Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 05.03.2019.
00:27
B. Đokić - Vesti A

Milicija trenira strogoću

Posle gotovo tri decenije od kada je milicija nestala, a postala policija, stari naziv se vraća u Srbiju. Istina, ti milicioneri će se umesto jurenja "narodnih neprijatelja", baviti jurenjem za prodavcima cveća na ulici, kućnih potrepština po okolini pijaca, kažnjavati parkiranje na zelenim površinama, lažne taksiste...

A. Čukić
Sve brojniji: Komunalni policajci postaju milicajci

Prema novom zakonu, komunalna policija postaće milicija, sa većim ovlašćenjima od dosadašnjih: moći će da zaustavljaju vozila, a osim upotrebe fizičke snage i palica biće im dozvoljeno da koriste i biber-sprej.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić kaže da je važno to što će biti ukinuta uredba prema kojoj na 5.000 građana postoji jedan pripadnik Komunalne policije.

- Plan je da u narednih nekoliko godina Komunalna policija dobije oko 1.000 novih policajaca, što će biti dovoljno da pokrijemo čitav grad - rekao je Vesić.

Vest o novim ovlašćenjima, drastičnom povećanju broja pripadnika komunalne policije i promeni imena, za Rodoljuba Šabića, doskorašnjeg poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka, "prilično je neobična".

- To se pre svega odnosi na enormno povećanje broja pripadnika, jer se planira da se poveća za 1.000, dakle učetvorostruči! Neki se građani, logično pitaju a šta je s pravom policijom, ne povlači se valjda iz Beograda - komentariše Šabić.

On dodaje i da bi ovakvo povećanje za podlogu moralo imati ozbiljnu, studioznu, dokumentovanu analizu, a u našem realnom kontekstu sasvim logično mnoge asocira na "partijske" parapolicijske formacije.

- Ovlašćenja, na primer, koja zapravo i nisu dramatično veća ili nova, ali su neka i od ranije kontroverzna. Imajući u vidu ulogu komunalne policije, zašto je potrebno da po nalogu pretpostavljenog mogu delovati i bez uniforme. Kako će u praksi, to je posebno bitno pitanje, funkcionisati njihove usmene, a za građane, što se sad posebno naglašava, "obavezujuće naredbe" ili "privremeno oduzimanje predmeta" ili "primena sredstava prinude" ako se mehanizmi nadzora od strane prave policije očigledno dodatno slabe i pretvaraju u fasadne - pita se Šabić.

Potreba za kvalitetnijim komunalnim redom je nesporna, ali može se i mora se ostvarivati boljim korišćenjem postojećih resursa, boljom saradnjom komunalne i prave policije i to pogotovo većom odgovornošću za izvršavanje obaveza i poštovanje zakona, naglašava Šabić.

Prekšajne i krivične prijave

Prema novom zakonu, komunalni milicioneri mogu da legitimišu građane, da ih privedu radi provere identiteta, zaustavljaju i pregledaju građane, predmete i vozila, privremeno oduzimaju predmete, koriste video-nadzor, upotrebavaju sredstva prinude, kao i da izdaju prekršajne naloge i krivične prijave.

Šta kažu nadležni

U Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave navode da su nova ovlašćenja bila neophodna.

- Predloženo je da komunalna milicija može da preduzima hitne mere u vanrednim situacijama poput elementarnih nepogoda - navode iz ovog ministarstva.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online