Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 18.05.2019.
21:55
Tanjug, Vestionline A

Mihajlovićeva: Završili smo najveći projekat

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je da je puštanje celog južnog kraka Koridora 10 pobeda graditelja koji su izgradili moderan auto-put na najtežem gradilištu u Evropi, ali i pobeda Srbije, koja završava svoj najveći infrastrukturni projekat.

Youtube/espreso.rs
Zorana Mihajlović

- Danas Srbija treba da bude ponosna, i naši građevinari, koji su izgradili veličanstven auto-put na najlepšoj i najtežoj deonici u Evropi, ali i svi naši građani, jer za Srbiju nema važnijeg puta od Koridora 10. Uspeli smo da završimo najveći projekat u zemlji, koji se radio 30 godina i bez kojeg ni region ni Evropa nisu mogli biti u potpunosti saobraćajno povezani - navela je ministarka. 

Kako je rekla, završetkom Koridora 10 od Horgoša do Preševa otvorena je nova stranicu i više, dodala je, ne gledamo unazad, već samo napred, ka novim projektima, ka povezivanju, bržem razvoju i boljem životu građana.

Obraćajući se na lokaciji Momin kamen predstavnicima izvođača, alpinistima koji su radili na izgradnji i novinarima, Mihajlovićeva je rekla da je u pitanju jedna od najlepših i najtežih tačaka na trasi kroz Grdeličku klisuru. 

- Da bismo danas mogli da prođemo ovuda, bio je potreban ogroman rad minera i alpinista koji su uklonili veliki deo ovog brda višeg od 110 metara, sa više od 100 miniranja i potrošenih 100 tona eksploziva. Odavde je uklonjeno više od 650.000 kubika kamena, odvezeno je čak 65.000 kamiona prepunih kamena, koje kad bismo poređali u kolonu, njen početak bi bio na Horgošu, a kraj u Preševu i još koji kilometar dalje - rekla je Mihajlovićeva. 

Ona je zahvalila predsedniku Srbije zbog njegove podrške tokom celog projekta i spremnost da pomogne u rešavanju problema, dodajući da će "sve što je na ovoj lokaciji ući u knjige, možda i u legende, poput onih koje već postoje o ovom mestu".

- Nema vojske koja ovde nije prolazila, ovo je mesto velikih ljubavi i nesreća. Kamen na kojem stojimo danas nalazi se i na vojničkom groblju naših Solunaca na Zejtinliku. Nekad je na ovom mestu stajala stena, kamena statua devojke sa korpom, Mome, koja je zbog nesrećne ljubavi ovde i nastradala. Ona istorija koju danas pišemo i koja će ostati iza nas jeste priča o hrabrim i sposobnim graditeljima koji su kroz Momin kamen, koji su zvali i ''zla dolina'' i ''balkanska lepotica" izgradili najmoderniji auto-put i na to treba da budemo ponosni - rekla je Mihajlovićeva, a navodi se u saopštenju iz njenog kabineta. 

Navodi se još da je auto-put kroz Grdediličku klisuru dugačak 26,34 kilometra, da je utrošeno 210.868 tona asfalta, 654.000 kubika kamena uklonjeno je sa Mominog kamena. 

Na toj deonici je izgrađeno 36 mostova, ugrađeno 15.146 metara potpornih zidova, 7.500 m je ukupna dužina izgrađenih kosina.

Dužina svih mostova na toj deonici je 5,798 metara, a 2.949 metara dužina je tunela Predejane i Manajle i galerija.

Najduži drumski tunel Manajle dug je 1.808 metara, a izgrađeno je 1.500 metara potpuno nove pruge kroz Grdeličku klisuru.

Novoizgrađenog magistralnog puta je 800 metara, 645 metara je dužina najdužeg mosta Vrla, 62 metra je visina najvišeg stuba na mostu Vrla, a dve nove petlje su kod Predejana i Vladičinog Hana.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online