Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 26.03.2019.
02:00
Z. Marjanović - Vesti A

Peglice draže od rols-rojsa

Mnogi vremešniji ljudi sa nostalgijom se sećaju vremena kada su putevima one stare Jugoslavije, ali bogami i evropskim, jezdili automobili marke fijat 126, zbog svog izgleda poznatiji pod nadimkom - peglica!

Z. Marjanović
Uvek spremna dva automobila: Crvena peglica služi Milojku za odlazak u Gornji Milanovac

Za mnoge je ovaj automobil, posebno onaj koji se proizvodio u Poljskoj, samo nostalgično sećanje, ali ne i za Milojka Milovanovića iz sela Tometino Polje na padinama planine Maljen u opštini Gornji Milanovac. Milojko, po zanimanju stolar, otkada je prvi put uhvatio volan u ruke vozi isključivo peglice i tvrdi da je danas ne bi zamenio ni kada bi mu neko ponudio najnoviji rols-rojs!

- Prvu peglicu sam kupio još 1976. godine i nju sam vozio na "kvarno", bez dozvole. Od 1982, kada sam položio vozački ispit, isključivo vozim peglice i dosad sam ih potrošio desetak. Uvek sam imao po dva registrovana vozila koja su bila u besprekornom stanju, ali u garaži sam imao i po nekoliko peglica koje su mi služile za rezervne delove. Posebno u poslednjih dvadesetak godina kada peglica više i nema - priča Milojko o svojoj ljubavi prema ovim malim automobilima koja traje, evo, već 43 godine.

Zbog udaljenosti od najbližih automehaničara, silom prilika stolar Milojko je postao najbolji poznavalac i majstor za peglice u celom kraju.
- I sada u garaži imam sedam peglica od kojih su dve registrovane i ispravne kao da su juče izašle iz fabrike. Garaža mi je puna rezervnih delova koje sam skidao i čuvao za vreme koje je došlo. I da me usred noći neko probudi i pita za neki deo, istog trenutka bih znao gde je. Kola sam popravljao sam, menjao delove, čak sam pokušao i da ugradim i dizel motor. Ne priznajem da danas postoji automehaničar koji bolje poznaje ovaj tip automobila od mene i koji može brže i bolje da ga popravi. Ma, nema dela koji na peglicama dosad nisam menjao i za koji nemam najmanje još jedan u rezervi. Ni sam ne znam koliko kilometara sam dosad prešao mojim peglicama, ali se nadam da će ih biti još na stotine hiljada - objašnjava Milojko pokazujući svoj vozni park koji kao da je izašao iz muzeja automobila.

Zaljubljenik u peglice kaže da danas, kao i uvek dosad, ima po dve registrovane peglice.
- Ovu žutu vozim kada idem u Čačak, a ovu crvenu kad se uputim u Gornji Milanovac. Uživam usput da slušam motor koji kao da prede. Dakle, volim peglice, ali voleo bih da u peglici jednog dana do svoje kuće dovezem i mladu. Dok sam se kućio, vreme provodio popravljajući peglice, prođe mi život bez žene. Ipak, nadam se da će se to uskoro promeniti i da će mi, osim peglica, život ulepšati i domaćica u kući - kaže Milojko, koji ne gubi nadu da će naći izbranicu srca svoga, voljnu da se u peglici doveze do Tometinog Polja koje je jedno od najzabačenijih u opštini Gornji Milanovac.

Proizvodnja od 1972. godine

Fijat 126, poznat u Srbiji kao peglica, počeo je da se proizvodi u Fijatovoj fabrici u Italiji 1972. godine. Proizvodnja je trajala do 1980. i za to vreme ih je napravljeno 1,3 miliona komada. Od 6. juna 1973. ovaj model je počeo da se sklapa u Poljskoj, gde se proizvodio do 2000. godine. U fabrici u Poljskoj prizvedeno je 3,3 miliona peglica koje su bile veoma cenjene u Jugoslaviji, ali i u brojnim zemljama sveta.

Razna imena

Zbog svog izgleda, ovaj model automobila je različitim zemljama, pa i u republikama bivše Jugoslavije, imao različito ime. U Poljskoj su ga zvali maluh (mali), u Srbiji i Hrvatskoj peglica, u Sloveniji buva ili kalimero, u Velikoj Britaniji je bio bambino, na Kubi polakito, u Čileu boboto...

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online