Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 18.11.2010.
15:13
Tanjug A

Studenti, snađite se! Država para nema!

Ministar prosvete Žarko Obradović rekao je danas da Ministarstvo prosvete, nažalost, nema para da bi moglo svakom studentu da plati školarinu.

Sve su uradili kako treba, ali novca od države nema

"Mi smo u protekle dve godine učinili sve što možemo da pomognemo studentima, ne samo novčano, nego i normativno", rekao je Obradović Tanjugu, povodom studentskih zahteva u kojima traže da im bude plaćena školarina ukoliko su stekli 48 bodova.

Ministar je podsetio da je izmenama zakona prihvaćen studentski zahtev da se poveća broj ispitnih rokova na šest, i da se smanji broj bodova potrebnih za upis naredne godine, na 48. Takođe, unutar kvote za studente koji su na budžetu, prihvaćen je stav da same visokoškolske ustanove utvrđuju kriterijume, rekao je Obradović, podsetivši da država finansira i master i doktorske studije.

"Mi stvarno novca nemamo. Ja znam da su fakutleti koji imaju ovu vrstu problema apsolutno izašli u susret studentima, pa su neki prihvatili da svim akademcima, koji imaju 60 bodova, a nisu na listi, plate školarinu, drugi su ponudili, a studenti prihvatili, da plate 30, 40 odsto školarine, u nekoliko rata", objasnio je Obradović.

Ministar prosvete je naveo da su Fakultet političkih nauka, Fakultet organizacionih nauka, Ekonomski fakultet preuzeli troškove školarine za sve studente koji su dali uslov, i da je Pravni fakultet obezbedio manje školarine i 100 stipendija studentima koji su socijalno ugroženi.

"Takođe, ranije smo doneli odluklu da se ne povećava školarina i sve smo učinili da se izađe u susret, ali očigledno mi ne možemo svim zahtevima udovoljiti", zaključio je ministar prosvete.

Govoreći o prošlogidšnjem dugu države prema fakultetima, Obradović je rekao da su u rebalansu budžeta obezbeđena sredstva. "Za fakultete kojima smo ostali dužni od prošle godine, na osnovu odluke vlade da plati školarinu studentima koji su dali uslov, obezbeđen je novac u reblansu budžeta", rekao je Obradović.

Ministar je naveo da će dug biti isplaćen do Nove godine i da nema razloga da dekani vrše pritisak na studente i uslovljavaju upis godine na ime toga što drzava nije ispunila svoje obaveze. "To nije korektno", smatra Obradović, navodeći da je i u razgovoru sa rektorima i dekanima istakao da će dug biti isplaćen.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 18.11.2010. 15:28
Па сад кршите све за шта сте се тако ватрено залагали! **бала те Болоња, кој си је ђаво уводио( надлежни пре 6 година). Па ово нема нигде да паметни људи, примерни студенти, који су испунили норме пре времена извисе због Ваше неспособности( цео тај владајући кадар).
Četvrtak 18.11.2010. 17:13
Bagro jedana pokvarena!!! A znali ste pre tri-cetiri decenije da dzabe studirate,spavate u domovima,jedete u menzama,putujete,dobijate kredite koje nikad niste vratili... Copavi zagorac vam je to obezbedio,kleli ste se u njega!!! Brzo ste to zaboravili,nema vise sankcija ni Slobe,ali zato ste nam uvalili Bolonju,da sto manje ljudi studira,da ih uprosecite,ko ima para uci privatne skole i fakultete,vlasnici istih su "kontraverzni biznismeni"-KRIMINALCI,uvaljujete nam neku "inkluziju" u skole... Pa rodjenu majku bi prodali za saku dolara a ne tudju decu!!!
Četvrtak 18.11.2010. 16:25
Ko kaze da drzava nema para da plati skolarinu??? Kako ih samo nije sramota??? Nemaju za buduce generacije, a imaju za skupe zurke, auta, stanove, markirana odijela i ostale luksuzne stvari! Bagra prokleta!!! Ima drzava barem 10 miliona Evra da odvoje za skolovanje nase omladine, a ne za bacanje kroz prozor i placanje izdajnika!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online