Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 12.03.2019.
19:23
Vestionline A

Ana Brnabić: Zoran Đinđić bi sprovodio reforme, ali nikad ne bi bio u koaliciji sa Dverima

Na pitanje novinara, povodom godišnjice ubistva premijera Zorana Đinđića, kada je 2003. Srbija ponela veliki teret, kako sa ove vremenske distance gleda na to, predsednica Vlade Ana Brnabić odgovorila je kako veruje da bi Đinđić sprovodio slične reforme, ali da bi na saradnju sa delom današnje opozicije gledao sa negodovanjem.

Tanjug
Ana Brnabić

- Moram da kažem da mi je drago što ovaj projekat "Škole za 21. vek", na simboličan način, upravo puštamo, odnosno krećemo u implementaciju  na ovaj dan, zato što mislim da bi i premijer dr Zoran Đinđić, da je živ, investirao u budućnost, pre svega u obrazovanje - rekla je Ana Brnabić.

Ona je istakla da je činjenica da su na taj dan zaustavljene neke hrabre reforme. Kao i da je dugi niz godina nakon ubistva premijera Đinđića nastupilo vreme u kojem su političari, ljudi koji su preuzeli odgovornost za vođenje države, pokazali neverovatan stepen kukavičluka, bežanja od bavljenja teškim i nepopularnim temama, ogromnim populizmom i da se sve to za nju promenilo 2014 godine. 

- Od 2014, odnosno od kad je predsednik Vlade postao Aleksandar Vučić, mi smo ponovo krenuli da se bavimo teškim temama, da donosimo hrabre odluke; da ne razmišljamo o tome da li je nešto popularno ili ne, nego koje su reforme neophodne kako bi Srbija nastavila da se razvija - navela je ona.

- Tada smo krenuli u evropske integracije. Kad su otvorena poglavlja, započeti pregovori, tada smo krenuli da razgovaramo i o dugoročnoj normalizaciji odnosa sa Prištinom; dakle, to je jedna tema koja je u potpunosti bila tabu od ubistva Zorana Đinđića pa do neke 2014 godine. Nakon toga došao je Aleksandar Vučić koji je u pokušaju da promeni ili da napravi dijalog između Srba i Albanaca, bio prvi premijer koji je pozvao albanskog kolegu da poseti Srbiju, što je Edi Rama i učinio postavši prvi premijer Albanije koji je posetio Srbiju posle 68 godina.

Osim činjenice da smo od ubistva premijera Đinđića imali jedan veliki period stagnacije u političkim i ekonomskim reformama što je Srbija jako skupo platila, premijerka je dodala:

- Danas, posle toliko godina, imamo drugačiju Srbiju. Otvorili smo temu normalizacije odnosa sa Prištinom, koja nije popularna, otvaramo teške i bolne teme reformi koje su neophodne. One su bile neophodne i pre 10 godina ali niko nije imao hrabrosti da ih pokrene. S tim u vezi mislim da bi te reforme danas implementirao i Đinđić.

- Opet, nije na meni da govorim o tome šta bi Zoran Đinđić uradio, ali sa sigurnošću tvrdim da ne bi bio u koaliciji sa Dverima - zaključila je srpska premijerka.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online