Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 25.04.2019.
00:44
Vestionline A

Da li će u Berlinu biti rešena sudbina Kosova?: Srbiji spremaju nove ucene

Moćni evropski dvojac, nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron su za 29. april sazvali neformalni sastanak o Kosovu i Metohiji na koji su osim predsednika i premijera Srbije i Kosova, pozvani i čelnici Albanije, Slovenije, Hrvatske, BiH, Makedonije, Crne Gore, kao i predstavnici EU Žan Klod Junker i šefica evropske diplomatije Federika Mogerini. Postavlja se pitanje da li će u Berlinu biti prekretnica i početak završne faze pregovora Beograda i Prištine koji su skoro pet meseci u zastoju zbog taksi na robu iz centralne Srbije.

EPA/Clemens Bilan
Aleksandar Vučić i Angela Merkel (Foto: Arhiva)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da od tog sastanka ne očekuje ništa.

- Ne postoji taj malj na kugli zemaljskoj koji će me naterati da sednem za sto sa njima dok ne ukinu takse. Neka i u Prištini i drugom delu regiona zaborave ideju da mogu Srbiju da ponižavaju - poručuje srpski predsednik.

Međutim, analitičari su uvereni da Merkelova i Makron nisu bez jasnog plana i cilja sazvali ovaj sastanak. Predsednik Srbije će prethodno, 26. aprila u Pekingu, razgovarati sa predsednicima Rusije i Kine. Čitaoci "Vesti" u Evropi i Kanadi iznose svoj stav o tome da li će u Berlinu biti rešena sudbina Kosova i Metohije.

Lična arhiva
Marija Milenković, Beč, Austrija

Marija Milenković, Beč, Austrija

- Svaki put kad ima neki veći sastanak mi govorimo o važnom danu za rešavanje Kosova. Međutim, do sada se uvek ispostavljalo da nije bilo pomaka. Albanci ne odustaju od svojih zahteva ni pedalj, a Srbija ne može da prihvati poniženje i da samo prizna Kosovo. Tako će biti i u Berlinu. Verovatno će nas naterati samo da nastavimo neke razgovore koji ne vode nikud. Da se u Berlinu reši kosovski čvor je nemoguće jer bez Rusije nema rešenja. Uverena sam da će predsednik Vladimir Putin još jednom demonstrativno stati iza nas, što će nas sačuvati od nametanja rešenja.

Lazar Radujković, Hanover, Nemačka

Lazar Radujković, Hanover, Nemačka

- Ne verujem u tu mogućnost. EU želi mir u Evropi, ali u toj Evropi ipak ima neko ko za izazivanje nemira i nereda od nekoga dobija debele pare. Nemačka i Francuska žele da budu lideri u Evropi, pa bi se od njih mogla i očekivati neka konstruktivna rešenja, ali tu su Engleska i Amerika koje imaju svoje interese. Mislim da sve zavisi od toga hoće li Albanci slušati Evropu ili Ameriku. Ljudi su danas, inače, sebični i netolerantni. Svi naglašavaju samo ono "ja hoću", bez obzira na to šta drugi žele. Niko nikoga neće da razume i kako onda tu da se pronađe neko rešenje, naročito u Berlinu gde na sastanak dolaze tolike strane, a gotovo svi naglašavaju samo ono "ja hoću".

Lična arhiva
Momčilo Šošo, Toronto, Kanada

Momčilo Šošo, Toronto, Kanada

- Ne verujem da će na predstojećem skupu u Berlinu lidera Zapadnog Balkana s Angelom Merkel i Emanuelom Makronom, liderime dve vodeće sile Evropske unije, doći do konačnog rešenja kosovskog problema. Kosovsko pitanje je previše komplikovano da bi EU mogla da donese iole pravednu odluku. Nadam se da na tom berlinskom samitu predsednik Srbije neće popustiti iako će na njega svakako biti vršen veliki pritisak. Činjenica je da dve trećine svetske populacije Kosovo vide kao deo Srbije i to nam jasno govori da je Kosovo naše. Zato, Aleksandre Vučiću, predsedniče Srbije, razumi poruku koju ti narod šalje: Srbija je Kosovo, Kosovo je Srbija!

Milorad Gajić, Osnabrik, Nemačka

Milorad Gajić, Osnabrik, Nemačka

- Pratim vesti iz naše zemlje i redovno čitam frankfurtske "Vesti". Mislim da će Vučić morati da posluša savete kancelarke Angele Merkel. Bojim se da postoji mogućnost da odstupi od svog cilja i da neće moći da ostvari obećanja koja godinama daje srpskom narodu.

Lična arhiva
Marko Ružičić, Cirih, Švajcarska

Marko Ružičić, Cirih, Švajcarska

- Ne očekujem nikakvo rešenje situacije, čak se može još pogoršati. Albanci su takse na proizvode iz Srbije i BiH uveli uz podršku i aminovanje Amerike i ostalih, dokazanih ugnjetača srpskog naroda i Srbije, koji su je bombardovali. Srbija je ostala jedina flekica na prostoru Balkana koja se nije povinovala NATO bezdušnicima, a to njima smeta. Da Albanci nemaju podršku Amerike i ostalih zemalja, NATO članica, davno bi te takse bile ukinute i ne bi se smelo sa administrativne granice vraćati vozilo Hitne pomoći koje je pošlo da nekom spasi život, a da "humana Evropa", ne digne svoj glas. Čak su i zaraćene strane, jedna drugoj, omogućavale evakuaciju civilnog stanovništva i ranjenih... Verujem da su Merkelova i Makron pozvali predstavnike bivših jugoslovensih republika da bi se prikazali kao važan i odlučan faktor čime će, verujem, ucenjivati predsednika Srbije i njegove saradnike. Tražiće od Srbije da ultimativno prizna nezavisnost Kosova, što predsednik Vučić nikako neće hteti ni smeti da prihvati, tako da će se agonija samo produbiti. Šteta je velika i nesaglediva.

Lična arhiva
Atanasije Anđelopolj, Ulm, Nemačka

Atanasije Anđelopolj, Ulm, Nemačka

- Ne očekujem od Francuske i Nemačke podršku Srbiji jer su obe te države priznale Kosovo kao nezavisnu državu i time su pokazale da su na strani Abanaca. Njihov cilj je da Srbija prizna Kosovo. Sve što su Albanci obećali i potpisali da će uraditi ništa nisu ispunili i opet imaju podršku Zapada, a Srbija je ostala sama. Zato smatram da se na sastanku u Berlinu neće ništa rešiti. Sve mi ovo liči na ultimatum koji je Srbiji postavljen u Rambujeu posle koga je Srbija bombardovana. Čudi me ponašanje Francuske koja je nekada bila saveznik Srbije u oba svetska rata, a sada želi da Srbiju baci na kolena. Mislim da u svemu veliki uticaj ima Katolička crkva i da podržava pritisak Zapada.

Lična arhiva
Milan Jovanović, Pariz, Francuska

Milan Jovanović, Pariz, Francuska

- Srbija se ne može odupreti, sve je to veliki scenario, sve je odavno rešeno, a samo je njihova odluka da se, eto, sada, u Berlinu, iznese u javnost. Desi se da neko od zemljaka upita zašto nam se sve tako dešava, zašto nam okreću leđa kada smo uvek bili na istoj pravoj i pravedenoj strani. E, nije tako. Mi nikad nismo imali pravog saveznika, uvek su nas vukli za nos i zabijali nam nož u leđa, uvek nas na neki način iskorištavali i ponižavali.

Lična arhiva
Brano Trifković, Botrop, Nemačka

Brano Trifković, Botrop, Nemačka

- Tu se ništa neće pitati ni Vučić ni Tači, već će se samo gledati interes tih jačih strana koje imaju pregled šta sve ima na Kosovu i za šta im sve Kosovo može da posluži, od kopanja kvalitetne rude do maliverzacija koja ne mogu da prave u svojoj zemlji! Oni su već doneli rešenje za svaki "naš problem" sebi u korist a mi ćemo to morati da progutamo jer su nam nametnuli rat koji je bio režiran sa poznatim ishodom, odnosno sa našim porazom u njemu. Ko gubi mora da trpi posledice tako da je naša posledica gubitak Kosova, a to je već isplanirano. Oni su videli da je Kosovo enormno bogato rudom koju će da eksploatišu bez bilo čije dozvole. Mi smo izgubili i moramo da ćutimo, a Albanci su srećni što imaju tu teritoriju konačno u svom posedu. O rudama i ne razmišljaju jer nemaju idustriju da je prerađjuju. Eto tako da će ovi naši i Albanci otići na svršen čin "uzmi ili ostavi" ako ne uzmeš trpićeš sankcije. Za rat nismo spremni ni u kom smislu i sve će biti kako to budu htele "sile" koje rade šta hoće. Uzdati se u Rusiju slaba je vajda, oni su nam "pomogli" samo onda kada su čistili ispred svog dvorišta pa počiste i ispred našeg. Njihovo nije ugroženo i mislim da se neće petljati.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online