Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 16.09.2010.
07:45 >> 13:45h
Vestionline A

Đelić: Čekamo "zeleno svetlo" od EU

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić danas je, posle razgovora sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom, pozdravio odluku Belgije, koja do kraja godine predsedava Evropskom unijom , da kandidaturu Srbije stavi na dnevni red i izrazio nadu da će se partnerstvo sa EU materijalizovati zelenim svetlom za zahtev Beograda.

Božidar Đelić

"Mi smo spremni, obavili smo sve tehničke pripreme koje smo do sada mogli da učinimo, i kada ta odluka bude doneta, demonstriraćemo svoj administrativni kapacitet da taj posao obavimo na najbrži i najbolji mogući način", istakao je Đelić.

On je dodao da je informisao Filea o napretku koji je Srbija ostvarila u poslednje vreme, o borbi protiv kriminala i korupcije, pravosudnim reformama, manjinskim pravima i načinom na koji se Srbija suočava sa vrlo ozbiljnim efektima ekonomske krize.

File: Prvi koraci u oktobru


Evropski komesar za proširenje Štefan File je danas u Briselu izrazio nadu da će u oktobru članice EU učiniti novi korak ka kandidaturi Srbije za članstvo i rekao da će Evropska komisija na to reagovati odmah, javlja Radio Slobodna Evropa. On je naglasio da, posle zajedničkog pristupa EU i Srbije pitanju Kosmeta u UN, sada počinje nova faza odnosa Srbije i Unije, uz očekivanje novog koraka ka otelotvorenju evropskih težnji Srbije. File je posle susreta sa Đelićem rekao da će Evropska komisija tada odmah krenuti sa izradom mišljenja o spremnosti Srbije da dobije status kandidata i u roku od nekoliko dana, a najviše dve nedelje, uputiti Beogradu niz pitanja u tom cilju.

Informisao sam ga i o uspešnom korišćenju evropskih fondova i pripremama za važnu predstojeću konferenciju o Dunavskoj strategiji kojoj će domaćin biti Srbija, rekao je Đelić, prenose beogradski mediji.

On je, kako prenosi RTS, ocenio da je to evropska strategija u kojoj Srbija želi da igra veoma važnu ulogu.
 

Prema oceni Đelića, Srbija ulazi u novi period veoma efikasnih evropskih integracija koji će doneti konkretne rezultate i za njene građane, ali i za evropske partnere.

Đelić bi trebalo da u Evropskom parlamentu govori na temu "Deset godina posle - Srbija na putu ka EU", zajedno sa Fileom i predsedavajućim Evropskog parlamenta za saradnju sa zemljama jugoistočne Evrope Eduardom Kukanom.

Đelić će u prostorijama Misije Srbije pri EU, otvoriti izložbu fotografija "Lepa Srbija", autora Dragoljuba Zamurovića, saopšteno je ranije iz Đelićevog kabineta.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 16.09.2010. 08:41
Djelićeva radna poseta svodiće se samo na klimanje glavom. Svaka mu čast da kao klimoglavac troši narodne pare.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online