Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 01.02.2019.
11:19
Danas A

Njujork tajms: Sve masovniji protesti - ključni momenat za Vučićevu vlast

Sve masovniji protesti koji se su se proširili i na gradove izvan Beograda postaju ključni momenat za vlast predsednika Srbije Aleksandra Vučića, čiji protivnici tvrde da sledi model "lake diktature", piše Njujork tajms.

1 od 5 miliona Trstenik
Protesti 1 od 5 miliona su se iz Beograda proširili na Srbiju

"Ovakav život više ne može da se podnese"

List navodi i da Srbija nalazi između tradicionalne odanosti Rusiji i želje da se pridruži Evropskoj uniji.

Zabrinutost za situaciju u Srbiji izneo je jedan od lidera opozicionog Saveza za Srbiju Nebojša Zelenović, koji je i gradonačelnik Šapca, grada koji nije pod kontrolom vladajuće partije predsednika Vučića. List podseća da je Zelenović početkom novembra govorio na sednici Kongresa regionalnih i lokalnih vlasti Saveta Evrope o stanju demokratije u Srbiji.

Građanski protesti u Srbiji podstaknuti su širokim spektrom pritužbi, posebno među mladim ljudima koji zahtevaju manju kontrolu medija, slobodne izbore bez zastrašivanja, bolje ekonomske prilike i manje korupcije, piše Njujork tajms.

Jelena Anasonović (24) suviše je mlada da bi se sećala rata, nije političar i nema plan za Kosovo, ali zna je da joj je svega dosta, piše američki list.

Kaže da je majka upozorava da će joj vladajuća partija "uništiti život i budućnost", ali se ona posle napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića priključila grupi studenata u decembru i učestvovala u organizovanju prve protestne šetnje.

Mislila je, kako navodi, da će se na skupu pojaviti oko 7.000 ljudi, ali ih je bilo duplo više. Do kraja januara, broj ljudi koji se uključio u proteste popeo se na desetine hiljada, dodala je ona.

Kao razlog za proteste Vučić krivi Kosovo i svoj hrabar - neki kažu opasan - plan razmene teritorije, piše Njujork tajms. Međutim, za mlade učesnike protesta Kosovo nije razlog njihovog poniženja već svakodnevni život.

"Svakodnevno smo suočeni sa tolikim lažima i pretnjama", kaže Jelena Anasonović i dodaje da "ni dan više ne može da se podnese ovakav život u 21. veku".

POVEZANE VESTI

Petak 01.02.2019. 12:26
Na mjestu gdje ova "gospoja" slaže, tu ni trava ne raste po tri godine od sramote. Nećetemo im dati više nikada da se dočepaju naše kase. Ovo je otvoreno lobiranje za izbor najvećeg kolonijalnog namjesnika u Srbiji koji će držati šapu na kasi koju puni zapad za rušenje Srbije. Tako oni rade i njihova računica je jasna. Imaju odlične plate a ako dobiju titulu - Prvi kolonizator Srbije - imaće i mogućnost da malo i odatle "kraduckaju". To su njihovi motivi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online