Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 29.03.2019.
13:20
Vestionline A

Većina građana Srbije smatra da je Kosovo izgubljeno

Dve trećine građana Srbije bilo bi na referendumu protiv priznavanja jednostrano proglašene kosovske nezavisnosti, iako većina smatra da je Kosovo izgubljeno i da Srbija nije u mogućnosti da ponovo uspostaviti suverenitet na toj teritoriji.

EPA/Stringer
Srbi na Kosovu

Da li će sadašnja vlast priznati Kosovo?

To je pokazalo istraživanje Instituta za evropske poslove, sprovedeno u periodu od 8. do 14. marta ove godine, na reprezentativnom uzorku od 1.207 ispitanika na teme: da li je Kosovo izgubljeno, učešće građana u unutrašnjem dijalogu, (ne)priznanje nezavisnosti Kosova, razgraničenje i referendum.

Da je Kosovo izgubljeno smatra 47 odsto građana, 12 odsto ne zna da se izjasni, a 41 odsto ima suprotno mišljenje. Da je Kosovo izgubljeno u nešto većem procentu smatraju ispitanici starosti od 30 do 60 godina, sa srednjim i visokim stepenom obrazovanja, kao i ispitanici iz svih regiona,  osim iz Istočne i Južne Srbije.

Gotovo polovina, 49 odsto ispitanika, smatra da nije ostvarivo da Srbija opet ima punu kontrolu i suverenitet na Kosovu i to češće navode žene, stariji od 30 godina, ispitanici najmanje srednjeg stepena obrazovanja i stanovnici regiona Beograd. Da je to ostvarivo veruje 36 odsto, dok 15 odsto ne zna odgovor na ovo pitanje.

Više od polovine ispitanika (54 odsto) smatra da sadašnja vlada neće priznati nezavisnost Kosova i to većinom navode stariji od 60 godina, stanovnici regiona Zapadna Srbija sa Šumadijom, dok sa porastom nivoa obrazovanja opada broj ispitanika koji smatraju da vlada neće priznati nezavisnost Kosova. 

Da će vlada priznati kosovsku nezavisnost veruje 27 odsto ispitanika, dok 19 odsto ne zna odgovor na ovo pitanje.

Za nezavisnost Kosova glasalo bi 6,2 odsto

Nezavisnost Kosova "u zamenu" za brže učlanjenje Srbije u EU ne bi podržalo 78 odsto ispitanika, od kojih je više muškaraca, dok sa porastom godina starosti ispitanika ovaj broj raste.
Kosovsku nezavisnost podržalo bi 13 odsto učesnika u istraživanju, a devet odsto njih ne zna.

Šta podrazumeva ideja razgraničenja Srbije i Kosova ne zna 57 odsto ispitanika i ovaj odgovor češće navode žene i stanovnici Istočne i Južne Srbije, a sa porastom stepena obrazovanja opada broj ispitanika koji navode da ne razumeju ideju razgraničenja. 

Pod idejom razgraničenja 29 odsto građana podrazumeva uspostavljanje granice, pri čemu bi sever Kosova pripao Srbiji, a Preševska dolina Kosovu, dok 14 odsto smatra da je to uspostavljanje granice u skladu sa trenutno postojećom administrativnom linijom.

Ukoliko bi se referendum o nezavisnosti Kosova održao sutra, 74.5 odsto građana navodi da bi glasali protiv i to su u većoj meri muškarci, građani stariji od 45 godina i ispitanici osnovnog i srednjeg stepena obrazovanja. Za kosovsku nezavisnost izjasnilo bi se 6.2 odsto, 11 odsto ispitanika ne bi izašlo na referendum, dok 8,3 odsto nije umelo da se izjasni.

POVEZANE VESTI

Petak 29.03.2019. 14:25
Opet lazete!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online