Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 19.04.2019.
09:40
Vestionline, Tanjug A

"Ideja dvostrukog suvereniteta za nas neprihvatljiva"

Za Srbiju je neprihvatljiva ideja o dvostrukom suverenitetu, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i dodao da će na predstojećem sastanku u Berlinu očekuje dodatni pritisak na Beograd i Prištinu da nastave dijalog.

Tanjug
Ivica Dačić

Dačić je za RTS rekao da je sastanak u Berlinu sazvan na 

"veliko iznenađenje" Brisela i naglasio da su mnoge zemlje nezadovoljne zbog toga, a kao rimer je naveo Austriju i Italiju, koje su deo Berlinskog procesa, a nisu pozvane.

- To govori da se igraju geopolitičke igre, ne više sa Rusijom i KInom, nego unutar samog Zapada. Kao što znate, ne učestvuju SAD na sastanku - rekao je Dačić. 

On je dodao da se ne očekuje da će se na sastanku izaći sa nekim predlogom rešenja, "ali se očekuje da se izvrši dodatni pristisak i na Prištinu i na nas da se nastavi dijalog, koji se vodi u Briselu". 

- Ali, za nastavak tog dijaloga potrebno je da se ukinu takse, to je uslov sa naše strane - rekao je Dačić za RTS. 

On predviđa da će verovatno biti pritisaka da se dijalog nastavi i bez toga, odnosno da se od Srbije traže dodatni ustupci kako bi se Priština odobrovljivla da ukine takse.

Na pitanje da li bi Srbiji u Berlinu mogao da bude ponuđen neki nov fomrat dijaloga, čiji je cilj da Srbija prizna nezavisnost Kosova, odnosno da li će Berlin označiti u tom smislu kraj Briselskog procesa i početak nekog novog formata, Dačić kaže da Berlin to neće moći da uradi jer je Briselski format definisan rezolucijom generalne skupštine UN.

Međutim, Dačić je ukazao na spekulacije da je Nemačka glavni protivnik nekih ideja o mogućem trajnom rešenju.

- Zato će predlagati neka rešenja koja ne bi išla u tom smeru. Jedno od tih rešenja se moglo videti, a to je stara priča da postoji mogućnost nekog dvojnog suvereniteta na severu Kosova i da tu postoji moghućnost da se posle desetak godina obavi referendum. To nikad niko još nije zvanično izneo, ali to je rešenje koje ne postoji nigde na svetu, ne vidim zašto bi Srbija prihvatila to rešenje - rekao je Dačić. 

On je precizirao da to rešenje podrazumeva da Srbija prizna nezavisnost Kosova, "a da taj deo bude pod mogućnosti nekog dvojnog suvereniteta", pa da će se o tome kasnije izjašnjavati. 

- To je, prema mišljenju Srbije, jedna neprihvaltljiva ideja - naglasio je Dačić. 

On je podsetio da je Nemačka 1991. i 1992. godine "ubedila" sve druge članice EU da priznaju jednostranu secesiju i proglašenje nezavinosti Slovenije i Hrvatske, iako su, kako je naglasio, sve druge zemlje bile za jedinstvenu Jugoslaviju.

- Tada je otvorena Pandorina kutija, a ne sada - ocenio je ministar. 

Upitan da li u Berlinu nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron pokušavaju da stave tačku na priču o razgraničenju, Dačić kaže da oni mogu "što se njih tiče da stave tačku na šta hoće, ali to je za njihove pripreme i njihove papire "Sve dok oni zovu Srbiju da mi razgovaramo o tome, to je dokaz da ne mogu bez nas da to pitanje zatvore. Da mogu bez nas ne bi nas nikad zvali, pošto ne mogu bez nas, onda nema dogovora bez kompromisa sa Srbijom. Nebitno ko će da kaže i ko želi da stavi tačku, da li je to Makron, Merkel, Mogerini, Tramp, Putin... Mi ništa nećemo uraditi što nije u interesu Srbije i to je jasno", poručio je Dačić. 

On je dodao da je sastanak u Berlinu pokušaj da se nešto uradi, ali je ocenio da postoji jedna stvar koja nije dobra jer je reč o odlazećim administracijama. 

- Pitanje je kako će se to odraziti na nekog novog koji će doći da vodi taj dijalog - rekao je Dačić. 

Istakao je da, za sada, nema naznaka da će Priština prihvatiti bilo kakvo ukidanje takse dok Srbija ne prizna Kosovo. 

- A Srbija neće to uraditi. Nismo deca da verujemo u bajke da Haradinaj ovo radi sam. Ovi što pozivaju na sastanak, možda bi bilo bolje da su pozvali samo Haradinaja, sve bi bilo u redu. Pa nek uradi ono što od njega očekuju, a ne da budemo posledica njihovih frustracija vezano za to da kaže nema izmene granice Kosova. To cinično i s naše strane ne nailazi na razumevanje - rekao je Dačić. 

Na pitanje da li postoji mogućnost da Srbija pristane da se nastavi dijalog, a da takse ostanu ili da se od Srbije traži da više ne lobira za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova, a da Priština može da lobira za priznanje Kosova, Dačić kaže da je to nemoguće. 

- Pod tim uslovima je nemoguće da Srbija pristane. Očekuje nas zaista teška borba - rekao je Dačić. 

On je dodao i da bi se, da je Srbija uvela protivmere, razgovaralo na način- "ukinute vi takse, mi ćemo da ukinemo takse".

- Mi smo bili korektni, nismo uvodili protivmere i sad oni kažu prestanete vi da lobirate, a oni treba da lobiraju dalje. Je l'' će oni da prestanu da lobiraju, je l'' će da prestanu da podnose zahteve za razne međunarodne orgzanicacije? - upitao je Dačić. 

To je sve, ocenio je, posledica toga da je šest godina prošlo od potpisivanja Briselskog spoarazuma, a da nije realizovan osnovni deo tog sporazuma, a to je Zajednica srpskih opština.

Šef srpske diplomatije naglasio je da to nije skup posvećen dijalogu Beograda i Prištine, vć da su na sastanak pozvani lideri svih članica Zapadnog Balkana. 

On je dodao da će se na prvom delu sastanka govoriti o regionalnim pitanjima, dok će drugi deo biti posvećen dijalogu Beograda i Prištine. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online