Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 07.02.2019.
19:00
J. Arsenović - Vesti A

Albanci nacrtali novu granicu

Šta bi na terenu konkretno moglo da znači razgraničenje između Srbije i otcepljenog Kosova, juče su objavili neki albanski i srpski mediji.

commons.wikimedia.org/Hedman
Bujanovac

Albanski portal Tetova1 navodi da sporazum predviđa da se Preševo do Klenike pripoji Kosovu, dok bi Bujanovac i Kosovska Mitrovica dobili poseban status kao distrikt. Kosovu bi bilo pridruženo i šest od osam sela opštine Medveđa. S druge strane, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić ušli bi u sastav centralne Srbije.

Kao dopuna se navodi da bi granica bila u Biljači ukoliko bi Mitrovica i Bujanovac imali specijalni status. Međutim, ukoliko bi Mitrovica ostala u Srbiji, a Bujanovac bio predat Kosovu, granica bi bila u Ristovcu.

Tetova 1 navodi da će koridor 10 biti proglašen međunarodnim. Jezero Gazivode i Trepča biće privatizovani na 99 godina sa stranim kapitalom i imaće specijalan status. Srpske crkve dobijaju nezavisnost i eksteritorijalnost poput Hilandara na Atosu u Grčkoj. Takođe, da nema potraživanja ratne odštete, a Srbija će priznati otcepljenu pokrajinu pod imenom Kosovo.

Finale procesa bi se dogodilo u Vašingtonu, 12. juna ove godine, potpisivanjem Sporazuma o prijateljstvu Kosova i Srbije.

Albanski portal tvrdi da su plan razgraničenja dogovarali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Hašim Tači, te da donosi gubitak suverenosti Kosova na više od 20 odsto teritorije. Na drugoj strani, srpski komentatori na društvenim mrežama ukazuju na to da je reč o "izdaji i kapitulaciji" režima u Beogradu.

Oni posebno ističu da distrikt ne podrazumeva eksteritorijalnost i navode da je Sveta Gora deo suverene teritorije Grčke, a da Koridor 10 ne sme da ide u strane ruke, jer je strateški najvažnija saobraćajnica Srbije.

Povodom objave ovih tačaka, portparolka Vlade Kosova Donjeta Gaši izjavila je da je reč o propagandi, da ovo nije zvaničan dokument i da nijedan sporazum nije potpisan.

Međutim, Hašim Tači je na zasedanju Saveta za međunarodne odnose u Vašingtonu pre dva dana rekao da je mala korekcija granice prihvatljiva cena za konačni mirovni sporazum.
On je naglasio da su "jezero Gazivode, Mitrovica i Trepča resursi o kojima se ne pregovara".

Mandat NATO 33 godine

Tetova 1 navodi da bi po ovom sporazumu snage NATO imale mandat od 33 godine. Pritom, srpska baza Cepotin, u blizini Bujanovca, postala bi deo Kosova. Bondstil bi bio vojna baza, dok bi u Albaniji bila mornarička u Vlori, a u Kučevu vazduhoplovna.

POVEZANE VESTI

Petak 08.02.2019. 17:25
А како би било да Србија објави рат Албанији и дуго трајно реши све проблеме???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online