Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 04.02.2019.
19:00
Vestionline A

EU poručila Beogradu i Prištini: Nema vremena za gubljenje

Evropska unija je spremna za što skoriji nastavak dijaloga o sveobuhvatnom pravno obavezujućem sporazumu u dijalogu Beograda i Prištine, i u tom se cilju paralelno radi i na ukidanju taksi i na nastavku dijaloga, saznaje Tanjug u Briselu.

youtube.com/Politicarenje 011
 

"EU paralelno radi na kako pitanju taksi tako i na spremnosti da se što pre nastavi rad na pravno obavezujućem sporazumu. Momentum postoji, važna je politička volja sa obe strane“, navode evropski diplomatski izvori za Tanjug.

U Briselu napominju da su u toku kontakti i sa Beogradom i sa Prištinom. I dok iz EU poručuju da su svesni da prištinske takse na robu iz Srbije limitiraju nastavak dijaloga, zasad nema odgovora na pitanje Tanjuga da li Brisel vidi i jednostrano usvajanje statuta Trepče kao mogući novi "kamen spoticanja“ u cilju nastavka dijaloga dveju strana.

Prištinska strana je još pre dve godine odbacila mogućnost da se o konfiskovanju rudarsko-metalurškog i hemijskog kombinata "Trepča“, koji su oni proglasili "kosovskom imovinom“, razgovara u okviru dijaloga u Briselu, tvrdeći da je to "gotova stvar“.

U EU naglašavaju da su oni kao posrednici u dijalogu "spremni da rade onoliko brzo koliko se Beograd i Priština dogovore“, ali i da "poguraju“ aktere kako bi ponovo seli za sto.

"U razgovoru sa predsednikom Hašimom Tačijem ponovila sam da takse moraju da budu povučene kako bi dijalog bio nastavljen što pre. Normalizacija odnosa je od ključnog značaja sa Kosovo, Srbiju, Zapadni Balkan i EU. Nema više vremena za gubljenje“, poručila je 1. februara šefica EU diplomatije Federika Mogerini.

Komesar za pregovore o pristupanju Johanes Han, koji je direktno uključen u razgovore o ukidanju prištinskih taksi na robu iz centralne Srbije, kaže da se nada "obnovi pozitivne dinamike i ponovnom pokretanju dijaloga Beograda i Prištine“.

I Federika Mogerini i Johanes Han smatraju da još ima vremena da se iskoristi „momentum“ i dođe do postizanja pravnoobavezujućeg sporazuma između Beograda i Prištine tokom mandata ove komisije, koji ističe u novembru ove godine.

I dok, zvanično, u EU kažu da još nemaju konkretan datum za mogući nastavak dijaloga Beograda i Prištine, nezvanično se navodi da je Brisel spreman da organizuje sastanak predsednika Aleksandra Vučića i Hašima Tačija u danima koji slede.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online