Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 31.03.2019.
23:09
N1 A

Milivojević: Vučić od Hana dobio dodatno vreme da bude kooperativan oko Kosova

Najava vanrednih izbora je "vest koja se plasira sa nekim drugim ciljem", izjavio je politikolog Cvijetin Milivojević i ocenio da razgovori sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom pokazuju da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić "dobio još neko vreme" da bude kooperativan u pogledu Kosova.

Tanjug
Johanes Han i Aleksandar Vučić

Milivojević je dodao da "vanrednih izbora možda i bude", iako su te informacije, prema njegovom mišljenju, "najverovatnije iz repertoara vest za nesvest".

Povodom nedavne Hanove posete, on predviđa da će Evropska unija (EU), a verovatno i OEBS, da žmure na neslobodu govora, neslobodu zbora i neslobodu u najširem smislu, kako bi Vučić bio "hiperkonstruktivan i hiperkooperativan u pogledu Kosova".

- Mislim da će na kraju poglavlje 23, koje se odnosi na pravosuđe i osnovna prava, dakle i ljudska prava i slobodu medija, biti veći problem od problema Kosova. Deluje da je vlast spremnija da se odrekne Kosova, uz utešnu nagradu, od jedne i po opštine, nego da ozbiljno uđe u rešavanje poglavlja 23 - smatra Milivojević.

Vučić je, prema rečima Milivojevića, primetio da se "nešto dešava u Srbiji", iako umanjuje "broj demonstranata na ulicama", i zato je pokrenuo "stranačku kampanju Budućnost Srbije".

On smatra da se "Vučić najviše plaši dva zahteva opozicije - slobodnih i fer izbornih uslova i slobode medija" i navodi da su "izborni uslovi "benigan zahtev kome bi se svako i na Zapadu i na Istoku smejao, sem možda u Severnoj Koreji, gde nema višestranačkih izbora".

S druge strane, ukazuje Milivojević, "oslobađanje dva ključna, najgledanija medija, RTS i najuticajnije komercijalne televizije", lako bi moglo da utiče na rast kolektiviteta koji ne glasa za Vučića.

- Vučić je klasičan politički improvizator, koji je u stanju da više puta u jednom danu, ili u nekoliko dana, iznosi dijametralno suprotne stavove. On svakodnevno krši Ustav, ponaša se kao izvršna vlast, iako to nije, vodi državnu politiku, iako je to u domenu vlade. Svakog dana čini nešto što podleže i krivičnoj odgovornosti, na šta ne reaguju ni državni tužilac, ni Ustavni sud - kaže on.

- Predsednik Republike, po Ustavu, odražava državno jedinstvo. Vučićevo ponašanje, da budem fin, govori o kućnom nevaspitanju, čak i da ne zna ništa o pravu, a zna mnogo - zaključuje Milivojević.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online