Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 04.03.2019.
00:33
B. Đokić - Vesti A

Avganistanci među šljivama

Na sve moguće načine ilegalni migranti sa Bliskog istoka i Afrike pokušavaju da se prebace preko Balkana u bogate zemlje Zapadne Evrope. Neki od tih pokušaja možda izgledaju komično, ali mnogi od njih mogu da odvedu u tragediju. Kako kažu u Upravi carina Srbije, najčešće se sakrivaju u kamionima.

V. Sekulić
Foto: Ilustracija

Od početka 2019. carinici su sprečili više od 150 izbeglica da, sakriveni u prikolicama, pređu granicu. Najdramatičniji slučaj zabeležen je 9. februara na Batrovcima kada je u hladnjači natovarenoj smrznutim malinama na putu za Nemačku, pomoću skenera otkriveno sedam gotovo ukočenih mladića, koji su se smrzavali na minus 22 stepena.

I krajem prošle godine su u dva navrata baš u hladnjačama, doduše isključenim, otkriveni ilegalni migranti. Sedam Avganistanaca pronađeno je u tovaru suvih šljiva. Carinici na Horgošu su ih bukvalno oslobodili pošto su razvalili katanac, koji je ostao zaglavljen. Početkom ove godine dva migranta otkrivena su u tovaru papirne i plastične ambalaže koju je domaći prevoznik transportovao za francusko tržište. Na prelazu Batrovci skener je olakšao posao carinicima kada je snimak pokazao četiri ljudske siluete u šleperu beogradskih registracija natovarenom limenkama za italijansko tržište.

Na istom graničnom prelazu dva ilegalna putnika su nađena 25. januara i to u kamionu srpskih registracija koji je ka Austriji prevozio tovar metalnih polica i sanduka. Istog dana su otkrivena još dvojica u turskom šleperu koji je prevozio tekstil na relaciji Turska - Švajcarska. Kada je dan ranije kamion iz Pančeva pristigao u ispostavu Vranje radi carinjenja tovara svežih pomorandži, u njegovoj prikolici carinici su zatekli i devet Avganistanaca.

Rade Knežević, pomoćnik direktora u Sektoru za kontrolu primene carinskih propisa, opisuje da su u kamionima pronalazili i žene i decu.
- Temperature u vozilima mogu da budu i veće od 60 i 70 stepeni. Sećam se slučaja kada smo među slepim putnicima pronašli i jednu trudnicu - objašnjava Knežević.

Milan Pavković iz Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja srpske carine kaže da migranti kriju na nemogućim mestima.
- U kamionu za Nemačku i Švajcarsku našli smo čoveka kako leži zavučen u šupljini spoljne auto-gume. Trebalo nam je skoro 45 minuta da ga bezbedno izvučemo napolje. Ulazili su i u kartonske kutije i plastične ambalaže, u kojima su se nalazili delovi za automobilsku industriju, raznorazni kablovi, navlake i presvlake za sedišta. Bilo je i onih koji su se krili među kupusom u hladnjači koja je išla za Nemačku - priča Pavković.

Krijumčarima je samo bitno da migrante sakriju u kamione, ne mareći o uslovima i riziku. Srpski carinici su ih nalazili u tovaru bagremovog meda koji je transportovan ka Norveškoj, kao i među paletama hartije i folije upućenim ka Mađarskoj. Na Horgošu 23. januara nađena su dvojica Avganistanaca u kamionu koji je prevozio bakarne katode put Francuske. Dan ranije u dva navrata otkrivena su četvorica među deterdžentima u šleperu čija je destinacija bila Nemačka, kao i još dvojica u tovaru građevinskog materijala upućenog u istom pravcu. Još tri ljudske siluete skener je detektovao 21. januara u makedonskom kamionu natovarenom rashladnim uređajima koje je prevozio iz Makedonije za češko tržište.

Na severu zemlje trojica Avganistanaca pronađena su među plastičnim flašama i čepovima koje je šleper čeških registracija prevozio na relaciji Grčka - Češka. Na Batrovcima su dvojica bila sakrivena u tovaru elektroopreme koju je turski kamion transportovao za švajcarsko tržište, dok je jedan njihov sunarodnik uočen u prikolici šlepera novosadskih tablica punoj ručnog alata i pribora za zidare i molere.

Na graničnom prelazu Šid carinici su pronašli još dva migranta i to u tovaru nameštaja i alu-konstrukcija koji je iz Srbije krenuo put Francuske, dok su na Batrovcima u turskom kamionu otkrili još dvojicu među auto-delovima i tekstilom za nemačko tržište...

Oštete plombu, pa sajlu

Kako kaže Pavković, postoje dva, tri načina na koje krijumčari smeštaju migrante.
- Prvi je da oštete ciradu, odnosno mekanu prekrivku koja se nalazi oko skeleta poluprikolice. Drugi je da pomere carinsku plombu, a treći da oštete carinsku sajlu koja obezbeđuje da se ta prekrivka ne može skloniti. Do sada je samo jedanput bila oštećena cirada i to u krovnom delu, dvadesetak puta je bila promenjena carinska plomba, a oko 200 puta je bila oštećena carinska sajla, tako što su je prvo presekli, pa potom prespojili uz pomoć čiode i superlepka. Ipak, nismo u svim vozilima koja su na Horgoš stigla oštećena pronašli migrante, što znači da je krijumčar, prilikom otvaranja prikolice, primetio da u njoj nema mesta, pa je pustio vozilo da ide dalje - objašnjava Pavković.

Zamalo se ugušili

Jedan od dramatičnijih slučajeva zabeležen je 30. oktobra 2018. u isključenoj i hermetički zatvorenoj hladnjači koja je izlazila iz zemlje prevozeći tovar tekstila i petoricu "slepih putnika". Sa količinom kiseonika u kamionu, ovi očajni ljudi teško bi stigli do Belgije, kuda su se uputili i najverovatnije bi se ugušili.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online