Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 08.05.2019.
10:10
Đ. Barović - Vesti A

Na Sajmištu ubijani i Srbi

Udruženje "Jadovno 1941." iz Banja Luke pokrenulo je incijativu da se na dostojan način obeleži mesto stradanja 6.500 od 10.000 Srba ubijenih tokom Drugog svetskog rata u koncentracionom logoru Zemun, mnogo poznatijem kao Staro Sajmište. Reč je o logoru koji je bio pod kontrolom Nezavisne države Hrvatske i u kome su mahom dovoženi ili ubijani Jevreji i Romi.

Đ. Barović
 

Dušan J. Bastašić, predsednik Udruženja "Jadovno 1941", kaže za "Vesti" da će 11. maja u podne, ispred spomenika svim žrtvama ovog logora u saradnji sa Udruženjem Kozarčana u Beogradu biti održan molitveni skup posvećen za najmanje 6.500 ubijenih Srba sa Kozare i Potkozarja, koji su u ovom logoru stradali u periodu od 1942. do 1945. 

Putevi smrti

- Unutar granica NDH, u Zemunu, pod nemačkom upravom, oktobra 1941. formiran je Judenlager Semlin - Jevrejski logor Zemun, u kome su do maja 1942. logorisani, a onda u kamionima zvanim dušegupke ubijani Jevreji. Ali, od 5. maja 1942. logor menja naziv u Anhaltelager Semlin - Prihvatni logor Zemun i tada počinju da pristižu kompozicije takozvanih marvenih vagona iz Jasenovca. Nacisti, koji su po dogovoru sa vlastima NDH očekivali radnu snagu za svoje fabrike u Norveškoj i Nemačkoj, neke od kompozicija vagona punih izmučene dece i žena sa Kozare i potkozarskih sela odmah vraćaju za Jasenovac, gde ih ustaše prosleđuju skelom preko Save na likvidaciju u Donju Gradinu. Oni koji ostaju u logoru Zemun bivaju izloženi gladi, mučenju i umiranju od bolesti - kaže Bastašić. 

On objašnjava da su od oko 10.000 pobijenih Srba u ovom logoru najmanje 6.500 žrtava bile sa Kozare, iz Dubice, Međeđe i drugih potkozarskih sela.

Istina pod ključem

- Uglavnom je reč o ženama i deci - naglašava Bastasić i precizira da su mrtvi konjskim zapregama zatim prevoženi na zemunsko groblje na Gardošu i tu zakopavani u dvadesetak masovnih grobnica. Po završetku rata, sva tela su eshumirala, a zatim bez identifikacije nanovo sahranjena u zajedničku grobnicu na jevrejskom delu groblja u Zemunu. Ni danas, 77 godine od početka pokolja Srba na Sajmištu, malo ljudi uopšte zna za ovo mesto, a samim tim tu nikada nisu bila organizovana ni molitvena ni komemorativna okupljanja. Pozivamo potomke žrtava i njihove sunarodnike da nam se pridruže da pokažemo da ih nismo zaboravili - kaže na kraju Bastašić.

Stradalo 19.000 ljudi

Prema istraživanju dr Milana Koljanin, u periodu 1941-1944. u logoru Zemun smrt je našlo više od 19.000 ljudi.
- Od tog broja, oko 10.500 su bili Srbi, od kojih njih oko 6.500 sa Kozare i Potkozarja, pohapšeni tokom kozaračke ofanzive, sprovedeni u Staru Gradišku i Jasenovac, a odatle transportovani u logor Zemun.
Posle rata, žrtve na Gardošu su ekshumirane a njihova tela bez identifikacije, položena u zajedničku grobnicu na jevrejskom delu groblja. U zapisniku sa ekhumacije, kao najčešći uzrok smrti, navodi se udarac tvrdim predmetom u glavu žrtve - kaže Dušan Bastašić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online