Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 06.02.2019.
02:00
D. Dekić - Vesti A

Doterali do vešala

Srbija je već danima zasuta kišom unakrsnih optužbi vlasti i opozicije i dok se iz vladajućih struktura čuje da opozicija radikalizuje proteste i uznemirava javnost, u opozicionim redovima tvrde da režim besmislicama skriva od javnosti da se protesti šire Srbijom. Improvizovana vešala na Terazijama, koja su bila deo beogradskog protesta prošle subote, poslednji su povod za teška prepucavanja pred očima javnosti zbunjene gomilom suprotstavljenih tvrdnji.

Tanjug
 

Posle protesta, policija je krenula u potragu za mladićem koji ih je nosio i građane putem televizija pozvala u pomoć, da bi se ubrzo oglasila Biljana Popović Ivković, državna sekretarka MUP i saopštila da su privedena dvojica mladića, pristalice Dveri. Ova stranka je zatražila da imena privedenih budu javno saopštena, a Zoran Radojčić, gradonačelnik Beograda, pohvalio policiju za njihovu brzu identifikaciju.

Pritom, niko ne saopštava imena tih osoba. Dveri su ulazale da su nešto otkrili pratioci društvenih mreža koji su pronašli i postavili fotografiju "momka s vešalima", ali u majici s logom SNS-a. Reagovali su gotovo svi srpski ministri, a premijerka Ana Brnabić ocenila da "deo opozicije koji protestuje" ne poštuje drugačiji stav i u nemogućnosti da odgovori na rezultate vlade.

- Pojavila su se vešala na ulicama, ta nemoć prerasta u agresiju, to je politika linča. Izuzetno je teško raditi u ovakvim uslovima - kaže ona.

Ministar policije Nebojša Stefanović je naveo da je Srbija zemlja u kojoj se slobodno izražavaju stavovi, ali nije dozvoljeno nositi vešala i "narod podsećati na vremena kad su stradali rodoljubi i kad su nacisti vešali ljude koji su se borili za slobodu ove zemlje". Dveri uzvraćaju da je "slučaj vešala" još jedan spin kojim režim pokazuje da je u panici zbog toga što su protesti održani u 50 gradova Srbije, a u Beogradu je na ulicama bilo više od 50.000 ljudi.

- Mediji pod kontrolom vlasti besmislicama blate proteste, a jedna od njih su nekakva vešala koja niko nije video ni kada su doneta ni kada su odneta. Ne otkrivaju imena "nosilaca vešala", ali tvrde da su pristalice Dveri, što je skandalozno optuživanje - naveli su oni i pitali da li policija prilikom privođenja utvrđuje za koga osumnjičeni glasa na izborima.

Namerna provokacija, karakteriše situaciju jedan od osnivača Saveza za Srbiju Dragan Đilas dodajući da osuđuje incident s vešalima. Đilas se osvrnuo i na spot SNS-a čija je, kaže, produkcija koštala oko 100.000 evra, a vređa opozicione političare i građane koji protestuju. SzS, uz opasku da je maketa vešala izazvala preteranu reakciju vlasti i pokazala stepen "panike", podseća da niko nije reagovao niti je kažnjen kada je emitovan spot o Oliveru Ivanoviću malo pre njegovog ubistva.

Hapšenja zbog pretnji

Biljana Popović Ivković je rekla da su uhapšene još dve osobe, jedna koja "naoružana automatskim oružjem koja je pretila vešanjem sinu predsednika Srbije Aleksandra Vučića" i druga "koja je pretila ćerki i sinu predsednika", a da se od osoba koje su nosile vešala uzima izjava.

Dveri tvrde da su naprednjaci, posle pojavljivanja slike privedenog zbog vešala u majici s logom SNS, shvatili da im je provokacija otkrivena, pa je Nebojša Stefanović brzo objavio da policija traga za dve osobe, a režimski mediji da su pronađeni i da je reč o pristalicama Dveri.

Poziv nadležnima

Slika vešala tokom protesta i pretnje vešanjem sina predsednika Srbije, prema rečima vicepremijera i šefa diplomatije Ivice Dačića, nisu za osudu već za kaznu. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar pozvao je nadležne da što hitnije reaguju u skladu sa zakonskim ovlašćenjima.

- Užasno! - prokomentarisao je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, a ministar odbrane Aleksandar Vulin primetio da na istom mestu gde su nacisti vešali rodoljube, to radile pristalice opozicionih lidera Dragana Đilasa, Boška Obradovića i Vuka Jeremića.


 

 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online