Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 22.04.2019.
00:12
Đ. Barović - Vesti A

Tačijeva sudbina u rukama SAD

Hašim Tači, predsednik u Prištini i tamošnji predsednik skupštine Kadri Veselji među prvima će se naći na spisku optuženih pred Specijalnim sudom za zločine OVK. Ovo tvrdi prištinski portal "Gazeta ekspres" pozivajući se na visokog zvaničnika ovog suda.

EPA/VALDRIN XHEMAJ
Hašim Tači

- Biće podignuta optužnica protiv Tačija i Veseljija, Redžepa Seljimija (poslanika), Dauta Haradinaja, (bivšeg predsednika Srbice), zatim Samija Ljuštakua, bivšeg komandanta OVK Azema Sulje i drugih ličnosti - naveo je ovaj izvor tvrdeći da se optužnice odnose na zločine i ubistva koji su počinjeni po dolasku Kfora na Kosovo 1999. godine, a da je tužilaštvo obezbedilo svedoke, video-snimke i druge dokaze.

Sagovornici "Vesti" nemaju dileme da bi navedeni trebalo da se nađu na optužnicama, ali kažu da su konkretni slučajevi i dalje u sferi nagađanja.

- Za Tačija i Veseljija postoji dovoljno dokaza uključujući i one koje je dostavila naša država, ali je i dalje nepoznanica ko će se naći na optužnicama. Jedino je tačno da je do sada saslušano nekoliko stotina svedoka i da je Specijalizovano tužilaštvo ušlo u fazu kada bi trebalo da odluči da li će i koga optužiti - kaže Milovan Drecun, predsednik Odbora za KiM Skupštine Srbije.

Brisanje tragova

Prema njegovim rečima, u slučaju Veseljija najveći problem jeste što je kao šef njihove tajne službe imao mogućnost da prikrije svoje tragove, posebno kad je reč o etničkom čišćenju koje je započeto juna 1999. godine.

- OVK je tada imala grupe za prljave poslove koji su podrazumevali i likvidacije i za to postoje i svedoci. Jedan od njih je Nazin Blaca, koji je priznao da je bio u timu za likvidacije Srba i Albanaca - ističe Drecun i dodaje da bi Tači u najmanju ruku morao biti optužen po komandnoj odgovornosti jer je znao za sve aktivnosti OVK.

Drecun kaže da je trgovina ljudskim organima činjenica na kojoj je izveštaj ranije zasnova i specijalni izvestilac EU Dik Marti. U tom izveštaju Tači je apostrofiran kao vođa Dreničke grupe koja se bavila tim prljavim "poslom".

Haradinajeva čvrsta ruka

Advokat i nekadašnji sudija Okružnog suda u Peći Goran Petronijević smatra da će "spisak optuženih prethodno ažurirati američka administracija".

- Nema sumnje da postoje dokazi protiv Tačija i Veselija, ali sam uveren da će konačna odluka o tome da li će biti optuženi isključivo zavisiti od tajnog dogovora i političke odluke uslovljene voljom Amerike. Sve zavisi od toga koga će SAD podržati na Kosovu u ostvarenju svojih interesa. Da li će to biti Tači kao zagovornik proevropske opcije ili Haradinaja koji zastupa čvrst stav - smatra Petronijević.

Obračun klanova

Danica Marinković nekadašnji je istražni sudija u Prištini koja se do povlačenja srpskih institucija iz pokrajine 1999. bavila većinom slučajeva terorizma. Ona kaže da je licitiranje imenima Tačija i Veseljija veliko iznenađenje.

- Pitanje je da li pominjanje njihovih imena ima veze s istinom ili je reč o obračunu klanova za primat nad svim nelegalnim poslovima kojima se bave svi albanski akteri na političkoj sceni - ocenjuje Danica Marinković.

Prema njenim rečima, osnova za optužnice ima u oba slučaja i to ne samo kada je reč o zločinima nad Srbima.

- I pre dolaska Kfora, OVK-a se obračunavala sa svojim sunarodnicima koji su podržavali legalne organe vlasti ili jednostavno odbijali da ih pomognu novcem. Taj progon je nastavljen i posle rata - kaže naša sagovornica.

Ni Tači ni Veselji nisu bili u predmetima koje je vodila jer nisu ni bili na Kosovu.

- Tači je 1992. godine u odsustvu pravosnažno osuđen na 10 godina zatvora zbog planiranja i učestvovanja u terorističkom aktu. Tu presudu je potvrdio Vrhovni sud, a on je pobegao iz SRJ i do 1998. ili 1999. se nije vraćao. Prvi njegov pokušaj da pređe neku granicu bio je 1998. kada je odlazio na pregovore u Rambujeu. Tada je zaustavljen na aerodromu na osnovu crvene poternice, ali je pušten posle intervencije državnog sekretara SAD Madlen Olbrajt - kaže Danica Marinković.

Zaseda za policiju

Danica Marinković kaže da je presudom iz 1992. ustanovljeno da je Tači s još trojicom Albanaca učestvovao u zasedi na pripadnike MUP-a Srbije kod pružnog prelaza nadomak Glogovca.

- On je isplanirao, organizovao i s automatskom puškom čekao u zasedi srpske policajce. Srećom, oni tuda nisu prošli. Desetak dana kasnije ponovo su postavili zasedu. Tači tada nije bio u grupi koja je pucala na policajce, ali je isplanirao i organizovao i taj napad - ističe Danica Marinković.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 22.04.2019. 11:22
Јадна земља Америка док има овакве штићенике.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online