Subota 20. 4. 2019.
Washington
90
 • Chicago
  120
 • New York
  140
 • Belmont
  170
 • Atlanta
  70
 • Boston
  180
 • Firt
  170
 • Denver
  100
 • Detroit
  40
 • Dover
  190
 • Hartford
  180
 • Orlean
  50
 • Helena
  110
 • Ren
  170
 • Honolulu
  230
 • Las Vegas
  220
 • Portland
  230
 • Salem
  120
 • Santa Fe
  180
 • Tampa
  210
 • Topeka
  170
1
Ponedeljak 11.03.2019.
05:00
Nada S. Jakšić - Vesti A

Slobodan Milošević - lične i političke drame(2): Zagledan u zvezdane trenutke

Od vanškolskih aktivnosti, simpatije i angažman našao je u Savezu komunista. Članstvo u Partiji smatrao je prestižnom stvari, a svoj angažman obavezom. Kao aktivista, odlikovao se urednošću, tačnošću i savesnom pristupanju svemu čega bi se latio.

youtube.com/Thomas Mann
Slobodan Milošević

Delovao je, za školski uzrast, vanstandardno, kao drug iz komiteta! Kao vrhunac njegovih partijskih promišljanja, iz mladosti, pripisuje mu se i predlog da državnost Jugoslavije bude određena i atributom - socijalistička!

Bilo je to u vreme donošenja novog Ustava 70-ih godina prošlog veka, u vreme kada se epitet dopao i onome ko je o njemu odlučivao - Edvardu Kardelju, ni manje, ni više!

Socijalista u duši

Tako je prvo slovo, "S", kao i reč socijalistička u imenu SFRJ, Slobodanovo delo i kumstvo. Videće se, kako bi njegovi sunarodnici rekli, da kum nije - dugme. Jeste da su socijalizam i ostale stvari proterane iz upotrebe, ali nisu i iz sećanja. Nema tako lako zaborava.

Kako posle gimnazije nije otišao u Vojnu akademiju, čije je kriterijume za prijem ispunjavao?

Tim pre što je bio sin majke, čiji su otac i brat pripadali oficirskom koru i karijeri. Osim toga, beše to i prestižno zanimanje. Njegov duh se ustremio na očevu stranu. Uostalom, fizičke (zamorne) aktivnosti nisu ga preterano interesovale, a vojnik, bez njih je nazamisliv.

Vojni rok je služio u Školi za rezervne oficire, u Zadru, ali u nju je dospeo partijskom podobnošću. Uostalom, ta škola bila je i otvorena za takve. Koliko ga uniforma nije uopšte privlačila, pokazalo se i u vreme građanskih ratova. Po funkciji člana Saveta odbrane u trećoj Jugoslaviji, pripalo mu je važno komandno mesto. Uzete su mu bile mere i sašivena odgovarajuća uniforma, ali je nikada nije obukao. Krojači nisu uspeli da ga nagovore da njihovo delo čak ni proba.

Odakle onda Milošević, u civilnom odelu, na mestu vrhovnog komandanta Vojske Jugoslavije, u ulozi koja mu ni Ustavim nije pripadala?

Njegov angažman u vojsci bio je iznuđen. Kad je izabran za predsednika SRJ, 1997. godine, vojska mu je, ustavno, bila glavna obaveza. Tu svoju obavezu više je pokazivao protokolarno, obilazeći i otpozdravljajući počasnoj straži u njegovu čast. Kako se približavao onaj sudnji 24. mart 1999. godine, odmazda NATO, Milošević se morao okružiti generalima. Ostao je sam među njima, jer je crnogorski predsednik Milo Đukanović, već bio demisionirao, dok je Milan Milutinović, predsednik Srbije, negde "zastao". On je ostao - Savet odbrane! Da se preda vojnicima i da ima poverenje u sebe samog, proizlazilo je i iz okolnosti da je s porodicom postao i ratni cilj, osuđen na odstrel.

Raketiranje rezidencije

Posle te drame, kada mu je raketirana i (Titova) rezidencija, kada su se i narod i vojska našli onako kako je samo poželeti mogao, dakle prkosno i ponosno, Milošević je doživeo zvezdane trenutke! Narod ga je proglasio herojem, a on je odmah uzvratio istom merom: unapredio je generale i podelio odlikovanja. Zadovoljio se lično Ordenom heroja. Istina, nije preterano s tim žurio, pa su događaji mogli da ga preduhitre. Osim toga nije unapređen u viši čin - kapetana. A za tri meseca, koliko je trajala odmazda, mogao je da dogora do maršala, što opet pokazuje da je svoje vojničke ambicije oročio na date, trenutne prilike. Unapređenja i odlikovanja kojima je pribegao nisu u široj javnosti dala očekivani efekat jer žrtve i razaranja nisu mogle da podnesu tu vrstu nagrade.

On se, naravno, osećao snažnim i moćnim, pa je, kako i priliči ovdašnjem mentalitetu, to pokazao odmah u (svom) odnosu prema svetu: nezaobilazni inat pokazivao je tu osobenu satisfakciju, a iza njega krenula je - obnova! U zagrljaju unapređenih generala ostao je iz nužde. Kurir sa optužnicom Haškog tribunala sve više se približavao Dedinju. Ako Vojska Jugoslavije ne može ili neče da zaštiti svog vrhovnog komandanta, ko onda može i hoće?

Da u Slobodanu čuči nesumnjivi dar i prevelika potreba za natprosečnošću, imali su prilike da se uvere i njegovi profesori sa Pravnog fakulteta. Iz predmeta Istorija države i prava, iz prve je dobio desetku, kao i iz Međunarodnog prava. Na fakultetu se odmah uključio u u partijsku organizaciju, gde se i družio sa sebi sličnim (ambicioznim) studentima.

Zločinačka kapa

U jednoj prilici, general Ratko Mladić se susreo sa američkim kolegom Veslijem Klarkom (komandantom napada NATO-a na Srbiju), koji je poželeo da izmenjaju kape - da svoju zameni za "zločinčevu". Klark je zbog toga imao neprijatnosti u zapadnim medijima, ali ta njegova kapa je dospela i u Miloševićev kabinet, pa je Mladić odlučio da mu je pokloni. Kada je stavio kapu na glavu, prisutni su se oduševili, pa je Milošević i sam poželeo u to da se uveri. Kada se pogledao u ogledalo, rekao je: "Šta je vama?! Zar ne vidite da ličim na idiota!" I, prema tvrdnji generala Momčila Perišića, koji je pet godina bio načelnik Generalštaba VJ, Milošević nije ispoljavao simpatije prema vojniku i vojsci, više je bio naklonjen policiji. Da je duhom bio daleko od maslinaste i drugih sličnih boja, govori i njegov studentski indeks sa Pravnog fakulteta u Beogradu, u kome je iz Predvodničke obuke upisana samo sedmica, inače, jedna od njegovih najnižih ocena.

Samouverena obećanja

Na prvom radnom mestu, onom koje se beleži radnu knjižvicu - u Službi za osnose sa javnošću, Skupštine grada Beograda - Milošević je ispoljio radne sposobnosti i smisao za inovacije. Da je bio siguran u sebe i zagledan u daljinu - nije se teško uveriti. Sarađujući sa slikarom Radomirom Stevićem - Rasom, koji je osnovao i pozorište za mlade, jednom zgodom je samouvereno izjavio: "Kad ja postanem glavni, ti ćeš mi biti ministar za kulturu".

SUTRA - Slobodan Milošević - lične i političke drame(3): Smena Stambolića

TRENUTNO NAJČITANIJE

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 11.03.2019. 07:30
Slobodane Srbine, ne vjerujem laži što te više pljuju sve si meni draži. Sve je tako moralo da bude antihristi svjetom vladaju i sude. Kad se Pravda međ narode vrati tad će Slobo ko Zvjezda zasijati, baš onako ko zvjezda Danica tad će se srušiti svaka lažna granica.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Dragan Đilas (52)
GUBITNIK
Vojislav Šešelj (64)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Ukoliko previše verujete u nečiju priču, očekuje vas nova zamka ili poslovno-finansijski promašaj. Sačuvajte dodatnu meru opreza u nepoznatim situacijama, budite umereniji u svojim očekivanjima prema saradnicima. Stalo vam je da rešite nesporazum koji imate u odnosu sa voljenom osobom, već odavno.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Ne verujete u nečija ponovljena obećanja, stoga tražite ubedljive dokaze ili dodatnu garanciju za poslovni dogovor. Budite promišljeniji pred saradnicima. Nema razloga da se ponašate suviše strogo prema osobi koja ima dobre namere. Partner ne može da vam dočara, sve ono što biste želeli da čujete ili vidite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Ukoliko nemate dovoljno interesovanja da se dodatno angažujete u nekim poslovnim situacijama, budite iskreni i nemojte davati lagodna obećanja. Važno je da korektno ispunite svoj deo obaveza. Bez obzira na popularnost koju uživate kod suprotnog pola, izbegavajte avanturu ili koketiranje sa izazovnom osobom.
 • 2019 © - vesti online