Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 01.02.2019.
00:11
J. Arsenović - Vesti A

London protiv SPC: Smrtni grehovi na naplati

Iako je Viši sud u Londonu još sredinom januara overio tužbe za seksualno zlostavljane od strane sveštenika Srpske pravoslavne crkve, iz Patrijaršije niko do sada nije našao za shodno da se oglasi i domaćoj javnosti predoči stav o suđenju koje preti da uruši ugled crkve na međunarodnom terenu.

A. Čukić
Vladika Vasilije Kačavenda

Javnost u Srbiji je pre svega zbunjena podatkom da će se pedofilijom među sveštenstvom SPC baviti sud u Londonu.

- Pravni osnov za nadležnost suda u Londonu nađen je u činjenica da je SPC prepoznata i pred pravnim sistemom Velike Britanije, budući da na prostoru ove države ima svoju eparhiju, pa će londonski sud suditi srpskoj crkvi kao da je reč o domaćoj verskoj zajednici - objašnjava advokat Mladen Kesar, pravni zastupnik podnosilaca tužbi.

On kaže da je tužbe podneo u ime šest osoba, ali njima se ne tereti pojedinci, "već SPC kao verska zajednica koja ima odgovornost za postupke onih koji je predstavljaju".

Navodna zlostavljanja su se desila u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, a iza tužbe stoji šestoro oštećenih - dva đakona, dve žene, kao i porodica 19-godišnjeg bogoslova Milića Blažanovića koji je stradao 1999. Prema zvaničnoj verziji, Blažanović se ubio bombom u manastiru Papraća kod Šekovića, ali njegova majka Dragica Jovičić tvrdi da je Milić ubijen "jer je odbio da spava sa vladikom Vasilijem".

Svi slučajevi o kojima će se voditi parnični postupak pred sudom u Londonu odnose se na penzionisanog vladiku zvorničko-tuzlanskog Vasilija Kačavendu.

- Sve parnice su pokrenute u vezi sa seksualnim nasiljem i pedofilijom, iako u slučaju Milića Blažanovića postoje i optužbe da je ubijen. Tužitelji su majka i baka Milića Blažanovića, dva đakona i dve žene koje su bile maloletnice u vreme kada su krivična dela počinjena - objašnjava Kesar.

I đakon Bojan Jovanović 2015. godine izašao je u javnost s optužbama protiv Kačavende, tvrdeći da ga je seksualno uznemiravao, ali i da je od njega tražio da mu podvodi dečake. On je u TV emisiji "Život priča" do detalja navodio kroz kakvu je sve golgotu prošao kada je sa tim optužbama izašao u javnost. Čak 40 mladića je imalo slično iskustvo sa Kačavednom i o tome progovorilo pred Sinodom, a o svemu je bio obavešten i sam patrijarh.

Tek nakon što se na internetu pojavio snimak koji Kačavendu prikazuje kako ljubi mladića, SPC ga je 2013. godine penzionisala, ali za navodna nedela nije sudski odgovarao.

Kabinet patrijajrha: Suditi pojedincima

U nastojanju da dobijemo zvaničan stav SPC povodom najave su­đenja u Londonu, u Kabinetu patrijarha Irineja "Vestima" je rečeno da će po tom pitanju stav zauzeti Sinod SPC.

- Sve zavisi od toka suđ­enja, od argumentacije koja bude izneta za nepočinstva koja su eventualno učinili neki pojedinci i za koja oni treba da odgovaraju lično, a ne crkva u celini  - rečeno nam je u Patrijaršiji.

Sednica Sinoda SPC odžava se najčešće u drugoj ili trećoj sedmici u mesecu, pa bi tek krajem februara javnost mogla saznati stav crkve koji će, kako nam je rečeno, biti objavljen i na zvaničnom sajtu SPC.

Penzija umesto raščinjenja

Pojedini beogradski mediji su "gurali" tezu kako se suđenjem SPC u Londonu ucenjuje srpska država, te da će se ovaj slučaj kasnije koristiti za određivanje statusa srpske crkve u Crnoj Gori, Makedoniji i na Kosovu.

Ali više od ove nategnute konstrukcije, vernike SPC bi morala da zabrine činjenica to što se sama crkva nije obračunala sa pedofilima u sopstvenim redovima. Crkva tako Kačavendu penzioniše, a ne raščinjava. Čak mu je dopušteno da prošle godine služi božićnu liturgiju u manastiru SPC Sveta Petka u Bijeljini, kada je grešni vladika okupljenim vernicima držao moralnu propoved o tome kako nema pravoga života "bez držanja Deset božjih zapovesti".

Takođe je poražavajuće i to da domaće pravosuđe nije bilo efikasno kada je reč o zastrašujućim optužbama na račun pojedinaca unutar crkve. Zbog gorkog iskustva žrtve veruju da su za zataškavanje odgovorni i crkva i država, pa su pravdu i potražili u Londonu, smatrajući da je ne bi bilo pred domaćim sudovima.

Zanimljivo je da se predmeti o kojima će raspravljati parnični sud u Londonu ne odnose na vladiku Pahomija, koji je prvi arhijerej optužen za pedofiliju.
Advokat Kesar, međutim, nije isključio mogućnost da se sa tužbama parnici priključe i osobe koje su episkopa vranjskog optuživale za seksualno zlostavljanje.

Pahomije i dalje vladika

Vladika Pahomije našao se u središtu jedne od najvećih afera SPC nakon što su ga četvorica dečaka optužili da ih je seksualno zlostavljao u periodu od 1999. do 2002. godine. U dva predmeta sud u Nišu ga je oslobodio zbog nedostatka dokaza, dok su druga dva zastarela.

Vrhovni sud Srbije je 2007. godine ustanovio da je bilo ozbiljnih propusta koje su načinili niži sudovi, ali do ponavljanja suđenja zakonski nije moglo da dođe.

Vladiku je, međutim, marta 2013. za dugogodišnje seksualno zlostavljanje optužio i magacioner vranjske eparhije. Posle godinu dana, tužilaštvo je odustalo od pokretanja krivičnog postupka.

Crkva se o njegovom slučaju nikada nije konkretno odredila. Zauzela je stav da niko nije kriv dok se suprotno ne dokaže, a Pahomije je i danas vladika vranjski.

Povodom ove vrste internacionalizacije "prljavog veša" SPC nisu se oglasili ni Sinod, ni patrijarh Irinej.

I pored očiglednog ignorisanja od strane vrha SPC, sveštenici ne želje da cela crkva nosi stigmu zbog grehova pojedinaca. Ljubomir Ranković, urednik "Glasa crkve" u Šapcu, podržao je inicijativu da inostrani sud ispita optužbe o pedofiliji.

- Ako tužite SPC, to je kao kada bi policajac izvršio pedofiliju, a vi tužite Ministarstvo unutrašnjih poslova. Ovde treba ustanoviti krivicu tih pojedinaca. Ja bih to želeo više od bilo čega na svetu i siguran sam da bi SPC najrigoroznije kaznila počinioce - izjavio je Ranković za Radio Slobodna Evropa.

Detalji iz svedočenja

"Upoznat sam sa slučajevima pedofilije i seksualnog zlostavljanja, zloupotrebom službenog položaja od strane pojedinih episkopa... Zbog nenormalne situacije u SPC, pošteni klirici su progonjeni, maltretirani, što je uništilo mnoge porodice, dovelo do fizičkih i mentalnih bolesti, koje su neke doveli i do samoubistva. Neki su i ubijeni, kao bogoslov Milić Blažanović... O svemu tome saznanja ima i policija, ali zbog ogromnog uticaja crkve, niko ništa ne sme da preduzme".

Ovo je deo izjave jednog od 40 sveštenika SPC koji će svedočiti pred sudom u Londonu, a do kojih je došao list "Danas".

Papa se izvinio

Rimokatolička crkva je nakon decenija odbijanja da prizna da u njenim redovima ima pedofilija, to ipak na kraju učinila. Papa Benedikt XVI izvinio se 2008. godine žrtvama pedofilije sveštenika katoličke crkve, rekavši da zbog toga "oseća sramotu i kajanje". Sadašnji papa Franja je pre pet godina formirao komisiju koja ima zadatak da reši problem pedofilije unutar Rimokatoličke crkve.

To podrazumeva pokretanje krivičnog gonjenja prestupnika, edukaciju ljudi o eksploataciji dece, kao i sprovođenje najboljih načina za nadzor sveštenika.

Među imenovanim članovima bila je i Meri Kolins, žrtva seksualnog zlostavljanja sveštenika u Irskoj 60-ih godina prošlog veka, jedna od prvih koja je sa optužbama izašla u javnost.
 
 
 


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online