Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 19.03.2019.
13:26
Vestionline A

Sombor: Vandalizam na groblju; Porušeni spomenici (FOTO)

Četiri muškarca i jedna ženska osoba porušili su 15 nadgrobnih spomenika na Velikom katoličkom groblju u Somboru, a vandalski čin dogodio se u noći između subote i nedelje, saznaje Tanjug.

Za ovo krivično delo zaprećena je zatvorska kazna od jedne do osam godina.

- Zatečeni smo onim što su vandali uradili. Ovaj čin je apsolutno za svaku osudu. Sigurnosne kamere na groblju snimile su sve počinioce, koje je policija odmah identifikovala i privela - kaže u izjavi za Tanjug Goran Nonković, direktor JKP Prostor iz Sombora, preduzeća koje je zaduženo za održavanje grobalja na teritoriji Grada Sombora i okolnih mesta.

Na snimcima sigurnosnih kamera, kaže Nonković, vidi se pet osoba, četiri muškarca i jedna ženska osoba, kako skrnave i ruše nadgrobne spomenike.

- Gledam te snimke, jasno vidim njihova lica i to šta su radili te noći. Nosili krsteve, nešto radili sa njima, nejasno je tačno šta, a potom su ih lomili. Vidi se i kako ruše nadgrobne spomenike, koji su smaknuti sa osnovnog postolja - kaže Nonković.

Direktor JKP Prostor kaže da još nije utvrđeno kolika je materijalna šteta pričinjena, ali da se čini da je manja. Ipak, napominje da je mnogo veći problem samo saznanje da je neko spreman da tako nešto učini.

- Mi ćemo već sutra vratiti 70 odsto smaknutih nadgrobnih ploča, na kojima nema skoro nikakvih oštećenja. To će obaviti profesionalci, a prethodno ćemo tražiti dozvolu vlasnika grobnih mesta. Vratićemo i one nadgrobne ploče vlasnika, sa kojima trenutno ne možemo da stupimo u kontakt. Vratićemo ih na našu inicijativu, iz najbolje namere - kaže Nonković i napominje da je na preostalih 30 odsto.

Upitan da li Katoličko groblje, koje je pod ingerencijom tog preduzeća, ima fizičko obezbeđenje, Nonković odgovara odrično.

- Nigde u svetu ne postoji fizičko obezbeđenje na bilo kom groblju, pa tako ni kod nas. Zato je ono osigurano sigurnosnim kamerama, koje pokrivaju celu površinu. Zahvaljujući njima, odmah smo uspeli da idetifikujemo počinioce. Takođe, groblje ne zaključavamo, jer na to nemamo zakonsko pravo. Ono mora da bdue dostupno u svakom trenutku vlasnicima grobnih mesta - objasnio je Nonković, rekavši da to preduzeće upravlja sa ukupno 37 grobalja na treritoriji Sombora i okolnih mesta.

Snimke je ovo preduzeće ustupilo Policijskoj upravi Grada Sombora.

JKP Prostor obavestio je vlasnike o incidentu i upoznao ih sa procedurom za podnošenje odštetnog zahteva u Policijskoj upravi Grada Sombora.

Uhapšeni mladići

Policija u Somboru uhapsila je dvojicu mladića iz okoline Sombora, A. N. i D. T.

Oni su osumnjičeni da su u noći između subote i nedelje oštetili 15 nadgrobnih spomenika na Velikom katoličkom groblju u Somboru, saopštila je Policijska uprava Sombor.

Jedan od mladić, rođen 2000. godine i drugi, rođen 1998. Lišeni su slobode i određeno im je zadržavanje od 48 sati, a potom će u zakonskom roku biti privedeni na saslušanje", navode u policiji. Sa A. N. i D. T. te noći bilo je još tri osobe, ali oni nisu lišeni slobode, jer jer ne postoji osnov sumnje. 

Kako Tanjug nezvanično saznaje, u ovoj fazi istrage utvrđeno je da ovaj vandalski čin nije nacionalno motivisan. 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online