom telefonskog razgovora uverio prijatelja Berluskonija da je Libija dobro, da njen narod podržava bezbednost, stabilnost i nacionalno jedinstvo zemlje", preneo je Rojters.


"Svako ko želi da zna istinu treba da se okrene libijskim medijima, a ne lažima i izmišljenim informacijama koje šire organi izdajnika i pokvareni", dodala je agencija JANA.

POVEZANE VESTI

Sreda 23.02.2011. 10:52
komitet 300+ americkojevrejski lobi. urusavaju sve drzave koje imaju velike naftne rezerve. hoce naftom da kontrolisu pola sveta. zele da pariraju rusima. nazalost libijci kao ni iracani, kuvajt... nikako da shvate trulu americkojevrejsku propagandu. kad budu shvatili nece moci da prave ovakve pizdarije protiv americke cizme, koja je vec jednom nogom krocila na tlo libije. neka se spremi iran, belorusija, venecuela...
Sreda 23.02.2011. 10:15
Gadafi je od jedne zaostale zemlje napravio modernu drzavu, zabranio burke, dao zenama prava, zaposlio sve stanovnike, niko nije bio bez posla, sagradio stanove, subvencionirao hranu, besplatno zdravstvo i skolstvo - pa sta hoce vise? Ovo su islamisti koji zele da zemlju totalno islamiziraju i da mule odlucuju o sudbini naroda. A svet gleda i raduje se padu Gadafija, a ne znaju da ce ih plemena koja dodju ucenjivati naftom i pustiti gomilu izbeglica na Evropu, koja ionako nema vise novca. Ovo ce biti kraj ne samo Gadafija, nego i pocetak kraja EU.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online