Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 03.02.2019.
13:12
b92.net, Politika A

"Turski tok" kroz Srbiju pod znakom pitanja

Gasovod "Turski tok" mogao bi da "presuši" ukoliko Energetska zajednica u daljim razgovorima s Agencijom za energetiku Srbije ne nađe neko novo rešenje.

EPA/Sedat Suna
(Foto:Arhiva)

Iako je Srbija uslovno rečeno dobila pozitivno mišljenje Energetske zajednice (EZ) oko izuzeća od pristupa treće strane budućem gasovodu koji će ići kroz Srbiju i biti povezan na bugarski i mađarski nacionalni transportni sistem, to ne znači da gradnja može sutra da počne.

Naprotiv - biće tu još mnogo uslova koje će naša zemlja morati da ispuni da bi prvi ašov bio zaboden i prva cev položena, saznaje "Politika" iz dobro obaveštenih izvora bliskih EZ. 

I ovog puta je zapelo oko trećeg energetskog paketa, koji podrazumeva da „Gastrans”, preduzeće koje bi gradilo gasovod preko Srbije, bude i vlasnik gasa i gasovoda, za šta je naša zemlja i zatražila mišljenje Energetske zajednice. 

Umesto pozitivnog odgovora, EZ je mišljenja da Srbija ipak u određenom procentu mora da omogući i trećim kompanijama da trguju gasom i transportuju gas preko ovog gasovoda, isključujući tako monopol srpske strane. Bez obzira na to što Rusi i Srbi plaćaju gradnju i dopremaju gas. 

Ovo mišljenje se, bar za sada, ne odnosi i na rusku stranu, već samo na srpsku. Zašto je tako odlučila, Energetska zajednica bi trebalo narednih dana da obelodani u takozvanim dodatnim uslovima, koje će objaviti na svom sajtu. 

Izvor "Politike" kaže da je Energetska zajednica zapravo zabrinuta za koncentraciju „Gasproma” i "Srbijagasa" na ovim prostorima. Reč je o „zakukuljenom” pozitivnom mišljenju, što i ne čudi ako se zna kakav je pritisak Brisela i SAD na gradnju svakog gasovoda kojim treba da prođe ruski gas. Zato je poslednjih dana opstruiran i "Severni tok 2”. 

Bugari su, naime, krajem prošle godine raspisali javni poziv za rezervaciju zakupa kapaciteta u planiranim gasovodima za proširenje gasne mreže u Bugarskoj i javile su se tri kompanije koje su pokazale interesovanje da zakupe ukupno 100 odsto kapaciteta gasovoda. Ta zainteresovanost je, zapravo, potvrda da postoji ekonomska opravdanost da se gasovod gradi, a zadovoljen je osnovni smisao famoznog trećeg paketa – nema monopola, odnosno, može jedna firma da gradi gasovod, ali će (najmanje) tri firme upumpavati gas kroz taj gasovod. Baš kao što je slučaj i sa "Severnim tokom 2".

POVEZANE VESTI

Nedelja 03.02.2019. 16:25
To je samo tehnika, gas ide, cijevi prolaze a Rusija i Kina će svoje "investicije" braniti svim sredstvima. Ende! Tada ide baza sa Kosova kući a oni koje su natovci podržavali, idu samoinicijativno preko prokletija pravo u Albaniju. Mi ćemo imati pare i kupovati od njih iznova našu zemlju sve dok cijela banda ne bude preseljena preko Prokletija. To im je sudbina. Neće biti ni brzo ni lako ali će biti demokratski i po zakonu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online