Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 21.02.2019.
02:00
Vesti A

Da li su Srbiji potrebni prevremeni izbori?

U Srbiji se sve više govori o izborima iako bi redovni trebalo da budu održani 2020. Mnogi smatraju da je predizborna kampanja već počela i da su deo nje građanski protesti 1 od 5 miliona iza kojih stoji opozicija i Budućnost Srbije, kampanja u kojoj predsednik Vučić obilazi opštine u Srbiji. Da li su nam sada izbori potrebni, da li bi doprineli boljitku u državi? O tome u Tribini čitalaca govore naši zemljaci koji žive i rade u Evropi i Kanadi.

Lična arhiva
 

Duško Dinić Hanover, Nemačka

- Nisu nam potrebni, ali će se održati ako to želi opozicija i oni koji stoje iza njih. Amerika ima moć i novac, a Vučić joj i nije baš po volji. Ona bi rado da ga makne ulica, tako da oni tobože s tim nemaju ništa. To je njihov poznati recept, a trenutno pokušavaju da ga primene i u Venecueli. Naravno da Vučić obilazi Srbiju i objašnjava ono što su on i njegova vlada postigli i što će još da postignu. Neće valjda da ćuti kao njegovi prethodnici. Ima tu nečega što bi kod nas moglo da se popravi, ali zbog toga nisu potrebni prevremeni izbori. Tim pre što Vučić i njegova vlada imaju sluh za narod. Opozicija hoće izbore, ali ako se i raspišu, oni će ih izgubiti.

Lična arhiva
 

Tane Milićević Herisau, Švajcarska

- Teško pitanje, možda i preuranjeno. Prava pitanja jesu ko će nam odgovarati kao predsednik i na koji način će se izboriti s problemima u Srbiji, ekonomski problemi, pitanje Kosova, nevladine organizacije, nacionalne manjine. Sve to pogađa Srbiju, pa sada izvolite rešavajte sve te probleme. Pored toga, na udaru smo velikih sila i još naš narod ne želi ili ne može da odluči ko su nam prijatelji, a ko neprijatelji. Samim tim nam se svakog dana javljaju političke stranke koje dele narod i mišljenja istog. Mislim da bi bilo bolje da se odgovornije priđe problemima i onda na izbore s konkretnim stvarima gde će čitava nacija biti uz tu politiku, a samim tim moraćemo preuzeti odgovornost.

Lična arhiva
 

Danica Stojković Minhen, Nemačka

- Iako mislim da su izbori pravi način da se pokaže volja građana, u ovom slučaju smatram da bi vanredni izbori u Srbiji mnogo koštali, a pitanje je da li bi se šta promenilo. Umesto da se novac potroši za izbore, bolje bi bilo dati ga narodu. Sadašnja vlast je do sada dobro upoznala sve što je važno za narod i Srbiju i mislim da treba do kraja mandata da radi na ostvarivanju obećanja i programa kojim su dobili vlast. Što se tiče opozicije, ona prema dosadašnjim nastupima nema šta novo da ponudi narodu jer su svi već bili na vlasti. Sa njima Srbiji neće biti bolje. Stalne promene vlasti ne donose stabilnost u društvu i državi, ali mogu da zaustave neke pozitivne započete stvari i odgode njihovu realizaciju. Do toga dovodi i kampanja koja traje dugo. Smatram da ova vlast treba da ostane do kraja mandata i završi započete poslove, a kada dođe vreme za redovne izbore, opozicija neka ponudi nešto bolje i na tome dobije glasove naroda. Pratim događaje u Srbiji i proteste opozicije u Beogradu i drugim gradovima. To što opozicija traži izbore, ima pravo, ali to sigurno nije u interesu naroda i države.

Lična arhiva
 

Stanica Milisavljević Pariz, Francuska

- Ne živim tamo, ali gledajući vesti na TV mislim da izbori nisu potrebni, uz sve ostalo bi bili i preveliki troškovi. Strpimo se do redovnog termina. Nisam od politike, ali je politika ušla u naše živote. Gledam ja i u budućnost, nadam se u matici mirnijem i boljem životu, ali prvo da rešimo problem Kosova i, ako Bog da, da se spase što se može spasti. Na TV pratim i manifestacije po gradovima Srbije. Opozicija nešto hoće, a ja mislim da je celoj Srbiji potrebno više sloge i poverenja jednih u druge. Nisam ni na čijoj strani, neutralna sam, samo sam za onoga ko radi za dobro Srbije i ko može naš narod i zemlju da osnaži. Do mene je dospela i informacija o tragediji Šabana Šaulića i još jednom shvatila da je na ovoj zemlji čovek ništa, sad te ima - sad te nema, prođeš, zauvek odeš, a mi jedni drugima saplićemo noge. Ja sam rodoljub, zato i molim moj narod da se složi, a onda će nam i Bog pomoći.

Lična arhiva
 

Marko Panjesković Beč, Austrija

- Smatram da izbori neće doneti ništa novo i da će samo koštati našu državu, a ujedno dok traje kampanja zaustaviti sve. Aktuelna kampanja predsednika jeste jedna vrsta predizborne kampanje, ali nadam se da shvata da ispadamo smešna zemlja ako imamo neprestano prevremene izbore, svaki put kad on želi da se obračuna s opozicijom. Takođe i opozicija mora biti svesna da građani neće glasati za njih na izborima jer ne nude ništa novo, a ono "staro" smo već imali priliku da vidimo. Izbori imaju smisla samo ako građani mogu da se okupe oko nekog programa, ili kada bude trebalo da se odluči o pravcu po pitanju Kosova i Metohije.

Lična arhiva
 

Goran Tomić Frankfurt, Nemačka

- Mislim da uslovi za prevremene izbore nisu stvoreni i nisu izvodljivi. Postoji veliki mrak u medijima, zbog slabe opozicije i ne postoji jaki opozicioni predstavnik. Vlast je jaka na svim frontovima, posebno što su svi mediji u njihovim rukama. Čak i kada bi se raspisali izbori, mislim da se baš ništa ne bi promenilo. Verovatno bi svi ostali na svojim funkcijama i još bi lošije bilo u Srbiji. Demonstracije su potrebne da se razbije mrak na našim prostorima. Što više iznošenja problema u javnost, pa bilo to i na ulicama, treba da pokaže da narod nije glup. Ne bi valjalo da se ćuti i da se ne bi stvorila buržoaziju kao u vreme Milana Obrenovića.

Lična arhiva
 

Savo Andrić Kičiner, Kanada

- Tri su razloga zašto smatram da prevremeni parlamentarni izbori nisu potrebni Srbiji. Prvo, ako nešto treba da se politički sakrije i da neke stvari prođu neopaženo, onako ispod žita, kako kaže naš narod, onda se u većini slučajeva organizuju izbori i kad im nije vreme. Drugi razlog za neodržavanje izbora je finansijski, odnosno arčenje, državnih para, a treći razlog jeste taj što u toku kampanje staje parlamentarni život, ako ga ima i sve je podređeno borbi za vlast. U ovom trenutku izbori nisu potrebni vladajućoj strani jer imaju apsolutnu većinu u skupštini pa tako i da se održe ništa se ne bi promenilo, ostali bi isti ljudi. To će biti tako dok je ova garnitura lidera na čelu opozicije. Daj Bože da na čelo opozicionih stranaka dođu novi ljudi koji su pre svega patriote, a pored toga obrazovani, stručni i dokazani u društvu, a ne kao većina sadašnjih (i vlast i opozicija) da im je pripravnički staž politika i ispraćaj u penziju politika, kada se na kraju podvuče crta dobije se zbir da su se obogatili na račun drzave i unazadili je. Problem krize vlasti jeste upravo ovo stanje sada u Srbiji. Opozicija (njeni lideri) su toliko loši da oni koji hoće političke promene (među njima sam i ja) nemaju kome da daju glas, nego biraju manje od dva zla i tako nemajući kud glasaju ponovo za režim. Dakle nisam za prevremene izbore i poručujem vlastima u Srbiji da ne može da se menja svoje za svoje, nema promene granica i ako su se zakleli da će čuvati tertorijalni suverenitet i integritet države onda mora da im to bude amanet pre svega zbog njihovih porodica.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online