Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 03.04.2019.
00:12
D. Dekić - Vesti A

Euleks odobrio lov na Srbe

To je prištinski sud za "zločine koje su počinili Srbi nad albanskim civilima", rekao je tamošnji specijalni tužilac Sulja Hodža povodom formiranja Odeljenja za ratne zločine pri Specijalnom tužilaštvu samoproglašenog Kosova.

EPA
Teroriste slave kao heroje: Kuća Ameda Jašarija u Prekaziju

Pošto je Priština preuzela neke zločine od Euleksa, to odeljenje će se baviti istraživanjem zločina građana Kosova nad civilima od 1998. do 2000, kako je Hodža precizirao, tokom predratnog i ratnog perioda. Nije to sud samo za zločine Srba, uzvraća predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije Milovan Drecun, već i za ratne zločine koje su počinili kosovski Albanci. Drecuna ne čudi ovakvo objašnjenje iz redova Albanaca, jer su, kako je istakao u izjavi za "Vesti", Srbi na KiM stalno na albanskom udaru i protiv njih se podižu lažne optužnice i pronalaze nekakvi lažni svedoci, dok se, kako je rekao, Albancima ne sudi.

- To je diskriminatorstvo i pristrasnost, jer odeljenje koje će biti i za zločine OVK, oni bi izgleda da tempiraju da bude samo za Srbe - rekao je Drecun, istakavši da tako neće moći da se radi.

Goran Petronijević, advokat i nekadašnji sudija na KiM, pojašnjava da se u javnosti dugo govorilo da će se suditi pripadnicima Oslobodilačke vojske Kosova.

- Ukazivao sam uporno da je to sud za sve zločine bez obzira na nacionalnost, još od osnivanja tog suda. Istrage će obuhvatiti ograničeni period 1998, 1999. i 2000. godinu. Te 2000. godine je bilo najviše zločina za koje je OVK odgovoran, pa za sada samo njih pozivaju, ali neće stati na tome - pojasnio je Petronijević za "Vesti" kako će se pred tim sudom naći svi za koje se sumnja da su činili ratne zločine.

Sude bivši advokati Gotovine i Orića

Od 20 sudija specijalizovanih veća novog haškog suda za zločine tzv. OVK, osam je sudilo u okviru misije Euleks na KiM, a šest ima iskustvo kao članovi veća Haškog tribunala. Među njima su bivši advokati Nasera Orića, Ante Gotovine, Mladena Markača i Florans Artman. Znači, većina sudija ima i kontakte sa optuženima, advokatima ili svedocima, što je, kako piše "Politika", potvrdila nimalo tajna večera sudije tog suda Vladimira Mikule i advokata Arijata Kocija, branioca dvojice kosovskih Albanaca osumnjičenih za zločine nad Srbima.

Istrage za Hag

Odeljenja za ratne zločine pri specijalnom tužilaštvu samoproglašenog Kosova formiralo je Ministarstvo pravde samoproglašenog Kosova, a odluku o tome pozdravio je prištinski ogranak Fonda za humanitarno pravo Nataše Kandić, koji je i pokretač inicijative 2012. godine.
Odeljenje za ratne zločine sprovodi istrage za Specijalno tužilaštvo u Hagu, o pripadnicima OVK za koje se sumnja da su počinili ratne zločine nad civilima srpske i drugih nacionalnosti.




 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online