Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 20.03.2019.
14:08
D. Dekić - Vesti A

Fantomima lisice zbog performansa

Drama osmorice uhapšenih tokom protesta u Beogradu nastavljena je saslušanjem u Višem tužilaštvu gde su privedeni s krivičnim prijavama. Za to vreme, predsednik Srbije Aleksandar Vučić od nadležnih je zatražio "da aboliraju i oslobode sve učesnike protesta koji su prekršajno kažnjeni zbog nasilnog upada u RTS i za demonstracije ispred Predsedništva". On je dodao i da nikad neće abolirati one koji su nosili motornu testeru i napali policajce.

Tanjug
Upad u RTS

Međutim, advokat i nekadašnji koministar policije Božo Prelević ukazuje za "Vesti" da predsednik po slovu zakona ne može da abolira prekršajno kažnjene.

- Možda je Vučić mislio na aboliciju onih s krivičnim prijavama. Ne znam ni po kom kriterijumu su neki privedeni s krivičnim, a drugi sa prekršajnim prijavama, pošto su svi bili u istoj prostoriji u RTS-u, a samo su neki već na izdržavanju kazne - ukazao je Prelević.

Momci s testerom, kako su mediji nazvali Milana Pernata i Miljana Čičića iz Pokreta ujedinjenih fantoma (PUF), na saslušanju u tužilaštvu nisu priznali delo.

- Testera je bila bez struje, što je kao tranzistor bez baterija. Pritom, Milana Pernata prebila je Žandarmerija, imamo snimke i lica i gonićemo ih - saopštio je njihov advokat Vladimir Gajić.
Lider sindikata Sloga Željko Veselinović kaže za "Vesti" da su Pernat i Čičić tokom protesta u RTS-u legitimisani i pušteni.

- Uhapšeni su u kafiću dan kasnije, odnosno nekoliko sati nakon što je Vučić na konferenciji za medije saopštio da su privedeni - tvrdi Veselinović.

On objašnjava da je PUF muzičko-satirična grupa, nastala kao aluzija na ljude u fantomkama koji su noću rušili zgrade u Savamali.

- Na protestima u subotu izveli su performans sa testerom i komadom drveta, kao aluziju na seču drveća na Kalemegdanu. Drvo su na ulazu u RTS ostavili, a testeru su poneli jer su je pozajmili. To je električna testera koja ne može da radi bez struje i produžnog kabla, što govori da nije bilo namere da nekoga ugroze - kaže Veselinović.

On ističe da je reč o ozbiljnim ljudima koji rade odgovorne poslove. Pernat je diplomirani mašinski inženjer i otac troje dece, a Čičić diplomirani ekonomista iz Zrenjanina.

Bolje sud nego milosrđe

Božo Prelević brani apsolventa Filozofskog fakulteta Miloša Dekića i ističe da je bolje pustiti sud da nepristrasno odluči po žalbi nego da mu se ukaže akt milosrđa (abolicija).

- On nije počinio ono što mu se stavlja na teret. Pritom, odmah je poslat na izdržavanje kazne, da bi tek potom mogao da se žali na presudu. To se radi kod najvećih zločinaca - rekao je Prelević.

Suze od 170 evra

Student Fakulteta političkih nauka Stefan Simić pušten je na slobodu uz novčanu kaznu od 20.000 dinara (oko 170 evra). On je bio okrivljen da je napao policajce. Međutim na snimku se vidi da Simić šutira plastičnu flašu u pravcu policije. On je objasnio da od dima nije dobro video i da je od flaše mislio da je kutija sa suzavcem.

Ni rušili, ni napadali

Urednik RTS-a Zoran Stanojević kaže da su demonstranti tražili da budu zastupljeni u programu, ali da su nadređeni rekli da to nije moguće.

- Neki su pružili otpor, pa je policija morala da koristi silu da bi ih potisla napolje. Nije bilo teških batina. Bilo je slomljenih vrata i prozora, ali je bilo jasno da uništavanje zgrade nije cilj demonstranata, niti je ko od zaposlenih povređen - istakao je Stanojević.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online