Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 18.04.2019.
00:09
Radio Slobodna Evropa A

NVO: Srbi sa Kosova plaše se razgraničenja

Srbi sa Kosova strahuju od posledica eventualnog razgraničenja koje se pominje kao rešenje kosovskog pitanja, jedan je od zaključaka istraživanja "Kosovski Srbi u kontekstu razgraničenja" u projektu "Nacionalni konvent o Evropskoj uniji".

J. L. Petković
 

- Građani se plaše kako će se to odraziti na njihov život. Samim razgraničenjem stanovnici južno od Ibra verovatno neće imati mnogo podsticaja ukoliko ne postoje sigurni institucionalni mehanizmi da obezbede njihov opstanak i normalan život na teritoriji Kosova. Ne verujem da će u tom slučaju postojati motivi za Srbe da planiraju budućnost na Kosovu - rekla je Jovana Radosavljević, iz organizacije Nova društvena inicijativa čije sedište je u Kosovskoj Mitrovici.

Ona je navela da kosovski Srbi jedine informacije o mogućim opcijama imaju od Srpske liste, koja je na vlasti u svih 10 opština sa srpskom većinom na Kosovu i koja prenosi stavove vladajuće garniture u Beogradu, i dodala da je većinsko raspoloženje srpskog stanovništva da se ostane u institucijama sistema Srbije.

Milan Krstić, iz Centra za društveni dijalog, rekao je da nedostaje dijalog.

- Mora mnogo više pažnje da se posveti razgovorima sa predstavnicima civilnog društva, ekonomije, obrazovanja, zdravstva, i sa običnim građanima južno od Ibra. Ne samo sa političkim predstavnicima. To se mora učiniti ukoliko želimo da pronađemo adekvatne mehanizme za zaštitu Srba na Kosovu - naveo je Krstić.

Igor Novaković, iz Saveta za inkluzivno upravljanje, rekao je da poslednja opcija koja se pominje, dvostruki suverenitet, deluje nelogično, pogotovu pre evropskih izbora.

- Ta ideja zvuči vrlo čudno. Ali ako bi došlo do njene realizacije postavlja se nekoliko pitanja: Da li su tu sve opštine u pitanju ili samo one na severu Kosova, koji je status Srpske pravoslavne crkve i koji delovi srpske kulturne baštine ulaze u to. Svakako se postavlja i pitanje evropskih integracija, odnosno u kom okviru ta teritorija ulazi u Evropsku uniju - zaključio je Novaković.

Autori publikacije "Kosovski Srbi u kontekstu razgraničenja", Centar za društveni dijalog i Nova društvena inicijativa, preporučili su da se u slučaju razgraničenja srpskoj zajednici omogući očuvanje manjinskih prava, da se sačuva subjektivitet šest većinskih srpskih opština južno od Ibra i da se održe garantovana mesta za predstavnike srpske zajednice u najvažnijim institucijama Kosova. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online