Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Četvrtak 10.02.2011.
19:11
Srna A

Tajm: Istraga o trgovini organima stala

Preliminarna istraga Euleksa o navodima iz izveštaja specijalnog izvestioca EU Dika Martija o trgovini organima stala je pre nego što je i počela zbog, kako izgleda, "klime zastrašivanja svedoka na Kosmetu", ocenio je njujorški magazin "Tajm".

Marti ne navodi identitet svedoka, Euleks ne počinje istagu bez njihovih imena
 

Kako navodi list, "do sada ni Marti ni bilo ko drugi nije priložio nikakve dokaze Euleksu, što znači da je istraga stala i pre nego što je počela".

"Bez svedoka, zaista ne možemo ništa da učinimo", rekla je za "Tajm" portptarolka Euleksa.

Međunarodna upravljačka grupa pozvala je u utorak da "bez odlaganja" bude odgovoreno na zahteve Euleksa za saradnju u istrazi, ali je i istovremeno pozvala na "odgovarajuće mere za zaštitu svedoka". Ipak, ne treba smetnuti s uma da kad Euleks i dobije dokaze, on ih ne priznaje... Takođe, možda i nije zavera, ali ima nečega i u tome što je Hag uništio neke od dokaza u vezi sa ovim slučajem.

Najveća bojazan za svedoke

Marti je svoja otkrića bazirao na razgovorima sa, kako je rekao, nekoliko desetina "verodostojnih izvora", ali u svom izveštaju nije naveo njihove identitete "kako ih ne bi izložio nikakvoj opasnosti", i do sada je, dodaje list, odbijao da otkrije njihova imena istražiteljima Euleksa, strahujući da policijsko-pravna misija EU neće biti u stanju da ih zaštiti.

Marti je krajem januara rekao da "navode o trgovini ljudskim organima i povezanosti nekih kosmetski političkih krugova sa organizovanim kriminalom treba temeljno istražiti, a istragu treba da sprovede neko nezavisno telo izvan Kosmeta, a ne Euleks".

"Tajm" piše da mnogi analitičari smatraju da "svedoci zaista imaju razloga da se plaše" za svoje živote. Euleks, sa druge strane, kaže da "razume" iznesene bojazni, ali izražava "potpuno poverenje" u svoju jedinicu za zaštitu svedoka, kao i u svoje mogućnosti da sprovede istragu o trgovini organima.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 10.02.2011. 19:20
Само да Марти да списак сведока. Одмах на тржиште стижу нови бубрези, плућа, срца ...
Četvrtak 10.02.2011. 19:18
они позивају да се свједоци јаве како би их кољачи побили, сва игра око овога је провидна.
Četvrtak 10.02.2011. 19:31
A Petrovic odgovara - Pomogao bi gospodin Taci drage volje, ali sada sastavljamo vladu i pregovaracki tim sa dobrosusedima.Mozda neki drugi put.Hvala sto ste se javili.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online