Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 04.03.2019.
00:55
Đ. Barović - Vesti A

SAD prete odlaskom s Kosova

Predstavnici američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Erat i Bred Berkli upozorili su kosovske vlasti da će prištinsko insistiranje na taksama na proizvode iz centralne Srbije i BiH imati ozbiljne posledice, uključujući i "moguće zatvaranje baze Bondstil", kod Uroševca.

M. Karović
Vojna baza Bondstil

Ovom informacijom bavi se većina medija na Kosovu ocenjujući američku pretnju kao do sada jednu od najozbiljnijih mogućih sankcija SAD.

- Ukoliko takse ne budu ukinute, uslediće ozbiljne posledice. Osim zabrane izdavanja viza i ukidanja pomoći sektoru bezbednosti, neodustajanje od taksi i blokada dijaloga mogli bi navesti SAD da se povuku iz baze Bondstil - kazao je neimenovani diplomata za "Gazeta blic". On je dodao da u Vašingtonu "postoje mišljenja da Kosovo postaje destruktivno, kao i da Srbija demonstrira više konstruktivnosti u vezi s pravno obavezujućeg sporazuma, kojim bi se rešio zamrznuti konflikt".
U saopštenju ambasade SAD u Prištini navodi se da su Erat i Berkli poručili da su takse na srpsku robu "prepreka napretku koja podriva partnerstvo sa SAD", zbog čega moraju biti suspendovane. Takođe da su ovi zvaničnici "naglasili hitnost u postizanju sveobuvatnog sporazuma o normalizaciji sa Srbijom i usklađivanju SAD i Kosova za ovaj zajednički strateški interes".

Surovi interesi

Srpski stručnjaci iz ove oblasti dvojako tumače moguće gašenje Bondstila kao vrstu pritiska Amerike.

Zoran Dragišić, profesor Fakulteta bezbednosti i član Odbora za bezbednost Skupštine Srbije, smatra da američka uslovljavanja treba posmatrati "veoma realno", zato što je u ovom trenutku ključno pitanje do kada će SAD da budu strpljive na ponašanje prištinskih zvaničnika.

- Na sopstvenoj koži smo osetili na koji način Amerika može biti surova u slučaju da im se neko suprostavi. Sve što Priština radi bez sumnje neće proći bez posledica. Sumnjam da će se to završiti ukidanjem baze Bondstil, ali nemam dileme da odnosi SAD i Kosova više nikada neće bio kao ranije, te da Albanci više neće moći da računaju na nivo pomoći na koju su navikli - ističe Dragišić.

Opasnost po Srbe

Međutim, za predsednika Odbora za KiM Milovana Drecuna, "uslovljavanje odlaskom američkih vojnika" može biti veoma opasna zamka za Srbe na Kosovu.

- Ako je ta informacija tačna, nisam siguran da to može biti pritisak na Prištinu. Takav potez bi u mnogo većoj meri destabilizovao situaciju na KiM i dodatno ugrozio bezbednost Srba. Upravo je Kfor ta institucija na KiM koja se trenutno bavi bezbednošću našeg življa, a smanjenje broja pripadnika značilo bi automatski pogoršanje bezbednosne situacije. Mnogo bolji efekat na kosovske zvaničnike Amerika bi postigla pritiscima na pojedince u vlasti i njihove kriminalne aktivnosti, a zatim i na pokušaje da se kosovske bezbednosne snage transformišu u vojsku - zaključuje Drecun.

Pita se i Savet bezbednosti

Nekadašnji načelnik Generalštaba VJ, general Branko Krga kaže da je defitinivno je reč o novom pritisku na prištinske vlasti, ali da nije realno očekivati ukidanje baze Bondstil.
- To mora biti odluka Saveta bezbednosti, a SAD su i do sada smanjivale kontingent svojih pripadnika uz objašnjenje da se situacija normalizuje. Najrealnije je da je ovo samo jedan od mehanizama pritisaka na Prištinu da ukine takse i prihvati ulazak u pregovore kako bi se došlo do rešenja - zaključuje Krga.

Tvrđava i zatvor

Izgradnja Bondstila započeta je jula 1999. i završena za godinu dana. Na 3,86 kvadratnih kilometara smešteno je oko 300 zidanih objekata, uključujući i kompletnu infrastrukturu za stacioniranje helikopterskih, artiljerijskih i tenkovskih jedinica.
Baza ima sopstveni sistem napajanja strujom i vodom, a u sklopu tog komplesa su i TV sistem, bioskop, tržni centar, veliki sportski tereni, biblioteka, zatvoreni bazen, sistem supermodernih skloništa, moderni bolnički kompleks...
Sve je opasano zemljanim i betonskim štitom dugim 14 kilometara s bodljikavom žicom i 11 osmatračnica. Navodno je ova baza neko vreme služila i kao zatvor u tajnim akcijama američkih obaveštajnih službi.

Ramštajn najveći

U Bondstilu trenuno je stacionirano oko 650 američkih vojnika, a javnost je pogrešno označava kao najveću američku bazu u Evropi. Naime, mnogo veća je smeštena u Nemačkoj i reč je o vazduhoplovnoj vojnoj bazi Ramštajn, koja je površini tri puta veća. Po obimu i svrsi, za Amerikance je mnogo važnija i vazduhoplovna vojna baza Indžirlik u Turskoj.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 04.03.2019. 16:33
Све је могуће. Због ниског IQ Америма је било потребно две деценије да схвате чије интересе чувају.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online