Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 06.04.2019.
00:10
sputniknews.com, Vestionline A

U Prištini nadiru mladi i gnevni - ekstremniji i od onih koji su okrvavili ruke

Dok albanski analitičari veruju da bi Aljbin Kurti mogao ne samo da obori sadašnju vlast u Prištini, već i da sam formira vladu, što dijalogu sa Beogradom ne bi dalo vetar u leđa, srpski analitičari smatraju da Kurti nema tu moć. Kakav će biti rasplet Kurtijeve akcije - obaranje vlasti?

EPA/Armando_Babani
Foto: Arhiva

Da li je Aljbin Kurti "pilula" koju Zapad čuva kao krajnji lek za prištinsku vlast vrlo brzo će se znati jer je vođa pokreta "Samoopredeljenje" najavio da ta stranka pokreće kampanju protiv kosovske vlade održavanjem mitinga u više kosovskih opština, piše Sputnjik.

Kurti je dodao i da će odmah posle mitinga pokrenuti predlog za nepoverenje vladi, kao i jače proteste na kojima će biti ispostavljen zahtev - ostavke kosovskog premijera Ramuša Haradinaja i predsednika Hašima Tačija.

Da li Kurti ima snage da promeni političku scenu na Kosovu i šta bi to značilo za Srbe? Hoće li zaista biti "vrućeg proleća" na Kosovu, kako tvrdi Kurti?

Živojin Rakočević, novinar i publicista sa Kosova i Metohije, kaže da je proleće vreme demonstracija i prirodno vreme da nezadovoljni izađu na ulicu.

Kako objašnjava, Kurti predvodi tu generaciju mladih gnevnih ljudi, koja nije ratovala, ali je nekoliko puta ekstremnija od ljudi koji su okrvavili ruke. Ulica je prirodno mesto njihovog delovanja, dodaje Rakočević, jer su institucije okupirali i zauzeli oni koji su moćniji od Kurtija i on mora da ih istisne.

Međutim…

- Kurti nema snagu da sruši vlast u Prištini. Stranka mu je podeljena iznutra. A politički program i sve ideje borbe protiv Srba i Srbije preuzeo mu je Haradinaj. Samim tim jedan deo onih koji podržavaju Kurtija sada prelazi na Haradinajevu stranu, pa nije realno da on osvoji vlast - mišljenja je Rakočević.

Na pitanje da li je Kurti rezervni igrač Zapada, Rakočević tvrdi da je odgovor prost i jednostavan.

- Svako ko je sposoban da napravi haos biće njihov rezervni igrač. Na toj "metodologiji" izgrađena je većina odnosa na Kosovu i Metohiji i ona je u najvećoj meri uništila demokratski potencijal ovog prostora - navodi Rakočević.

S druge strane, politikolog sa Kosova Nedžmedin Spahiju smatra da Kurti i te kako može da poljulja vlast u Prištini.

- Njemu je sada brisan prostor, jer je korupcija na Kosovu visoka, a lopovluk tako očigledan da Kurti ima šansu, jer stoji sam pred golom. To znači da mu je lakše da dâ gol nego da promaši. Ako Kurti dođe na vlast teško je reći da li bi Kosovo krenulo napred ili nazad, ali jedna stvar je sigurna - pohapsiće sve današnje političke aktere u Prištini - uveren je Spahiju.

On tvrdi da će se narod na Kosovu tome veseliti, ali to nije dovoljan uslov za progres. Spahiju priznaje da pomalo sumnja kako bi se Kurti snašao u novoj ulozi, ali ne može da ospori da je na pravom putu da dobije vlast. 

Spahiju navodi da će Kurti ako ne bude imao direktnu, sigurno imati indirektnu podršku međunarodne zajednice, a veruje da bi mogao i sam da formira vladu na Kosovu. Što se tiče daljeg dijaloga sa Beogradom, ako bi se Kurti našao na vlasti tu bi se stvari promenile na gore po same pregovore, zaključuje Spahiju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online