Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 22.09.2010.
17:21 >> 17:34h
Tanjug A

Amfilohije: Ne zovemo Albance na ustoličenje

Predsednik Organizacionog odbora za pripremu svečanog ustoličenja patrijarha Irineja, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izjavio je danas da u Sinodu nije bilo reči o mogućnosti da na taj svečani čin, 3. oktobra u Pećkoj patrijaršiji, budu pozvani predstavnici privremenih kosovskih vlasti.

Organizator ustoličenja patrijarha mitropolit Amfilohije Radović

"Stav Svetog arhijerejskog sinoda je da se na svečano ustoličenje pozovu samo zvanične vlasti Srbije, svetovna lica i predstavnici država regiona i šire iz pravoslavnih zemalja", rekao je mitropolit Tanjugu, povodom informacija da su privremene vlasti na Kosovu u dva navrata zahtevale od Organizacionog odbora da poziv za taj događaj dobiju i kosovski zvaničnici.

Mitropolit Amfilohije je istakao da će ustoličenju patrijarha Irineja prisustvovati pre svega predstavnici svih pomesnih pravoslavnih crkava i drugih hrišćanskih crkava.

"A što se tiče privremenih vlasti na Kosovu, nije bilo reči o tome da oni budu pozivani na ustoličenje", rekao je mitropolit Amfilohije.

Državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je da kosovska vlada s vremena na vremena napravi test - kakav je i navodni zahtev da budu pozvani na ustoličenje u Pećkoj patrijaršiji - u očekivanju, kako je rekao, reakcije Beograda.

Ivanović je rekao da ne misli da će prisustvo prištinskih zvaničnika biti uslov za dozvolu srpskim da dođu u Pećku patrijaršiju i da se "ne može promeniti ništa od onoga što smo mi usvojili kao ustaljenu proceduru za dolazak srpskih zvaničnika".

"Najavićemo to predstavniku Euleksa u Beogradu i čekaćemo odgovor Euleksa i ja mislim da taj odgovor mora biti pozitivan", rekao je Ivanović, ocenivši da bi bilo "štetno i opasno da se Albanci pogiravaju sa tom temom, jer je to za nas jako osetljivo".

Vlasti u Prištini su juče saopštile novinarima da će dozvoliti dolazak srpskih političara na ustoličenje patrijarha samo ako na taj događaj budu pozvani i političari iz Prištine u istom rangu. To znači da je dolazak srpskog predsednika Borisa Tadića uslovljen dolaskom predsednika samoproklamovane državeKosovo Fatmira Sejdiua. 

SPC je ranije obavestila vernike koji žele da prisustvuju ovom značajnom događaju da to ne čine privatnim prevozom, već da se jave svojim parhojskim svestenicima koji već imaju potrebna uputstva za organizaciju odlaska u Peć.

U obaveštenju se navodi da je svim zainteresovanim i predstavnicima medija odlazak na ustoličenje njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja moguć samo autobusima i to pod uslovom da u svakom autobusu sveštenik bude vođa puta. Prištinske vlasti su, međutim, saopštile da će dozvoliti ulazak na Kosmet svim građanima Srbije bez obzira da li dolaze organizovano ili pojedinačno, a da će se za njihovu bezbednost starati pripadnici Kosovske policijske službe. 

POVEZANE VESTI

Sreda 22.09.2010. 19:20
Moje je misljenje ja bih Amfilohiju zabranio ulazak u Srbiju za sve ovo sto je ucestvovao u ovim mutljavinama zadnju godinu dana.Koga taj obmanjuje on je ovde radi naroda a ne narod radi njih lupeza.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online